Cinematografele mor, dar nu se predau

Cinematografele mor, dar nu se predau
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Săptămâna trecută, municipalitatea din Tecuci a preluat de la RADEF cinematograful Arta * Primăria Galaţi a solicitat 5 săli de cinema, dar nu a primit încă niciuna * Un act normativ care modifică Legea Cinematografiei şi care ar putea debloca situaţia, doar în proiect *

Soarta cinematografelor, cel puţin a celor din Galaţi, pare să nu mai intereseze pe nimeni, cu excepţia nostalgicilor cinefili. Legislaţia în domeniu mai mult încurcă decât descurcă situaţia tragică a sălilor de cinema.

În tot acest timp, spaţiile unde altădată se înghesuiau spectatorii se degradează văzând cu ochii, mai ales că la Galaţi nici nu mai există filială a RADEF şi nici personal care să le aibe în pază.

Totuşi, săptămâna trecută, autorităţile din Tecuci au primit de la RADEF cinematograful local. Cu atât mai inexplicabil este faptul că Primăria din Galaţi se chinuie de doi ani să ia în administrare cinci săli din oraş.

Probleme cu legislaţia

Conform Legii 303/2008, de modificare a Legii Cinematografiei, consiliile locale au dreptul să preia sălile de cinema deţinute de RADEF - Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „RomâniaFilm”.

În urmă cu doi ani, imediat după apariţia legii, atât Primăria Galaţi, cât şi cea din Tecuci au făcut demersuri în acest sens. Într-un răspuns remis redacţiei, RADEF explică întârzierea prin chichiţele legislative:

„Legea 303/2008 a fost declarată în parte neconstituţională - prin decizia 269 a Curţii Constituţionale, astfel încât, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, organul emitent are obligaţia să inţieze un nou act normativ care să fie în concordanţă cu cele statuate în decizia sus-aminită”.

Neconstituţionale au fost declarate articolele referitoare la posibilitatea pe care o au autorităţile locale de a vinde spaţiile sau de a iniţia „procedura de privatizare în favoarea contractantului” în cazul sălilor închiriate, odată transferate de la RADEF.

Proiect de act normativ

Pe site-ul Ministerului Culturii există într-adevăr un proiect de act normativ, care modifică Legea 303/2008, conform deciziei Curţii.

Astfel, prin derogare de la dispozitiile legii privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia „se interzice autorităţilor administraţiei publice locale trecerea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic şi a terenurilor aferente acestora din domeniul public în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi schimbarea destinaţiei respectivelor imobile”.

RADEF încearcă să împiedice, astfel, evaporarea cinematografelor, care ar putea fi vândute pe bani frumoşi de autorităţi. Dar ca să le dai trebuie să le ai...

Ca într-un film prost

De acum, situaţia ar trebui să fie clară ca pe pelicula cinematografică. În schimb, lucrurile se desfăşoară ca într-un film prost, trenând la nesfârşit: decizia Curţii Constituţionale este publicată în Monitorul Oficial din 23.04, proiectul de hotărâre de modificare a legii este datat 26.06, iar astăzi, 20.11, acest proiect este în continuare… proiect.

Deşi am încercat să aflăm în ce stadiu se află exact dezbaterile pe acest act de la deputatul Florin Pâslaru, secretar al Comisiei parlamentare pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, nu am reuşit să îl găsim nici telefonic, nici la Biroul Parlamentar.

Primăria Galaţi aşteaptă răspuns

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, ne-a declarat, în schimb, că autorităţile gălăţene aşteaptă în continuare un răspuns de la RADEF, după ce au trimis o notificare prin care motivează astfel primirea în administrare a sălilor:

„Administraţiile locale pot primi în proprietate sălile, dar bunurile mobile pot rămâne în proprietatea RADEF până la emiterea unui act administrativ care să le reglementeze situaţia”.

Un cinematograf, în curtea Primăriei Tecuci

Totuşi, săptămâna trecută, administraţia din Tecuci a preluat cinematograful cu tot cu bunuri active şi pasive (printre altele, câteva aparate depăşite de proiecţie). Cinema Arta din Tecuci, cel mai vechi din judeţ - dat în folosinţă în anul 1918! - va fi trecut în patrimoniul local în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare.

