Criza pune absenţe în catalog

Criza pune absenţe în catalog
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recesiunea economică stă să bată şi la poarta şcolilor. Indirect, valul crizei ar urma să lovească, din plin, în tot ce are mai fragil învăţământul: resursele umane. Până una-alta, gălăţenii afectaţi deja de disponibilizări văd ieşirea din colaps angajându-se, culmea!, în învăţământ.

Cu jalba la Inspectoratul Şcolar Judeţean

Nu sunt mulţi cei care se aşteaptă ca tocmai din jobenul învăţământului, „încercat” de mult timp de criza salarială, să iasă iepurele norocos. Totuşi, în ultimele săptămâni, mai mulţi gălăţeni care îşi aşteptau decizia de disponibilizare sau care erau deja puşi pe linie moartă la serviciu s-au oprit la unul dintre inspectorii şcolari responsabili cu personalul didactic.

„Îmi amintesc de zece. Cei mai mulţi întrebau de un post liber pe discipline tehnice, dar a venit la noi şi un absolvent de ASE”, spune inspectoarea Constanţa Gusta.

Grosul disponibilizărilor la Galaţi ar urma să se resimtă abia din perioada următoare. Prin urmare, există toate şansele ca cererile pentru un post în învăţământ să crească. Mai ales că se tot vorbeşte despre creşteri salariale şi, în plus, despre locurile libere lăsate de eventuala plecare de la catedră a profesorilor pensionari. Cum ar spune o zicală, aplicată deloc echitabil în acest caz, te faci frate cu acela, până treci apa.

Barometrul de la Şcoala 12

De partea cealaltă, instituţiile de învăţământ, în special cele cu foarte mulţi elevi, se aşteaptă la un adevărat tsunami după concedierile din industria gălăţeană. Cum? Prin diminuarea populaţiei şcolare, mulţi dintre disponibilizaţi urmând să se mute în mediul rural, cu tot cu copiii cuprinşi momentan într-o formă de învăţământ.

Directorul Şcolii nr.12, Marian Prada, spune că instituţia în care predă de mulţi ani a mai fost nevoită să facă faţă unor etape succesive de disponibilizări, în perioada privatizării Combinatului. „Ne aşteptăm să se întâmple fenomenul migraţiei inverse, de la oraş la sate. Populaţia şcolară se va diminua văzând cu ochii. Prin urmare, ne aşteptăm şi la restrângeri de activitate, cum s-a întâmplat în cazul disponibilizărilor trecute”, spune prof. Marian Prada.

De la ArcelorMittal au plecat deja 500 de angajaţi, iar din întreaga economie gălăţeană e posibil să rezulte circa 5.000 de noi şomeri. De altfel, indiferent că trecem sau nu printr-o criză, numărul şcolarilor de clasa I din zonă este în uşoară descreştere, pentru că populaţia a îmbătrânit şi, în plus, multe familii au plecat în străinătate. Cel puţin asta indică măsurătorile „barometrului Şcoala 12”, cum este numită Şcoala „Miron Costin” din cauza numărului mare de elevi (1.200) înscrişi la aceasta. Consecinţe ar putea fi resimţite, după câteva luni de la disponibilizări, şi de alte şcoli situate în cartiere siderurgice.

Salvarea nu-i aici

Prin urmare, din aceste previziuni, nici învăţământul nu va sta pe roze. În plus, inspectorul şcolar Constanţa Gusta apreciază că, la titularizare, cererea pentru un post într-o şcoală va fi mai mare. Se vor înscrie mai mulţi absolvenţi, pentru că vor termina două promoţii, ca şi anul trecut, de altfel (una Bologna şi una de patru ani).

„Iar disponibilizaţilor aflaţi în căutarea unui post la catedră nu le putem răspunde nimic în acest moment, pentru că şcolile nu au încă termen să ne trimită catedrele disponibile.”

Reversul nu întârzie să apară. Se pare că nu toţi cei vitregiţii de un job sunt dispuşi să poarte mantaua de vreme rea, care e, nedrept, dar adevărat, învăţământul. „Unul dintre cei care a venit să ne întrebe de vreun post şi care ar fi putut să se angajeze ca necalificat a renunţat când a auzit ce salariu urmează să primească”, povesteşte, în acest sens, inspectoarea.

Citit 1107 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.