Civilizaţia Galaţiului, cai verzi pe pereţi!

Civilizaţia Galaţiului, cai verzi pe pereţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri dimineaţă, locatarii  blocului 1 din Basarabiei nr. 69 au fost şocaţi să descopere la containere leşul unui cal. „Despre ce vorbim noi aici? Civilizaţie? Educaţie? Oraş european? Ar trebui să nu mai avem nici un fel de pretenţie de la nimeni, atât timp cât Galaţiul se aseamănă cu un sat fără câini în care fiecare face ce vrea şi nu păţeşte nimic. În zonă trăiesc persoane care au cal şi căruţă, dar face cineva ceva?”, ne-a spus unul din locatarii din zonă care a descoperit cu oroare cadavrul calului, lăsat în faţa containerelor goale.

Căluţul, cu părul mare pe el - semn că nimeni nu s-a obosit vreodată să-l ţesale - şi cu coama aranjată toată în aceeaşi direcţie, dovadă că fusese târât, pe zăpadă, până acolo, a zăcut câteva ore până când o echipă a Ecosal a ridicat leşul, alertată de adjunctul Poliţiei Locale, Ştefan Mărculescu, pe care Viaţa Liberă l-a sesizat.

Cei din zonă spun că nu este prima oară când se întâmplă aşa ceva; chiar şi Viaţa liberă a scris, în primăvara lui 2007, despre cadavrul unui cal, găsit tot în apropierea tomberoanelor. „În apropiere trăiesc mai multe familii de ţigani… Sigur, nu ai cum să acuzi fără probe, dar numai ei au căruţe şi cai… Nu ştiu de ce nimeni nu face ceva”, ne-a mai spus locatarul din zonă care a ţinut să îşi păstreze anonimatul.

Amenzi avem, eficacitate – ioc!  
De la adjunctul Poliţiei Locale, Ştefan Mărculescu, am aflat că „am alertat Ecosalul care a luat cadavrul calului. Am dat ordin ca patrula din zonă să facă investigaţii pentru identificarea proprietarului”.
Teoretic, legi avem pentru ca astfel de cazuri să nu existe în oraş. Cu practica o duce prost. Hotărârea 79/2002 prevede amenzi de până la 100 de lei, iar HCL 307/2006 prevede sancţiuni de până la 1.500 de lei, pentru creşterea animalelor în interiorul localităţii sau lăsarea lor pe domeniul public. În plus, HCL 307 prevede amenzi de 500 de lei inclusiv pentru conducerea căruţelor cu cai în interiorul municipiului Galaţi. „Practic însă, sunt persoane care au şi câte 20 de amenzi neplătite. Nu au bunuri sau salariu, pentru a li se reţine sancţiunile şi, după cum se ştie, amenzile contravenţionale neplătite nu se mai transformă în zile de închisoare. Chiar şi pentru transformarea amenzilor neplătite în zile de muncă în folosul comunităţii procedura este extrem de greoaie şi, ca atare, ineficientă”, a explicat Ştefan Mărculescu.

O situaţie care nu este nouă dar care, din păcate, nu parte să interese pe vreunul din parlamentarii gălăţeni (care ar putea schimba legislaţia).             

Poliţia Animalelor – doar cu numele
Tot Viaţa liberă a alertat, ieri, şi ONG-ul numit Poliţia Animalelor. Şeful acestuia, Deonid Lazăr, ne-a răspuns că „am alertat autorităţile, inclusiv DSV care are cititor de cip-uri şi ar putea stabili proprietarul şi condiţiile în care a murit animalul. Dacă se dovedeşte că e vorba de rele tratamente aplicate, se pot aplica sancţiuni”. Însă sancţiunile pot fi date de autorităţi, nu de ONG, a confirmat Lazăr, care a adăugat că „din cauza litigiilor în instanţă, în plan naţional (MAI a dat în judecată Poliţia Animalelor), activitatea ne-a fost suspendată câteva luni bune şi abia acum am depus la Judecătorie actele pentru a fi înregistraţi”. Lazăr mai spune că „nu avem un padoc al nostru unde am putea duce animalele aflate în situaţii deosebite, dar avem o convenţie cu o societate din Şendreni, pentru o hală”.        

O anchetă cu final în ceaţă       
Şefa DSV Galaţi, Carmen Stroia a negat, ieri, că ar fi fost înştiinţată de Poliţia Animalelor în legătură cu căluţul mort. „Avem cititoare de cip-uri şi am putea identifica proprietarul, dacă mai există cadavrul calului. Legal, doctorul care are concesionată activitatea pe Galaţi, doamna Gheorghiţă, poate face necropsia pentru a vedea cauzele decesului, dar se face contra cost”, a mai precizat Carmen Stroia, exprimându-şi însă disponibilitatea de a face necropsia la laboratorul instituţiei. Din păcate însă, nu mai este cazul, întrucât cadavrul a fost, ieri, predat firmei tulcene care deţine incinerator şi care are contract cu Ecosalul pe astfel de situaţii. „Nu este prima oară când găsim animale moarte la tomberon. Sunt înfometate, este înfiorătoare lipsa de suflet a proprietarilor care folosesc aceste animale până le ucid”, a spus directorul Ecosal, Ion Ionescu.

