Un gălăţean din 18 are diabet zaharat

Un gălăţean din 18 are diabet zaharat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Genetică şi stil de viaţă * Cum să ne păzim, pe cât posibil, de diabetul tip I şi II * O acţiune comună desfăşurată pentru gălăţeni de Facultatea de Medicină şi Farmacie, de Serviciul de Medicină Şcolară, Comunitară şi Spitalicească al Primăriei şi de Societatea Studenţilor Medicinişti din Galaţi *

Ieri a fost  Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Diabetului – prilej pe care gălăţenii nu au avut niciun motiv să îl treacă cu vederea. Potrivit unor studii citate de Sanofi Adventis – una din cele mai cunoscute companii farmaceutice pe plan internaţional – 16.207 gălăţeni din 290.467 suferă de diabet zaharat. Cu alte cuvinte, aproape un gălăţean de 18 are această boală care nu se vindecă niciodată şi care presupune un regim de viaţă destul de strict.

Profesorul univ. dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, ne spune că incidenţa diabetului este tot mai ridicată, inclusiv la copii şi că vârstele celor care sunt diagnosticaţi cu această boală sunt tot mai fragede, scăzând chiar până la doar 7 luni.

Ieri, Serviciul de Asistenţă Medicală, Comunitară şi Şcolară al Primăriei, Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” şi Societatea Studenţilor Medicinişti din Galaţi au desfăşurat o acţiune comună, la sediul facultăţii din fosta incintă Cozamin. Gălăţenilor de toate vârstele care au trecut pe la sediu li s-a testat nivelul glicemiei şi al tensiunii arteriale.

Dr. Costinela Georgescu ne-a informat că au participat la acţiune 14 asistenţi medicali comunitari, care au fost ajutaţi de studenţii medicinişti. 

„Copiii, tot mai afectaţi de diabet”

„Există două feluri de diabet: cel de tip I, care poate fi trata cu insulină şi cel de tip II, care este insulino-rezistent şi care este tratat cu antidiabetice orale. Sunt două tipuri total diferite de afecţiune, dar un bolnav poate trece dintr-un tip de diabet în altul”.

„Copii, în general, fac diabet de tip I, iar adulţii de tip II. Totuşi am remarcat, în ultima perioadă, o creştere alarmantă a numărului de cazuri de diabet de tip II şi la copii. De vină este, printre altele, regimul alimentar: în loc să-i dăm copilului la şcoală un sandwich, îi dăm 5 lei, iar el îşi cumpără tot soiul de făinoase şi de dulciuri. În ultimii ani, incidenţa ambelor tipuri de diabet la copii a crescut de 4-5 ori”.

Până nu demult, citeam în cărţile de specialitate despre diabetul sugarului şi al nou-născutului (copilului până la 1 an – n.r.). Dar nu văzusem niciodată cazuri. Acum avem un copil de 7 luni bolnav de diabet, unul de 1 an şi o lună şi un altul de un 1 şi jumătate. Deci boala evoluează foarte mult pe latură genetică şi apare şi ca rezultat al degenerării rasei umane”.

Dintre cei 200 de copii cu diabet aflaţi în evidenţele spitalului nostru acum (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii – n.r.-), peste 60 la sută sunt şi obezi. Se poate ajunge, în astfel de situaţii,  chiar la declanşarea sindromului metabolic, care la rândul său duce la probleme renale, hepatice etc”, ne spune prof.dr. Aurel Nechita.

Îl întrebăm pe decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie dacă un copil care se îmbolnăveşte de diabet la o vârstă fragedă are şanse să se dezvolte şi să ducă o viaţă normală.

„Sigur că are, dacă este tratat corect şi îşi respectă regimul de viaţă, ne răspunde dr. Nechita. Eu am pacienţi pe care îi tratez de când aveau 10 ani şi are acum sunt profesori şi ingineri, spre exemplu”.

„Cu mici excepţii – pilotarea de avione, conducerea de mijloace de transport în comun şi alte câteva meserii – pot face absolut tot ce vor. Pot să ajungă şi prim-miniştrii sau preşedinţi. Restricţiile se datorează faptului că pot, ocazional, să sufere de crize asociate nivelului glicemiei şi îşi pot pierde cunoştinţa”.

Cum să ne păzim de diabet

„Ar trebui să ne facem un control. Fiecare asigurat are dreptul, anul, la un control medical al stării sale de sănătate per ansamblu, control plătit de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Printre investigaţii se numără obligatoriu şi testarea nivelul glicemiei”.

„Apoi, pentru depistarea diabetului «din faşă», cei care prezintă simptome specifice ar trebui să se prezinte neîntârziat la medic. Dacă bei mai multe lichide, urinezi excesiv şi slăbeşti ar fi cazul unui test al glicemiei. Chiar la acţiunea de astăzi am găsit mulţi oameni în cazul cărora am descoperit un nivel foarte ridicat al glicemiei. Unii ştiau că au diabet, alţii nu. Iată că şi astfel de acţiuni pot fi benefice”.

„Totuşi, ca să te îmbolnăveşti de diabet este nevoie să ai şi o predispoziţie genetică. Dacă o ai şi faci abuz de făinoase şi dulciuri, boala se va declanşa mai devreme. Dacă ai un regim de viaţă echilibrat, boala se poate declanşa la o vârstă mai înaintată sau chiar deloc”, a conchis prof. dr. Aurel Nechita.

Citit 866 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.