Statul, dator vândut oamenilor şcolii

Statul, dator vândut oamenilor şcolii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Profesorii, cadrele didactice auxiliare sau cele nedidactice gălăţene au de recuperat de la statul român bani frumuşei, în urma proceselor câştigate prin sindicatul în care sunt membri.

Cum plata sumelor câştigate în instanţă a fost eşalonată de Guvern pe trei ani, începând cu 2011, oamenii din şcoli bat din buze. Asta chiar dacă au în mână hotărâri irevocabile, care le dau dreptul la câteva mii de lei în plus faţă de cât câştigă la ora actuală. 

Râvnitele prime de vacanţă

Atât Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP), cel mai mare din judeţul Galaţi, cât şi Sindicatul „Spiru Haret” şi Sindicatul Liber „Educaţia” au câştigat procesele privind acordarea primelor de vacanţă.

300 de profesori, personal didactic auxiliar şi nedidactic din Sindicatul „Spiru Haret” au de primit câte patru salarii de bază, pentru ultimii patru ani în care nu li s-a acordat prima de vacanţă.

În jur de 600 de membri ai „Educaţia” trebuie să dobândească restanţele pe ultimii trei ani, deci trei salarii de bază, pe când cei peste 6.000 de membri SIP aşteaptă bani numai pe doi ani de zile.

Calculând la un salariu mediu de 1.500 de lei, statul ar trebui să scoată din bugetul de anul viitor, numai pentru angajaţii din şcolile gălăţene, aproximativ 23 milioane de lei. Lidera de la „Spiru Haret” atrage atenţia că aceste sume ar trebui recuperate într-o singură tranşă, deoarece este vorba despre un venit ocazional.

Câte cinci salarii pe controversata Lege 221

Mai dificil de calculat este cât le revine profesorilor care au câştigat procese pe Legea 221, privind majorarea salarială de 50 la sută. Liderul Sindicatului „Educaţia” consideră că, pe această speţă, oamenii din şcoli, sau cel puţin membrii săi de sindicat, au de recuperat o sumă care ajunge la aproximativ cinci salarii.

Cu alte cuvinte, la un salariu mediu de 1.500 de lei, numai membrii „Educaţia” aşteaptă de la stat 4,5 milioane de lei, pe când celor de la „Spiru Haret” li se datorează 3,8 milioane de lei. În total, sindicaliştii gălăţeni, incluzându-i aici şi pe cei de la SIP, au de recuperat de la stat, în trei tranşe, peste 50 de milioane de lei.

Totuşi, rămâne de văzut dacă oamenii din şcoli vor mai vedea vreodată aceşti bani. Asta deoarece unele procese deschise de sindicatele gălăţene sunt deja blocate în instanţă, iar deciziile judecătoreşti pe această speţă sunt suspendate, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecându-se un recurs în interesul legii.

Restanţe, şi câte 300 de milioane de lei vechi

Liderul „Educaţia” susţine că majoritatea membrilor săi au de recuperat, în medie, câte 12 salarii corespunzătoare fiecărui salariat în parte.

Suma reiese din următorul calcul: cinci salarii de pe urma procesului pe Legea 221, patru salarii de pe urma procesului privind modul de calcul al indemnizaţiei de concediu (raportat la nivelul salariului de bază din ultimele trei luni de activitate, şi nu doar al salariului de pe ultima lună, cum fac de obicei contabilii) şi trei salarii aferente primelor de vacanţă restante.

„Am şi procese care s-au finalizat în urma unor expertize contabile judiciare, iar oamenii în cauză au de recuperat chiar şi câte 250-300 de milioane de lei vechi”, susţine liderul „Educaţia”.

Doar calcule estimative

De asemenea, o parte dintre profesorii gălăţeni, de la sindicate diferite, mai au de primit diferenţe de bani rezultate din calculul sporului de vechime la plata cu ora, dar şi de la aplicarea unui alt coeficient de ierarhizare la tranşele superioare de vechime, începând cu 30 de ani vechime.

Orice calcul pe care şi-l face un profesor cu hotărâri judecătoreşti irevocabile este, însă, estimativ. Majoritatea sumelor sunt, oricum, eşalonate pe mai mulţi ani, iar acestea trebuie raportate la rata inflaţiei din data la care se face plata.

Citit 1451 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.