Zeci de medici gălăţeni emigrează anual
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Zeci de medici gălăţeni emigrează anual
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Câteva zeci de medici părăsesc sistemul sanitar galaţean, în fiecare an * Chiar dacă şi viaţa e mai scumpă în străinătate, uneori salariul medicului poate fi şi de 24 de ori mai mare decât cel de la noi *

În fiecare an, circa 10 la sută dintre medicii din judeţul Galaţi îşi întocmesc certificate de conformitate, care le permit să emigreze şi să îşi practice profesia în alte ţări, ne informează secretarul filialei gălăţene a Colegiului Medicilor din Galaţi, prof. dr. Dumitru Cristea. Însă, doar jumătate dintre aceştia emigrează, restul rămân în aşteptarea unui post mai bun. Cum la începutul acestui an în judeţ lucrau 845 de medici, putem estima că anual aproape 90 de medici gălăţeni au de gând părăsească sistemul românesc de sănătate.

„Trebuie, însă, să menţionăm faptul că nu toţi aceşti medici părăsesc ţara. Unii dintre ei îşi procură certificatele doar ca să ştie că au rezolvat deja această problemă birocratică, în timp ce îşi caută un job în străinătate. De fapt, dintre cei circa 10 la sută care îşi scot certificat, doar jumătate pleacă. Depinde şi de specializarea fiecăruia. Spre exemplu, medicii anestezişti, cei de urgenţă sau de familie au şanse mult mai mari de angajare, dat fiind faptul că piaţa din străinătate solicită astfel de specialişti", precizează prof. dr. Dumitru Cristea.

Salarii şi de 24 de ori mai mari

La noi, salariile medicilor cu experienţă pornesc de la o bază de circa 500 de euro. În Marea Britanie, spre exemplu, chiar dacă şi cheltuielile sunt mai mari, salariile pot depăşi chiar şi valoarea a 12.000 de euro (plata fiind efectuată în lire). Evident, sistemele sanitare din alte state sunt mai puţin îngăduitoare cu „darurile” pe care pacienţii le oferă adesea medicilor, astfel că venitul de pe fluturaşul de salariu reflectă mai bine realitatea venitului lunar efectiv al medicului.

Şi rezidenţii pleacă

În vara anului trecut, circa jumătate dintre cei 73 studenţi care tocmai promovaseră examenul de licenţă se pregăteau să urmeze un rezidenţiat în străinătate, ne informa la acel moment decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, prof. dr. Aurel Nechita. Ţările pe care le vizau viitori rezidenţi erau, în special, Germania şi Franţa. Totuşi, nu toţi rezidenţii se grăbesc să plece.

Dr. Ştefan Roşca a absolvit facultatea gălăţeană de medicină şi farmacie în vară şi este acum rezident în anul I. Şi-a ales ca specializare medicina muncii şi, după absolvire, a devenit reprezentatul zonal al unei companii medicale. „Eu am preferat să rămân. Am organizat şi un târg de joburi în străinătate în cursul anului trecut, ca parte a acţiunilor Societăţii Studenţilor Medicinişti. Dar nu am găsit la acel moment o oportunitate care să mă determine să plec. Probabil, dacă nu aş fi promovat examenul de intrare în rezidenţiat aici, m-ar fi tentat mai mult un job. A contat şi faptul că aş fi fost departe de familie şi prieteni”, a declarat dr. Roşca.

Citit 1430 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Martie 2012 12:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.