Alergie sau intoleranţă alimentară - Cum facem diferenţa?

Alergie sau intoleranţă alimentară - Cum facem diferenţa?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alergia alimentară este răspunsul imunologic al organismului la un aliment care nu este recunoscut ca atare. Intoleranţa alimentară apare mai ales la consumul exagerat de alimente grase sau al anumitor condimente.


Chiar dacă la o primă vedere suntem tentaţi să considerăm aceşti doi termeni ca de la sine înţeleşi, lucrurile se complică în momentul în care încercăm să-i explicăm. Alergia la un aliment este o reacţie imunologică a organismului la anumite substanţe conţinute în produsul respectiv, denumite antigene.

“Aceste substanţe străine nu sunt recunoscute, motiv pentru care sistemul imunitar al organismului începe să producă anticorpi. Conservele, alimentele expirate, proteinele animale, grăsimile râncede, căpşunile şi roşiile sunt alimentele care pot da alergii alimentare”, explică dr. Magdalena Moroşanu, şeful secţiei de Diabet şi Boli Zaharate din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi.

Alergia alimentară se manifestă prin apariţia pe piele a unor pete roşii (urticarie) de diferite mărimi, care creează senzaţia de mâncărimi (sunt pruriginoase). 

“Intoleranţa digestivă sau indigestia este o reacţie de neadaptare a proceselor digestive la prelucrarea unui aliment. Se manifestă ca o dispepsie biliară (greţuri, vărsături, dureri abdominale, scaune moi etc.)”, adaugă dr. Moroşanu. În majoritatea cazurilor, indigestia apare la consumul de alimente greu digerabile, bogate în grăsimi. De asemenea, unele condimente, cum este şi usturoiul, pot cauza o indigestie.

Citit 6490 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2012 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.