Să mâncăm peşte pe săturate!

Să mâncăm peşte pe săturate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cât costă să facem o ciorbă de peşte şi să punem pe masă o saramură sau plachie de crap * Prânz cu ştiucă umplută, dacă eticheta o impune * Criză sau nu, măcar o farfurie plină vârf cu guvizi prăjiţi (însoţiţi cu felii de lămâie) tot meritaţi, astăzi la prânz! *

În duminica Ovideniei e dezlegare la peşte. Evident, conceptul de „dezlegare” a fost creat pentru aceia dintre dumneavoastră are postesc, în aşteptarea Naşterii Domnului. Pentru toţi ceilalţi dintre dumneavoastră nu e dezlegare, ci e pur şi simplu un prilej să mâncaţi bine.

O viaţă aveţi şi merită să trăiţi totul din plin, inclusiv experienţele gastronomice. Tocmai din acest motiv am aruncat o privire, ieri la prânz, prin pescăriile din Piaţa Centrală, dar şi prin hala de verdeţuri, fără de care o mâncare bună şi sănătoasă n-ar fi completă.  

Dacă v-ar veni pofta, să spunem, de ştiucă umplută, n-aveţi decât să daţi 12 lei pe kilogramul de răpitor bine crescut, circa 50 de bani pe fiecare ou, 5 lei pe kilogramul de pătrunjel verde, 50 de bani sau 1 leu pe legătura de ceapă verde, 2 lei pe kilogramul ceapă albă, şi între 16 şi 20 de lei pe usturoi.

Ceva sare şi piper s-o mai găsi prin bucătărie, aşa că… la treabă! Nu ştim dacă sunteţi sau nu înnebuniţi după acest fel, dar putem să vă spunem că aveţi toate şansele să impresionaţi cu talentele dumneavoastră de bucătar, dacă v-aţi invitat prietenii la masă.

Şi evident, dacă ştiuca umplută iese aşa cum ar trebui.  Pentru o ciorbă de peşte aromată v-ar ajunge şi nişte căpăţâni înfiorătoare de novac, la modicul preţ de 3,5 lei kilogramul. De ceapă v-am spus, aşa că vă reamintim de morcovul care se vinde cu 2 lei, de ţelină şi de roşiile mijlocii pe care veţi da minim 6 lei. 

Iar dacă aveţi răbdare, s-ar putea să plecaţi acasă şi cu nişte leuştean care să dea savoare ciorbei. Ulei, borş şi sare cumpăraţi de unde ştiţi dumneavoastră că e marfa mai ieftină şi mai bună.

Alta e situaţia dacă golul din stomac vă îndeamnă spre o saramură de crap sau spre o plachie. Pentru peşte urmează să plătiţi cam 16 lei pe kilogram. Gogoşarii absolut necesari sunt circa 5 lei kilogramul, iar sfatul nostru este să cumpăraţi şi lămâie din belşug.

Preţul cartofilor variază între 1,5 şi 2 lei. De ce cartofi? Pentru că ar putea fi o garnitură excelentă pentru câţiva păstrăvi la cuptor. Peştele de râu (probabil crescut în bazin de acvacultură)  era ieri 18 lei kilogramul.

Nu vă zgârciţi când cumpăraţi legume pentru că şi aici va fi nevoie de usturoi şi de ceapă. De asemenea, bine ar fi să aveţi de unde scoate nişte boia de ardei iute, un pachet mai mare sau mai mic de unt, niscaiva rozmarin şi ulei de măsline pentru gătit.  

Iar dacă prin buzunare vă suflă vântul, n-aveţi decât să nu vă daţi mari. De un kilogram de guvizi la 6,8 lei tot se va mai găsi ceva. Bine tăvăliţi prin făină şi prăjiţi în ulei, or să facă minuni la masa de duminică, dacă îi mai însoţiţi şi cu vreo câteva felii de lămâie.

E important ce punem pe masă, dar şi mai mult contează să avem poftă de bucate şi să avem cu cine le împărţi. Spor la gătit şi poftă bună!

Citit 766 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.