Diagnostic şi tratament pentru un somn liniştit, la Spitalul General Căi Ferate

Diagnostic şi tratament pentru un somn liniştit, la Spitalul General Căi Ferate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape jumătate dintre adulţi suferă, în acest moment, de pe urma diverselor forme de tulburări respiratorii în somn. Dacă este vorba despre banalul sforăit, reprezentat de mici pauze respiratorii în timpul somnului, s-ar putea ca nu dumneavoastră, ci partenerul de viaţă să fie cel care are cel mai mult de pierdut.

Totuşi, nu întotdeauna lucrurile sunt atât de simple. Sforăitul zgomotos poate fi asociat, în anumite cazuri, cu apneea în somn - o tulburare respiratorie care favorizează apariţia maladiilor cardio-vasculare grave şi despre care am mai scris în „Viaţa liberă”.

Pentru a diagnostica tulburările de somn care sunt periculoase pentru sănătate, medicii Spitalului General Căi Ferate au la dispoziţie un aparat medical numit polisomnograf. Mai multe despre acest subiect ne-a spus d-na dr. Sânziana Lovin (foto), medic internist şi expert european în medicina somnului.

Cum se manifestă apneea în somn

Bolnavul care suferă de apnee în somn doarme, dar se odihneşte, de fapt, foarte puţin, pentru că respiraţia sa se opreşte frecvent. Pauzele pot dura 10 secunde sau mai mult. Astfel, creierul este insuficient oxigenat.

„Din 82 de pacienţi care sforăiau şi care au venit la control, 62 sufereau de apnee în somn. Mai mult chiar, dintre aceşti 62, circa 20 prezentau forme severe ale tulburării, unii având până la 30 de pauze respiratorii într-o oră de somn”, a precizat d-na dr. Lovin.

Dacă adunăm duratele acestor perioade scurte, dar dese, de întrerupere a fluxului respirator, s-ar putea să constatăm că unii dintre pacienţi rezistă între un sfert şi jumătate din intervalul de somn fără să respire. În timp, această boală poate fi cauza multor afecţiuni chinuitoare.

„Când vin la medic, pacienţii sunt, de regulă, foarte obosiţi. Suferă de pe urma somnolenţei care nu cedează în timpul zilei. Nu se pot concentra şi se plâng, uneori, de disfuncţii sexuale. A fost chiar un pacient care şi-a tăiat degetul şi unul care s-a fript cu cafea fierbinte, pentru că aproape a aţipit în timp ce îşi ducea ceaşca înspre gură”, ne-a explicat medicul internist.

Dacă aveţi aceste simptome, mergeţi la medic. Nu luaţi calmante sau somnifere fără prescripţie, pentru că riscul apariţiei unor complicaţii este destul de mare. Cum organismul suferă deja din cauza privării parţiale de oxigen, somniferele n-ar face decât să îl împovăreze şi mai mult.

Ca vă puteţi aprecia cât de mari sunt problemele pe care le-ar putea provoca această afecţiune, imaginaţi-vă că cineva moţăie la volan, în timp ce lucrează la înălţime sau în timp ce manevrează un utilaj de mari dimensiuni - o macara, spre exemplu.

Diagnosticul corect este esenţial

Ca în cazul oricărei alte afecţiuni, şi în cazul tulburărilor de somn diagnosticul corect este primul pas spre vindecare. La Spitalul Căi Ferate, medicii folosesc, pentru investigaţii medicale amănunţite, aparatul polisomnograf.

Acesta se găseşte într-un salon special, dotat cu supraveghere video şi destinat studiului tulburărilor în somn. Pacientul care doreşte o examinare complexă doarme aici o noapte. I se aplică diverşi senzori cu ajutorul cărora aparatul înregistrează modificările stării pacientului, atunci pe durata somnului. Din camera alăturată, medicul şi asistenta urmăresc evoluţia pacientului.

„De regulă, acest tip de investigaţie se face în cursul nopţii de joi, în spitalul nostru”, ne-a spus medicul specialist.

O investigaţie medicală nedecontată

O problemă serioasă o reprezintă faptul că preţul acestei investigaţii medicale nu este decontat, deocamdată, de Casa de Asigurări de Sănătate, aşa că pacientul este cel care plăteşte (150 lei).

„Pacienţii ar trebui să ia atitudine şi să spună că investigaţia este una necesară. Ar putea, spre exemplu, să se organizeze în asociaţii şi să ceară introducerea ei printre examinările medicale care se decontează”, ne-a spus d-na dr. Lovin.

N-ar fi rău dacă acest lucru s-ar întâmpla curând. Mai întâi, pentru că un număr mai mare de gălăţeni care suferă de apnee în somn sau de probleme legate de tulburări ale somnului ar avea acces la o astfel de examinare medicală. Apoi, studiile şi progresele în domeniu înregistrate aici ar căpăta legitimitate, iar investiţiile ar putea veni (cine ştie?) şi din surse externe.

Până atunci, însă, bolnavii se pot adresa, oricum, medicului de la spital, dacă au observat apariţia simptomelor asociate cu tulburările se somn. Cu cât tratamentul începe mai repede, cu atât sunteţi mai aproape de vindecare!

Explicaţie foto: Medicul Sânziana Lovin ne explică, în linii mari, modul de funcţionare a aparatului polisomnograf

Citit 1130 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.