Reducerea orelor la liceu - arbitraj pe pielea elevilor

Reducerea orelor la liceu - arbitraj pe pielea elevilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ecaterina Andronescu a reuşit, în numai două luni, să bramburească de tot învăţământul. În loc să conceapă o curriculă unitară şi să reducă numărul de ore, de la 36 la 30, în funcţie de dorinţele şi necesităţile elevilor, ministrul a pus mâna pe cuţit şi a tăiat fără nicio logică, de ici şi de colo, trecând dintr-o prostie în alta.

După ce scos din curricula de liceu ora de istorie pentru clasele a XII-a din cadrul liceelor tehnologice şi ora de dirigenţie pentru clasa a IX-a, ministrul Ecaterina Andronescu a revenit asupra deciziilor. După ce a scandalizat toţi oamenii şcolilor, pentru că unele din măsurile sale erau împotriva prevederilor UE, ministerul a ajuns la concluzia că s-a pripit.

Astfel, începând cu viitorul an şcolar, elevii de clasa a XII-a de la liceele filierei tehnologice vor studia până la urmă istoria românilor, dar materia va alterna cu geografia. Mai exact, liceenii vor face într-o săptămână o oră de istorie, iar în cealaltă săptămână una de geografie.

„Dacă va rămâne aşa, atunci cred că materia va fi redistribuită, eventual o parte din ea să fie făcută în clasa a XI-a”, ne-a spus inspectorul şcolar de discipline socio-umane, Daniela Popa.

Renunţăm şi la sportul minţii

Elevii de clasa IX-a, de la clasele de real, ar urma să nu mai studieze materia „Logică şi argumentare”. Ea ar trebui înlocuită cu o disciplină numită „Educaţie pentru societate”, care, după ştiinţa inspectorului de specialitate, nu are încă o programă şi nici manual.

Dacă specialiştii se tem că modificările privind orele de educaţie fizică vor avea efecte asupra sănătăţii fizice a tinerilor, atunci eliminarea logicii, a sportului minţii, va avea tot consecinţe negative, dar asupra formării gândirii critice echilibrate a elevilor. Mai multe facultăţi de filozofie din ţară, dar şi organisme naţionale din domeniu şi-au manifestat îngrijorarea faţă de eliminarea de la liceu a uneia dintre disciplinele umaniste de bază.

De asemenea, nici în clasa a X-a, elevii la clasele de real nu vor mai studia psihologia.

„Nu se ştie nimic sigur”

De asemenea, dirigenţia a fost reintrodusă în trunchiul comun al disciplinelor de clasa a IX-a, în timp ce prevederile asupra orelor de sport rămân neschimbate. Deşi elevii de liceu vor parcurge o singură oră de educaţie fizică pe săptămână, profesorii vor trebui să organizeze, în cadrul normelor, alte două ore de sport, în cadrul activităţilor extracurriculare. Cum deocamdată, de la MECI nu a sosit niciun document oficial, profesorii de sport nu ştiu dacă să se bucure sau nu:

„Nu ştim nimic sigur, cum vor fi repartizate aceste două ore. Dacă vor fi două în extracurricular pentru toate clasele din liceul respectiv, profesorii nu vor face faţă. Nu au cum să se descurce. Dacă vor fi două pentru fiecare clasă în parte, e un lucru benefic. Dar nu suficient. Înainte de 1989, aveam tot trei ore, dar două ore în trunchiul comun şi una pentru organizare de competiţii sportive. Acum e invers, dar nu toţi elevii pot face performanţe la sport. Trebuie să vedem exact cum stă treaba”, ne spune profesorul de educaţie fizică Valeriu Diculescu, lider al SIP Galaţi.

„Mai bine se scoate de tot a doua limbă străină”

Decizia MECI de a scoate o oră din a doua limbă străină de la toate clasele de liceu rămâne neschimbată, în ciuda protestelor parlamentarilor şi a profesorilor. Inspectoarea de specialitate la limba franceză Mihaela Lichiardopol susţine că o oră este mai mult decât insuficient şi că, decât să fie de umplutură, mai bine s-ar scoate de tot:

„E rău că se scoate a doua limbă străină, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi absolvenţi lucrează în străinătate şi optează pentru efectuarea studiilor la universităţi europene. Chiar şi două ore sunt insuficiente, o oră e ca şi cum nu s-ar face nimic. Învăţarea limbii străine înseamnă exersarea ei, într-o oră nu se poate face nici un progres”. Inspectoarea Lichiardopol mai susţine că, deocamdată, reducerea numărului de ore la a doua limbă străină nu va afecta numărul normelor didactice.

Ordinele privind noile planuri-cadru, adică cele discutate cu reprezentanţii sindicatelor săptămâna trecută, nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial. Totuşi, noile modificări vor fi aplicate din anul şcolar următor, au anunţat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Explicaţie foto: De anul viitor, liceeni vor sta mai puţine ore la şcoală

Citit 1442 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.