Civilizaţia Galaţiului, cai verzi pe pereţi!

Civilizaţia Galaţiului, cai verzi pe pereţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri dimineaţă, locatarii  blocului 1 din Basarabiei nr. 69 au fost şocaţi să descopere la containere leşul unui cal. „Despre ce vorbim noi aici? Civilizaţie? Educaţie? Oraş european? Ar trebui să nu mai avem nici un fel de pretenţie de la nimeni, atât timp cât Galaţiul se aseamănă cu un sat fără câini în care fiecare face ce vrea şi nu păţeşte nimic. În zonă trăiesc persoane care au cal şi căruţă, dar face cineva ceva?”, ne-a spus unul din locatarii din zonă care a descoperit cu oroare cadavrul calului, lăsat în faţa containerelor goale.

Căluţul, cu părul mare pe el - semn că nimeni nu s-a obosit vreodată să-l ţesale - şi cu coama aranjată toată în aceeaşi direcţie, dovadă că fusese târât, pe zăpadă, până acolo, a zăcut câteva ore până când o echipă a Ecosal a ridicat leşul, alertată de adjunctul Poliţiei Locale, Ştefan Mărculescu, pe care Viaţa Liberă l-a sesizat.

Cei din zonă spun că nu este prima oară când se întâmplă aşa ceva; chiar şi Viaţa liberă a scris, în primăvara lui 2007, despre cadavrul unui cal, găsit tot în apropierea tomberoanelor. „În apropiere trăiesc mai multe familii de ţigani… Sigur, nu ai cum să acuzi fără probe, dar numai ei au căruţe şi cai… Nu ştiu de ce nimeni nu face ceva”, ne-a mai spus locatarul din zonă care a ţinut să îşi păstreze anonimatul.

Amenzi avem, eficacitate – ioc!  

De la adjunctul Poliţiei Locale, Ştefan Mărculescu, am aflat că „am alertat Ecosalul care a luat cadavrul calului. Am dat ordin ca patrula din zonă să facă investigaţii pentru identificarea proprietarului”.

Teoretic, legi avem pentru ca astfel de cazuri să nu existe în oraş. Cu practica o duce prost. Hotărârea 79/2002 prevede amenzi de până la 100 de lei, iar HCL 307/2006 prevede sancţiuni de până la 1.500 de lei, pentru creşterea animalelor în interiorul localităţii sau lăsarea lor pe domeniul public. În plus, HCL 307 prevede amenzi de 500 de lei inclusiv pentru conducerea căruţelor cu cai în interiorul municipiului Galaţi. „Practic însă, sunt persoane care au şi câte 20 de amenzi neplătite. Nu au bunuri sau salariu, pentru a li se reţine sancţiunile şi, după cum se ştie, amenzile contravenţionale neplătite nu se mai transformă în zile de închisoare. Chiar şi pentru transformarea amenzilor neplătite în zile de muncă în folosul comunităţii procedura este extrem de greoaie şi, ca atare, ineficientă”, a explicat Ştefan Mărculescu.

O situaţie care nu este nouă dar care, din păcate, nu parte să interese pe vreunul din parlamentarii gălăţeni (care ar putea schimba legislaţia).             

Poliţia Animalelor – doar cu numele

Tot Viaţa liberă a alertat, ieri, şi ONG-ul numit Poliţia Animalelor. Şeful acestuia, Deonid Lazăr, ne-a răspuns că „am alertat autorităţile, inclusiv DSV care are cititor de cip-uri şi ar putea stabili proprietarul şi condiţiile în care a murit animalul. Dacă se dovedeşte că e vorba de rele tratamente aplicate, se pot aplica sancţiuni”. Însă sancţiunile pot fi date de autorităţi, nu de ONG, a confirmat Lazăr, care a adăugat că „din cauza litigiilor în instanţă, în plan naţional (MAI a dat în judecată Poliţia Animalelor), activitatea ne-a fost suspendată câteva luni bune şi abia acum am depus la Judecătorie actele pentru a fi înregistraţi”. Lazăr mai spune că „nu avem un padoc al nostru unde am putea duce animalele aflate în situaţii deosebite, dar avem o convenţie cu o societate din Şendreni, pentru o hală”.        

O anchetă cu final în ceaţă       

Şefa DSV Galaţi, Carmen Stroia a negat, ieri, că ar fi fost înştiinţată de Poliţia Animalelor în legătură cu căluţul mort. „Avem cititoare de cip-uri şi am putea identifica proprietarul, dacă mai există cadavrul calului. Legal, doctorul care are concesionată activitatea pe Galaţi, doamna Gheorghiţă, poate face necropsia pentru a vedea cauzele decesului, dar se face contra cost”, a mai precizat Carmen Stroia, exprimându-şi însă disponibilitatea de a face necropsia la laboratorul instituţiei. Din păcate însă, nu mai este cazul, întrucât cadavrul a fost, ieri, predat firmei tulcene care deţine incinerator şi care are contract cu Ecosalul pe astfel de situaţii. „Nu este prima oară când găsim animale moarte la tomberon. Sunt înfometate, este înfiorătoare lipsa de suflet a proprietarilor care folosesc aceste animale până le ucid”, a spus directorul Ecosal, Ion Ionescu.

Citit 3004 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2012 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.