Sforăitul necesită tratament

Sforăitul necesită tratament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sforăitul este o tulburare a somnului care vă poate deranja atât pe dumneavoastră, cât şi pe ceilalţi membri ai familiei, care dorm în apropiere. Specialiştii au ajuns la concluzia că, în anumite situaţii, intensitatea sunetului produs de o persoană care sforăie poate ajunge şi până la 38 de decibeli - echivalentul zgomotului făcut de un camion în mers.

Dacă faptul vi se pare oarecum amuzant, aflaţi că nu e deloc motiv de glumă! Sforăitul indică, uneori, un risc crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare, începând de la hipertensiunea arterială şi  până la insuficienţă cardiacă şi chiar infarct sau accident cerebral.

Cum apar tulburările?

În forma sa banală, sforăitul poate să apară din mai multe motive. Sunteţi mai predispuşi, în principal, dacă aveţi probleme cu greutatea corporală, dacă suferiţi de pe urma unor obstrucţii nazale - de tipul polipilor, amigdalelor inflamate sau deviaţiilor de sept - sau dacă prezentaţi obstrucţii la nivelul faringelui şi a bazei limbii. De asemenea, fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt factori favorizanţi.

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când sforăim? De regulă, muşchii gâtului şi cei ai gurii menţin deschis drumul aerului inspirat. În timpul somnului, însă, aceşti muşchi se relaxează, iar aerul pătrunde mai greu. În plus, vălul palatin, uvula (omuşorul) şi, uneori, baza limbii, pot începe să vibreze, din cauza intermitenţelor fluxului de aer. Astfel, poate apărea sforăitul, mai ales dacă pe traseul respirator mai sunt şi obstrucţii.

Există, însă şi cazuri în care respiraţia se opreşte în mod repetat, în reprize de câte aproximativ zece secunde. În aceste situaţii, pacientul suferă de regulă de apnee în somn, o afecţiune mult mai gravă, care cauzează, printre altele, transpiraţie abundentă, dureri matinale de cap, oboseală cronică, sângerări nazale şi lipsa puterii de concentrare. Pe termen ceva mai lung, poate duce chiar la apariţia bolilor cardiovasculare.

Diagnostic şi tratament

Dacă sforăiţi şi, mai ales, dacă, după ce aţi citit lista cu simptome, bănuiţi că aţi putea suferi de apnee în somn, este foarte important să mergeţi de urgenţă la medic - fie el de familie, otorinolaringolog, pneumolog sau neurolog. După consult, medicul generalist vă va trimite la specialist, iar acesta din urmă va stabili diagnosticul şi un tratament.

De regulă, pentru bolnavii de apnee în somn, se utilizează aparatele de presiune constantă pozitivă (CPAP). Aceste dispozitive, care se pot cumpăra sau închiria (de la firme care au reprezentanţe şi în Galaţi), asigură o ventilaţie normală, pe durata somnului şi au în componenţă, printre altele, o mască adaptabilă, pentru faţă.

Pentru cei care sforăie din pricina polipilor nazali sau a amigdalelor inflamate, există şi soluţii chirurgicale, dacă medicul decide că se pot realiza astfel de intervenţii.

Indiferent de soluţia terapeutică aleasă, însă, primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să mergeţi la medic, de la primele simptome.  Ca şi în cazul altor afecţiuni, un diagnostic timpuriu v-ar putea uşura vindecarea şi v-ar ajuta să evitaţi o mulţime de alte probleme de sănătate. Şi în plus v-ar consolida şi căsnicia dacă sunteţi căsătorit(ă)…

Citit 1269 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.