Aşa cum prevede legea, Primăria Tecuci a preluat cinema-ul de pe Str. Ioan Petrovici şi cu cele 1.700 de lei datorii la furnizorul de energie electrică.

„Am plătit datoria înainte de preluare. Noroc că nu a fost o sumă mare… Altfel, clădirea, închisă de nici nu mai ştiu exact când, este în paragină, degradată în proporţie de peste 50 la sută. Problema cea mai mare sunt infiltraţiile de apă din pereţi”, ne-a spus primarul Eduard Finkelstain, răscolind parcă printr-un album cu cinematografele din Galaţi, care nu arată deloc altfel.

„Clădirile acestea trebuiau preluate la începutul anilor ’90, ca să nu ajungă în această stare deplorabilă”, crede edilul.

Parteneriat public-privat

Cu alte cuvinte, greul începe abia după ce consiliile locale preiau sălile de cinema: acestea au obligaţia să le repare, să le doteze şi să difuzeze filme în aceste spaţii.

(Doar în noul proiect legislativ este prevăzut că RADEF poate confinanţa - în măsura în care are fonduri! - reparaţiile şi dotările). În plus, autorităţile au obligaţia să păstreze destinaţia sălilor timp de 15 ani.

„Vom face o cerere de ofertă pentru reabilitare şi pentru un parteneriat public - privat. Nu va fi uşor să îl repunem în funcţiune, în condiţiile în care la ora actuală există filmele 3D sau multiplexurile”, mai spune primarul Tecuciului.

Autorităţile din alte oraşe au venit şi cu alte propuneri: difuzează filme, dar intenţionează să închirieze o parte din spaţiu unor instituţii locale (la Arad) sau să organizeze în aceste localuri diferite activităţi (de exemplu, un Club al Pensionarilor, la Timişoara).

Unul, ca vai de el

Deocamdată, prin cinematografele gălăţene bate vântul, doar cel din Ţiglina fiind închiriat unei societăţi comerciale care continuă şi activitatea de difuzare a filmului, dar care nu a investit şi în amenajarea spaţiului.

Aşa că, dacă te întreabă un bucureştean când ai văzut ultima peliculă, bagi capul în pământ şi ţi-e ruşine, oare pentru al câtelea motiv?, că locuieşti în Galaţi, în oraşul cu un singur cinematograf, şi acela vai de el...

Inventar pe scurt

Înainte de ’89, Galaţiul avea 8 săli de cinema şi o Grădină de Vară. Primul cinematograf care a murit a fost Dunărea, demolat în 1992 de fostul primar Eugen Durbacă, pentru a face loc unui centru de afaceri. Republica, Popularul şi Centralul au fost retrocedate. Momentan, RADEF mai deţine, în proprietate privată, Flacăra, Ţiglina, Doina şi Grădina de Vară şi, în proprietate publică, Dacia. Cinematograful 3D care funcţionează la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii nu a fost înregistrat la RADEF.

Mai puţin de jumătate, transferate autorităţilor

În total, în ţară, dintre cele 279 de cinematografe aflate în administrarea Regiei la apariţia Legii 303/2008, mai puţin de jumătate au fost transferate autorităţilor locale. Este vorba despre 107 săli sau grădini de proiecţie cinematografică, printre care şi cea de la Tecuci, în 27 de judeţe diferite.

O sală pe judeţ, la RADEF

Declarativ, predarea-primirea sălilor de cinematograf ar trebui să fie grăbită. Cel puţin aşa declara în luna august a acestui an premierul Emil Boc:

„Vor fi accelerate procedurile de preluare de către administraţiile locale a cinematografelor, cu menţiunea că în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ vom menţine cel puţin un cinematograf, pentru a putea promova filmul românesc sau alte obiective care ţin de promovarea actului de cultura de nivel naţional”.

CITEŞTE ŞI Meditând pe ruinele cinematografelor gălăţene, sub clar de lună

Citit 2828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.