Un proiect pentru care s-a dat „delete”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Actuala conducere a Ministerului Educaţiei a suspendat proiectul „Un calculator pentru fiecare elev” pe motivul lipsei de fonduri. Anul trecut, prin OUG 87 din iunie, completată ulterior cu OUG 168 din 19 noiembrie se stabilea că fiecare elev de liceu va primi câte un computer, pe care-l va restitui la finalizarea studiilor. Pe 24 noiembrie, tot anul trecut (cu numai o săptămână înainte de alegeri) s-a semnat şi contractul cu firma furnizoare şi au fost trimise primele computere în judeţe.

Proiectul a fost făcut în mare grabă şi, deşi nimeni nu-i neagă utilitatea, apar câteva semne de întrebare cu privire la firma care a câştigat licitaţia, al cărei patron, probabil, se numără printre clientela politică a fostului guvern PNL-ist. Şi, la fel de probabil, nu se potriveşte cu noua clientelă.

La Galaţi au ajuns 36 de calculatoare, la Şcoala de Arte şi Meserii din comuna Drăguşeni. Însă, timp de două săptămâni, nimeni nu a ştiut ce să facă cu ele, pentru că nu sosiseră şi documentaţia şi contractele pe baza cărora ar fi trebuit distribuite elevilor. La Liceul „Racoviţă” au sosit hârtiile cu trei săptămâni înainte de vacanţa de Crăciun, dar calculatoarele – ioc. Cum programul a fost suspendat, este posibil să nu mai sosească niciodată.

Directoarea şcolii din Drăguşeni, Maricica Popa, susţine că a fost contactată săptămâna aceasta de un domn din minister care i-a spus să nu mai împartă niciun computer elevilor. „Când le-am spus copiilor, s-au necăjit foarte tare. Apucasem să fac şedinţe cu părinţii, să le promit că vor primi calculatoarele. Bine că nu am apucat să le dau acasă, ar fi fost mai greu să le adun înapoi”, ne povesteşte supărată directoarea, care a mai precizat că aşteaptă instrucţiuni scrise de la minister ca să ştie ce face cu „agregatele”.

Am discutat cu inspectoarea general-adjunctă, Laura Marin, care ne-a declarat că respectivele computere vor fi împărţite în şcoli, în funcţie de necesităţi. „Ideea nu e rea, dar nu se putea aplica la noi. Sunt alte urgenţe în învăţământ. În plus, nu au fost puse la punct toate detaliile. Ce fel de computere ar fi returnat elevii după terminarea studiilor? Că nu le asigură nimeni şi service-ul. Să recuperezi manualele e foarte greu şi vin vai de capul lor, de un calculator, ce să mai vorbim. E altceva să le dai în grija şcolilor, unde există permanent un specialist care să aibă grijă de ele”, e de părere Laura Marin.

Proiectul „Un calculator pentru fiecare elev” rămâne un exemplu cât se poate de elocvent de lege dată de guvernele noastre. Nu pentru cei care ar trebui să beneficieze de ea ci pentru interesele guvernanţilor. Copiii s-au bucurat că primesc calculatoare. Guvernanţii se bucură doar când faptele bune le umplu buzunarele.

Citit 2053 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.