Citit 2908 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2012 19:46

18 comentarii

 • postat de flo
  Joi, 23 Februarie 2012 11:07
  @ julian coman: Ai uitat sa specifici ca in america, in urma cu vreo 200 de ani, nu intra nimeni in puscarie pt asta! Poate era biciuit (tot e bine)!
  Deci Romania e cu 250 de ani in urma!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Julian Coman
  Miercuri, 22 Februarie 2012 22:07
  CE IMAGINE DUREROASA, CUM SE POATE INTIMPLA ASA CEVA , E CINEVA CARE ARE INIMA IN PRIMARIA DIN GALATI, AICI IN AMERICA PENTRU ASA CEVA PROPRIETARUL ANIMALULUI ARE INTRA IN PUSCARIE
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adi
  Miercuri, 22 Februarie 2012 20:17
  Galatiul este un oras frumos, locuit de multi oameni urati !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Jymmi
  Miercuri, 22 Februarie 2012 11:00
  hai sa nu ne mai uitam in 'ograda altora' spunm catiganii fac si dreg. Dar noi romanii ce facem -aruncam ambalajele pe unde apucam chiar daca este un tomberon la 15m tot jos lasam ca e mai comod , in gradina publica vara nu te poti apropia de obanca ca e plina de ciji de seminte ( unde e politia locala ,nu amenzi ) instatiile la conventir iar coji de seminte si un morman de chistoace , aruncarea de alte deseuri pe geamul autoturismelor. Si mai grav este ca am vazut minori nerespectand mediul ( halal parinti,unor profesori).Si avem curajul sa ne legam de conducere orasului cand noi nu avem bunul simt .Daca noi nu facem nimic , atunci cine ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de contribuabil
  Miercuri, 22 Februarie 2012 10:58
  Pe cand politia animalelor in galati? decat sa se certe o lioata de consilieri la acele sedinte penibile cand fiecare partid isi arata coltii pretextand interesul cetatenilor(apropo care interes pentru ca nu va bateti decat pentru interesele voastre) mai bine ati rezolva adevaratele probleme:
  - abuzurile oamenilor fata de animale
  - problemele asociatiilor de locatari cu mafia APACANAL SI APATERM
  - curatenia orasului
  - modernizarea orasului
  - locuri de munca in GALATI
  Stimati consilieri nu-i asa ca agenda este incarca?La treaba slujitorilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu de Galati
  Marți, 21 Februarie 2012 20:51
  Votati pe Durbaca, Niciolae sau haita lui Marius Necula si o sa scapam de tractiunea cu cal la sfantul asteapta. Aceste jeguri umane permite tiganilor sa exploateze caii insa nu permitea desalubrizarea orasului de caini raiosi si bolnavi dat pretind ca txa de prima inmatriculare este justificata. Daca am avea legi europene tractiunea cu animale ar fi fost interzisa de mult in toata tara nu numai in Galati.Daca am avea legi europene am avea si camere de supraveghere in oras si puncte telefonice de urgenta de unte sa poata fi anuntata politia sau dracu in caz de urgenta.
  Sa cheltuie banii pentru a fuma tigari de la rusi il duce capul pe Florea , sa faca ceva in folosul judetului vad ca nu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ADONIS
  Marți, 21 Februarie 2012 20:00
  O mizerie de oras , un primar ,un presedinte de consiliu judetean ,consilieri toti incompetenti si incapabili sa adopte niste masuri prin care sa iesim din mizeria in care ne scaldam de atata amar de vreme.Analizati cum arata orasul in aceste zile ,cand zapada se topeste si va da-ti seama cam ce conducatori sunt in fruntea acestui oras mizerabil ,acesta este cel mai potrivit cuvant pentru orasul Galati .Mizeria in care ne scaldam ,oare cine o face ?LOCUITORII ORASULUI GALATI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ioan
  Marți, 21 Februarie 2012 15:07
  Fara comentariu...
  0
  0
  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL
  Marți, 21 Februarie 2012 13:42
  Cine a adus tiganiada in Centru... tovarasul Durbacel cu bordurile de Granit furate si vandute in trainataturi.
  Idem si cu vasul Libertatea, acum stam cu chiciul ala dezagreabil... nu mai zic de vapoarele de dupa ploaie care si-au facut ponton in zona rezervata trecatorilor! V-as confisca toate averile si v-as lasa in chiloti si filma astia de la primarie... sa traiti din ajutoarele sociale LEPRELOR!
  0
  0
  Raportează
 • postat de rex
  Marți, 21 Februarie 2012 12:51
