Nou-născuţii vor avea lapte praf, în lunile următoare

Nou-născuţii vor avea lapte praf, în lunile următoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stocul de lapte praf pe care statul îl oferă pentru nou-născuţii gălăţeni care, din diverse motive, nu pot fi alăptaţi de mame este suficient pentru încă trei luni, ne-a informat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Costinela Georgescu. Direcţia a cerut şi a primit de la Ministerul Sănătăţii o suplimentare de fonduri pentru derularea în bune condiţii a acestui program şi a prevenit astfel, orice neajuns ce ar fi putut apărea, în perioada imediat următoare.

Astfel, „din suma de 207 mii lei, au fost cumpărate 24.160 cutii de lapte praf, care ne vor permite să asigurăm necesarul pentru lunile februarie, martie şi poate chiar aprilie”, ne-a spus d-na Georgescu. În total, cu tot cu suplimentare, suma alocată proiectului în anul 2008 s-a ridicat la 562 de mii lei”.

De fapt, la Galaţi s-au născut, în cursul anului trecut, 5.446 de copii, dar numai 1.931 dintre ei au beneficiat, în condiţiile legii, de lapte praf, prin intermediul acestui program. Directorul adjunct al DSP ne-a explicat şi de ce sistemul funcţionează în acest fel.

„Beneficiarii programului sunt doar nou-născuţii care se încadrează în criteriile de acordare a laptelui praf, prevăzute în ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 267, din martie 2006. Astfel, produsul este destinat copiilor care sunt născuţi de mame cu afecţiuni cronice, cu boli psihice grave, mame infectate cu virusul HIV sau care sunt sub tratament cu citostatice şi care nu îi pot alăpta. De asemenea, mai pot primi lapte praf şi copii sănătoşi, dar în cazul cărora se constată o dezvoltare necorespunzătoare în raport cu vârsta”, ne-a explicat d-na dr. Georgescu.

Îmbucurător este faptul că odată cu creşterea, în 2008, a  numărului de nou-născuţi, faţă de anul precedent, a scăzut şi ponderea celor care nu pot fi alăptaţi de mamele naturale. Acest lucru ar putea indica o îmbunătăţire a stării de sănătate în rândul mamelor, deşi un asemenea fapt nu poate fi stabilit pe baza unui singur criteriu.

Citit 1046 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.