Războiul întreţinerii se încinge la Galaţi. Ştii ce drepturi ai în relaţia cu asociaţia de proprietari?

Războiul întreţinerii se încinge la Galaţi. Ştii ce drepturi ai în relaţia cu asociaţia de proprietari?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Viaţă liberă" vă oferă un mic ghid al drepturilor şi obligaţiilor proprietarilor şi ale şefilor de asociaţii de proprietari * Spre exemplu, administratorul asociaţiei este obligat să se ocupe de întreţinerea clădirii şi a tutoror instalaţiilor comune * Împărţirea cheltuielilor pentru întreţinere poate fi contestată


Puţină lume ştie, dar membrii unei asociaţii de proprietari nu au doar obligaţii, ci şi o serie de drepturi, unele dintre ele foarte interesante. Necunoaşterea acestor reguli duce la situaţii explozive, de genul celor pe care" Viaţa liberă" vi le-a prezentat în ultimele zile.

Nu mai departe decât în ediţia de luni, am relatat, pe larg, situaţia Asociaţiei de Proprietari 768, ai cărei membri s-au trezit că au rămas fără utilităţi, deoarece nu ştiau cu exactitate ce datorii are asociaţia către furnizori. Conform proprietarilor, administratorul nu ar fi afişat niciodată un tabel defalcat al cheltuielilor, motiv pentru care au aflat mult prea târziu că printre ei se aflau şi oameni cu datorii de peste 70.000 de lei.

Iată ce trebuie să ştii despre asociaţia ta

Conform legislaţiei în vigoare (în special Legea 230/2007), administratorul de bloc este obligat să înştinţeze proprietarii, prin afişare la loc vizibil, asupra modului de stabilire a cheltuielilor curente, dar şi să controleze personalul angajat pentru diverse activităţi gospodăreşti.

Administratorul poate fi sancţionat cu amendă de la 200 lei la 2.000 lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor privind siguranţa clădirii şi funcţionarea normală a instalaţiilor acesteia, dar poate fi obligat şi la plata de daune pentru prejudiciile aduse locatarilor. Un exemplu la îndemână este repararea acoperişului unui bloc, sarcină care cade în grija administratorului. Neîndeplinirea ei atrage după sine nu doar amintita amendă, ci şi obligarea acestuia la plata pagubelor produse din cauza acoperişul stricat (inundaţii, igrasie etc).

Administratorul poate răspunde şi penal, pentru delapidare, prin însuşirea şi/sau folosirea de bani, valori ori alte bunuri administrate. Tot conform legii, proprietarii pot să solicite şi să primească, ori de câte ori este necesar şi motivat, explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie afişată pe lista de plată. Ei au dreptul să conteste, în scris, la comitetul executiv al asociaţiei, în termen de 10 zile de la afişarea listei, cuantumul stabilit al acestei cote, iar în cazul în care contestaţia a fost respinsă, să se adreseze adunării generale. Contestaţia nu suspendă plata contribuţiei, dar determină, în cazul aprobării, aplicarea unei proceduri de reglementare ulterioară, în cadrul comitetului executiv sau al adunării generale a asociaţiei.

De asemenea, dacă o decizie a asociaţiei de proprietari este contrară statutului, acordului de asociere, legilor sau este de natură să producă daune considerabile unei minorităţi a proprietarilor, orice proprietar poate acţiona în justiţie valabilitatea respectivei decizii, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia.

Interesant este şi faptul că, potrivit Legii 230/2007, „proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia”. Conform aceleiaşi legi, asociaţiile de proprietari sunt obligate să angajeze persoane fizice atestate de primar pentru funcţia de administrator, care presupune activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi de casierie. Angajatul respectiv are statut de subordonat al preşedintelui asociaţiei, care veghează ca legislaţia în vigoare şi deciziile adunării generale a proprietarilor să fie respectate.

Pentru administrarea proprietăţii comune, asociaţiile au, de asemenea, posibilitatea de a apela la firme autorizate, care să le furnizeze astfel de servicii. Alegerea furnizorului de servicii este dreptul proprietarilor, exprimat prin vot în adunarea generală a asociaţiei.

Citit 11951 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Ianuarie 2013 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.