  fratilor , tiganii sunt peste tot in orasul asta si ce este mai prost , noi nu reusim sa-i civilizam , in schimb ei reusesc sa ne tiganizeze! str Tecuci in zona pietei colcaie de tigani care fura , nu va lasati masinile neasigurate sau cu obiecte de valoare la vedere, la intersectia cu Traian este raiul bisnitei cu tigari si nu numai , politia cred ca stie , dar este impotenta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Marți, 21 Februarie 2012 12:26
  La ora noua ieri dimineata am sunat personal la DSV si am anuntat prezenta calului la tomberonul din fata blocului, dand adresa exacta cu repere cu tot... tocmai ca sa vina cineva sa ridice cadavrul. Domnul doctor veterinar m-a asigurat ca va lua masuri si va anunta Ecosalul. Asa ca.... cine pretinde de la DSV ca n-a stiut, minte cu mare nerusinare. ( Sa zici mersi ca nu-ti scriu numele, domnule doctor! Sa-ti fie rusine! )
  0
  0
  Raportează
 • postat de mircea
  Marți, 21 Februarie 2012 10:49
  Aşa primar, aşa oraş.
  Căruţele se plimbă-n voie, ţiganii scormonesc după pet-uri prin gunoaie sau după fier vechi printre ruinele Mehidului, gâştele (poliţia lui Gâscă) se îndoapă cu ciubucuri prin pieţe, zăpezile pline cu noroi sufocă trotuarele iar leşurile de animale fac deliciul estetic al unui oraş mizerabil condus de mizerabili.
  Publicaţi lista consilierilor locali pentru ca niciunul să nu mai fie votat!
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Marți, 21 Februarie 2012 10:15
  tiganii trag de cal pana moare! nu ii da mancare, il tin in frig, il bat, etc! unde este politia animalelor, politia comunitara, si nu numai sa puna in aplicare legile care sunt deja! ? oricine stie ca in oras nu ai voie cu carute! doar politistii se fac ca nu stiu! am vazut ca se vaita primarul ca daca confisca caii si carutele, nu are cu ce sa ii ingrijeasca! puteti sa ii donati prin satele judetului oamenilor care au nevoie si care ii ingrijesc, iar asta se poate verifica prin politia animalelor, ca de aia au fost infiintati si iau bani!! carutele bagate pe foc, ca oricum sunt pline de paraziti! solutii sunt domnule primar, domnule vice-primar... dar sa le gasiti trebuie sa scoateti capul din nisip!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mii de galateni
  Marți, 21 Februarie 2012 09:55
  Votati USL, ca el va aduce voua
  lapte, branza, unt si oua!!!!!!!!!!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cetatean
  Marți, 21 Februarie 2012 09:03
  Peste tot in Galati umbla acele carute cu saracii cai chinuiti, incurca si circulatia, iar zona de colectare a deseurilor mai ales din plastic,acele recipiente mari sunt rasturnate si se servesc direct de acolo.
  Nu ia nimeni nici o masura sau a devenit ceva obisnuit,o forma de trai.
  Cumva beneficiaza si de ajutoare de la primarie ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Marți, 21 Februarie 2012 06:29
  Referendum cu locuitorii orasului si expulzarea celor care-si bat joc de comunitate. Nu sunt greu de depistat si stiti cu totii cine sunt propieterii cailor , sunt aceiasi care demoleaza pentru,cateva bare de otel beton,o cladire in cateva ore , aceiaşi care distrug containerile de deseuri ecoologice pentru cateva PET-uri , sunt aceiasi care ne-au facut de ras in toata Europa şi chiar peste Atlantic.Ar fi bine să se mai potolescă si mai bine ar fi să nu se mai imulteasca in neştire,ca sa poata trăi cand o intărca pomna alocatiilor si ajutoarelor de la stat .....spre binele lor.S-ar putea ca toleranta romanilor să se epuizeze şi ar fi mare pacat , suntem paşnici dar nici să ne creadă cineva proşti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de 007
  Marți, 21 Februarie 2012 04:30
  Zice-ti merci , ca nu l-au transat sa vi-l vanda la taraba, muschiulet tiganesc . Auzi tu la Galati oras din U.E. ..vai maiculita voastra de ...europeni .
  0
  0
  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL
  Marți, 21 Februarie 2012 01:00
  Calul... era vinovat... cat despre fostul stapan sau stapani... sa se duca la Dracul cat mai curand!
  Autoritatile... sunt doar cu numele si cu voturile... ce faceti cu CASA UNGUREASCA de la VIP?
  Sa nu mai zic de cipercutele Vietei Libere care apar in locurile incare Pestacenco a inlaturat fruntas consignatiile inestetice (zona General si fosta statie din Centru)
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.