Indemnizaţiile directorilor, luate la puricat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevi mai puţini în şcoală, dar indemnizaţie de director mai mare. Comasările instituţiilor de învăţământ în reţeaua şcolară din ultimul an au produs modificări în ceea ce priveşte efectivul de elevi, fără ca, de la 1 septembrie 2010, indemnizaţia directorilor, care se stabileşte în funcţie de numărul cursanţilor, să se fi modificat.

„Unii directori încasează 35 la sută indemnizaţie pentru această funcţie, pe când alţii primesc numai 25 la sută. În unele cazuri nu se explică acest procent şi trebuie să restabilim unitatea în cadrul următorului Consiliu de Administraţie de la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ)”, ne-a declarat şeful ISJ Galaţi, Doruleţ Resmeriţă.

El a dat ca exemple opuse Şcoala Slivna şi Şcoala Vânători, pe de o parte, unde sunt puţini elevi, dar directorul are indemnizaţie stabilită spre limita maximă, şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, pe altă parte, cu peste 1.000 de elevi, unde directoarea încasează indemnizaţie într-un procent mai mic.

Performanţe versus număr de elevi

Conform Art. 51 din Statutul Personalului Didactic, salarizarea personalului de conducere, de îndrumare şi de control se face prin salariul de bază al funcţiei didactice, gradului didactic şi vechimii recunoscute în învăţământ, la care se adăugă o indemnizaţie calculată la salariul de bază.

Astfel, procentul indemnizaţiei pentru directorul de şcoală şi de liceu este de 25-35 la sută. Ca o cutumă, procentul aplicat în cazul fiecărui director se stabileşte în principal în funcţie de numărul de copii din unitate, ne-a explicat reprezentantul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu. Aceasta consideră, totuşi, că altele ar trebui să fie criteriile pe baza cărora să se acorde acest spor.

„Procentele indemnizaţiei ar trebui stabilite, anual, pentru fiecare şcoală în parte, în Consiliul de Administraţie al  ISJ. Dar probabil că nu se întâmplă asta în fiecare an şi, indiferent de numărul de elevi din şcoală, procentul se aplică în continuare. De aici diferenţele” ne-a declarat şi liderul Sindicatului „Educaţia”, Adrian Andrăşescu.

„La un moment-dat, Ministerul Educaţiei a venit cu propunerea redactării unei metodologii specifice, unitare pe ţară, privind criteriile de acordare a acestei indemnizaţii de conducere, pe bază de performanţe. Dar până acum nu a apărut”, a mai spus sindicalistul.

Directorii ar trebui să primească bani mai mulţi

Acesta mai afirmă că directorii şi celelalte persoane aflate în funcţie de conducere ar trebui să fie salarizaţi la nivelul maxim din grilă, corespunzător funcţiei didactice şi studiilor, dar indiferent de gradul didactic şi de vechime.

Asta deoarece Art. 51 din Statut a fost modificat în acest sens. „În urma proceselor, inspectorii şcolari au câştigat o astfel de salarizare. De asemenea, am deschis proces în acest sens şi pentru directorii din ˝Educaţia˝”, ne-a mai declarat Andrăşescu.

Citit 2948 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.