Opiniile viitorilor medici: diagnostic corect, tratament eronat

Opiniile viitorilor medici: diagnostic corect, tratament eronat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întâmplător sau nu, în ultimele săptămâni au ajuns în atenţia opiniei publice un număr îngrijorător de situaţii grave în care mai mulţi medici nu şi-au făcut meseria aşa cum au jurat atunci când au devenit discipolii lui Hipocrate. Cascada de nereguli (cu caracter de excepţie, totuşi) a impus analiza fenomenului pentru precizarea unor cauze şi mai ales pentru găsirea unor soluţii.

La recenta întâlnire dintre reprezentanţii învăţământului superior medical şi ministrul Sănătăţii, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, prof. univ. dr. Florian Popa, a avansat o serie de soluţii printre care: schimbarea examenului de admitere, mărirea numărului de studenţi cu taxă şi modificarea rezidenţiatului.

Profesorul Popa a admis că mulţi absolvenţi ai facultăţilor de medicină sunt neperformanţi după ce intră în sistem :"Cred că universităţile de medicină trebuie să aibă o altă optică privind selectarea studenţilor. Mărirea numărului studenţilor cu taxă şi admiterea la rezidenţiat pe baza unui interviu în locul testului cu 200 de întrebări sunt alte soluţii".

Surprinzător, ministrul Sănătăţii a susţinut opinia profesorului Popa fiind de acord ca în 2009 să se modifice concursul de rezidenţiat astfel încât absolvenţii universităţilor de medicină să se poată înscrie la concurs în centrele universitare unde doresc să se pregătească.

De ce surprinzător? Deoarece studenţii şi medicii abia intraţi în sistem nu consideră că aceste măsuri vor fi de natură să prevină incompetenţa şi atitudinea necorespunzătoare faţă de profesie şi pacienţi, dimpotrivă. Ne-am convins citind replicile acestora pe un forum specializat, replici din care am considerat util să spicum câteva opinii:

„Admiterea, sub orice critică”

Ioana M.: Consider că rectorul este primul care, alături mulţi alţi profesori, promovează mediocritatea. În realitate, interesul dumnealor pentru promovarea valorilor este nul. Admiterea a ajuns sub orice critică, sunt studenţi care intră la Medicină cu note sub 4, note care ponderate cu media de la bacalaureat ajung să fie considerate de trecere. Este ruşinos! Într-un sistem de promovare bazat pe corupţie, nu pe selecţia valorii, un rezidenţiat sub formă de interviu ar fi mană cerească pentru unii... Măcar examenul cu teste grilă "pare" a fi onest.

„Dispreţ pentru ce ai învăţat”

Valeriu P.: Când intră la Medicina, mulţi nu ştiu de ce au ales-o. După doi ani de memorare mecanică a cărţilor de anatomie, histologie etc., cu nopţi nedormite în sesiune, urmează perioada de relaxare din anii următori, când examenele se iau uşor. Se dau "plocoane", stăm pe holuri şi aşteptăm până vine un asistent universitar care ne lasă să copiem.

În sesiuni, se învaţă cu trei zile înainte de examen, se iau note bune, trec şi cei mai slabi colegi, iar la sfârşitul anului şase, ajungi simţind dispreţ pentru ce medicină ai „învăţat” şi dezinteres pentru ce te aşteaptă. La licenţă,  iei notă mare dacă dai o şpagă frumuşică la cheta pentru „prăjituri şi suculeţe”. Apoi, după rezidenţiat, câştigi un salariu de mizerie şi când se termină banii, spre sfârşitul lunii, ajungi uşor, uşor, să iţi spui "sper să îmi bage azi cineva ceva bani în buzunarul halatului".

De  ce locurile cu taxă sunt tot mai multe de trei ani încoace? O taxă înseamnă aproape 1.000 de euro. Înmulţită cu 400 de studenţi şi cu şase ani cât durează studiile medicale rezultă răspunsul. Aşa cum am învăţat la Sănătate publică şi management, nu există un sistem sanitar perfect nicăieri în lume, dar la noi e curată batjocură şi asta din cauză că pentru aşa ceva suntem pregătiţi.

Adio medicinişti săraci, dar străluciţi

Petru Alexiu: Există copii săraci, dar inteligenţi, „fără fiţe”, din care ar ieşi medici competenţi şi omenoşi. N-au nici o şansă, deoarece părinţii lor nu au bani de taxă, iar creşterea ponderii locurilor cu taxă va reduce şi mai mult acest gen tot mai rar de student la medicină. Profesorul Popa nu are nevoie de studenţi străluciţi şi săraci. Adio, asemenea medicinişti.

Rezidenţiat-interviu pe bani mulţi

Oana: Vă salut! Sunt studentă în anul şase la Medicină şi cred că rezidenţiatul grilă nu e cea mai bună metodă de a verifica pregătirea pentru intrarea în sistem a unui absolvent. E o verificare a capacităţii lui de a îşi însuşi nişte noţiuni teoretice într-un timp scurt. Totuşi, indiferent câtă şpagă a dat în timpul facultăţii, pentru a promova examenul de Rezidenţiat, studentul trebuie să înveţe ca să fie în stare să treacă testul grilă.

Dacă nu se fac "mârşăvii" la nivel înalt şi examenul se desfăşoară corect (destul de probabil), atunci rezidenţiatul tip grilă e cea mai obiectivă metodă de evaluare teoretică de care dispunem la ora actuală. Ca să fie şi o evaluare a cunoştinţelor practice, întregul sistem de învăţământ şi de sănătate ar trebui reformat...  O măsură de reformă-fulger, cu iz politic, "de închis gura" lumii şi a presei nu ar rezolva nimic!

Am fi naivi să credem că nu se va cere şpagă pentru a-l primi pe studentul X, în loc de studentul Y. Şi chiar dacă nu s-ar cere, s-ar oferi. E în natura noastră... Ar trebui să mă gândesc serios de unde fac rost de bani... mulţi!

Majoritatea opiniilor prezentate sunt ale unor viitori medici. Ei pun cu adevărat „punctul pe i”, iar reprezentanţii lumii medicale care caută soluţii pentru vindecarea sistemul sanitar n-ar trebui să ignore aceste opinii, altminteri riscând să greşească „tratamentul”.

Citit 1219 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.