Rechizite şi speranţă pentru noul an şcolar
Foto: Foto: Asociaţia Tinerii şi Viitorul

Rechizite şi speranţă pentru noul an şcolar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Copii buni la şcoală, dar săraci, au primit recunoaşterea pe care o merită * Asociaţia "Tinerii şi Viitorul", cu ajutorul mai multor gălăţeni cu inimă mare, le-au oferit ghiozdane şi rechizite, ca să îi ajute să păşească încrezători în noul an şcolar

Paisprezece copii din oraş şi din mai multe comune ale Galaţiului au primit ieri ghiozdane noi, încărcate cu rechizite, că să se poată păşi în noul an şcolar la fel ca toţi ceilalţi elevi cu stare materială mai bună. Cu rezultate notabile la şcoală, dar lipsiţi de un sprijin financiar consistent, elevii pe care i-a vizat campania „Ajută un copil să înceapă şcoala”, din cadrul proiectului „Înseninează suflete”, aveau nevoie de un impuls şi de o recunoaştere a meritelor pe care le-au câştigat. Acţiunea a fost organizată de ONG-ul „Tinerii şi viitorul”, sub coordonarea prof. Ştefania Cojocaru, în parteneriat cu mai multe instituţii de stat şi societăţi private, printre care şi Trustul de Presă "Dunărea de Jos". Colectarea şi distribuirea ghiozdanelor şi rechizitelor s-a făcut doar prin munca voluntarilor asociaţiei.

Micul şahist din cartierul Cantemir

Familia Ghimpu are patru copii. Nataniel are 7 ani şi va merge, peste câteva zile, pentru prima oară la şcoală. Samuel, de 9 ani, este deja un mic campion la şah şi fotbal şi începe, pe 10 septembrie, clasa a II-a. Simion, la cei 12 ani ai săi, se pregăteşte să dea piept cu greutăţile clasei a VI-a, iar Teofil va încheia, la toamnă, ciclul gimnazial. Cu toţii au primit ghiozdane şi rechizite, ca să poată începe cu dreptul semestrul I din noul an şcolar. La fel ca toţi ceilalţi copii incluşi în campanie, cei patru le-au scris sau le-au desenat câte ceva, pe un caiet special, binefăcătorilor lor.

Şcoală şi sărăcie lucie, la Piscu

Camelia şi Iulian Ghergi, din Piscu, luptă din greu să fie buni la şcoală şi, dacă se poate, să-i mai dea şi câte o mână de ajutor bunicii, pe lângă casă. Băiatul începe clasa a VI-a şi se mândreşte deja cu o mapă întreagă de diplome şi premii şi cu o medie de peste 9.00 în clasa a V-a. Nici Camelia, care abia începe ciclul gimnazial, nu se dă bătută şi încearcă din răsputeri să înveţe bine. Se bucură de ghiozdane şi de rechizite, ca şi cum ar fi primit jucării noi. Şi bunica celor doi se bucură. Mama copiilor a plecat, iar ei trăiesc acum doar cu tatăl care nu are loc de muncă şi cu bătrâna. Nu speră să-şi cunoască vreodată nepoţii, dar ar vrea să trăiască măcar atât cât să îi vadă pe Ionuţ şi pe Camelia trecuţi prin şcoală şi ajunşi oameni.

Gemenii care învaţă la marginea câmpului

Cristian şi Cristiana Poteraş sunt gemeni, au 14 ani şi început din clasa a VIII-a. Mama celor doi îi creştere singură şi, cu toate că face tot ce îi stă în putinţă de dimineaţă până noaptea, nu le poate oferi cât ar vrea. „E greu la noi, aici. Muncesc cu ziua, atunci când îmi găsesc şi chiar când reuşesc să câştig un ban, nu ştiu unde să-l dau mai întâi. Mai au copiii alocaţie şi ne descurcăm, de azi pe mâine, dar e tot mai greu”, spune doamna Sava. Copiii mulţumesc pentru ghiozdane şi rechizite şi se uită curioşi să vadă ce vor pune pe bancă, pe 10 septembrie. Vor să înveţe şi să scape de sărăcie şi simt că şi alţi oameni, în afară de mama lor, îi înţelege şi îi sprijină.

Media 8.00, câştigată printre operaţii

Tot 14 ani are şi Valentin Jorăscu, din Lieşti. El a avut poate cea mai grea copilărie dintre toţi cei care au făcut parte din campanie. Anii şcolari i-au fost adesea întrerupţi de operaţii care să îi permită să lupte cu tretrapareza spastică de care suferă. „Mulţumesc!”, a spus vesel Valentin, atunci când a primit ghizdanul. Boala care pe alţii îi sperie este pentru el ceva cu care s-a obişnuit, un obstacol pe care ştie că-l poate depăşi cu ajutorul familiei. A scos media 8.00 în clasa a VII-a, dar în condiţii cu totul speciale. Dacă n-ar fi trebuit să facă şi operaţii şi recuperare, cu siguranţă ar fi putut avea 10, fluierând!

Daruri şi zâmbete, la Lieşti

Surorile Oana şi Valentina Frătiţa, din Lieşti, au trecut în clasele a VIII-a şi respectiv a II-a. Ambele se bucură de ghiozdane şi rechizite, dar cea mai veselă e Valentina, care a primit şi haine mici şi colorate, pe măsura ei.

Ghiozdane şi rechizite au mai primit Parteni Cătălin, Mateiu Diana şi Borşan Oana, toţi din Lieşti.

Oamenii cărora le pasă

La apelul de a dona ghizdane şi rechizite al Asociaţiei „Tinerii şi Viitorul” au răspuns: Banca Transilvania, Centrul de Testare şi Consiliere HIV/SIDA, Librăria Humanitas, SC Luasim DS SRL, SC Vergeen Cover SRL, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret (DJSP), Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (F.N.S.A.A.T.S.D.C.) Agrostar, Ana Călin, Elena Oprea, Diana Avădanei şi Stancu Eugenia.

Citit 1536 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2012 14:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.