Otilia Stanciu, studentă la Medicină după 21 de ani de siderurgie

Otilia Stanciu, studentă la Medicină după 21 de ani de siderurgie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La 44 de ani, infirmiera, angajată a SC Medhouse Galaţi, este studentă în anul III la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii „Dunărea de Jos” * „Mă simt împlinită. Am doi copii, o familie reuşită. Ce aş putea să-mi mai doresc?”, se întreabă gălăţeanca Otilia Stanciu *

Pe lângă reproşurile de tot felul, la adresa diferitelor instituţii şi autorităţi din toate domeniile, mai primim la redacţie, rar, ce-i drept, şi scrisori sau rugăminţi de a le mulţumi unor oameni deosebiţi. Cum asta nu se întâmplă, spuneam, foarte des, vrem să aflăm mai multe. Iar extraordinarul din spatele unei situaţii banale nu încetează să ne surprindă. 

Zilele trecute, a venit la redacţie, dorind să-şi exprime public mulţumirea pentru modul cum o asistentă i-a îngrijit, acasă, soţul bolnav, doamna Angela Preda, din Galaţi. Documentarea ne-a readus în atenţie o temă de larg interes public, îngrijirile medicale la domiciliu, şi, în acelaşi timp, ne-a oferit ocazia să descoperim un destin de excepţie, o veritabilă lecţie de supravieţuire prin „reconversie profesională”.

Mâini de aur, suflet asemenea

Am vrut să aflăm mai multe despre omul care, prin munca sa, îi uşurase viaţa domnului Preda şi, implicit, soţiei sale. Aşa am ajuns la cea mai veche societate gălăţeană care se ocupă cu îngrijirea la domiciliu, SC Medhouse.

După cum ne-a declarat coordonatorul activităţii acesteia, Sanda Similache (foto 2), anul trecut, personalul firmei a acordat servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate unui număr de 256 de bolnavi. Cei îngrijiţi contra cost au fost mult mai numeroşi.

„Lucrăm cu un medic generalist, patru asistente medicale, patru kinetoterapeuţi şi o infirmieră. O infirmieră de excepţie, din mai multe motive, printre care şi acela că este studentă în anul III la Facultatea de Medicină şi Farmacie, specializarea Asistenţă Medicală. Otilia Stanciu (foto 1) este unul dintre cei mai buni profesionişti din echipa noastră” – ne-a spus dna Similache.

Din vorbă în vorbă, am dedus că Otilia Stanciu este cea care, prin vorba bună şi prestaţia impecabilă, a impresionat-o pe dna Preda determinând-o să vină la redacţia „Vieţii libere”. Infirmiera de la Medhouse merită laude, nu doar pentru modul cum îşi face meseria, ci şi pentru cel în care ştie să se pună în valoare, în plan profesional.

La 44 de ani şi-a găsit vocaţia

Otilia Stanciu are 44 de ani, o vârstă la care majoritatea femeilor salariate ar fi cuprinse de disperare dacă şi-ar pierde locul de muncă din cauza crizei financiare. Poate nu şi dacă vor ţine cont de exemplul Otiliei. După ce a lucrat 21 de ani în Combinat, ca electrician, a fost unul dintre siderurgiştii care au ales „să iasă cu ordonanţa”.

Fire practică, în timp, urmase, pe banii ei, mai multe cursuri: de operator telefonist, de cosmetică, de manichiură-pedichiură şi de vânzări. Pur şi simplu s-a gândit că e bine să ştii şi alte meserii şi, în plus, avea de mulţi ani sentimentul că altceva i s-ar potrivi. Cu salariile compensatorii încasate de la Combinat, a deschis un minimagazin de cartier, chiar vizavi de sediul Medhouse.

Aşa a ajuns Otilia să o impresioneze  pe dna Similache cu talentele sale de cosmeticiană. De aici şi până la propunerea de a se alătura echipei care acordă îngrijiri medicale n-a mai fost decât un pas. Apoi, Otilia a realizat că de fapt aceasta era vocaţia ei, de a alina suferinţe.

„Mă rodea faptul că nu pot dobândi dreptul de liberă practică necesar unui asistent medical aşa că m-am decis să merg la examenul de admitere la facultate şi am reuşit! Mă simt împlinită. Am doi copii, o familie reuşită. Ce aş putea să-mi mai doresc?” – mărturiseşte infirmiera, deja cunoscută pentru bunătate şi dibăcie.

Şi dacă ea a putut, cu siguranţă nu e imposibil şi pentru alţi gălăţeni să-şi întoarcă destinul, uneori defavorabil, de partea lor. Cu atât mai mult cu cât, suntem siguri, Otilia Stanciu nu este singurul om din Galaţi care ascunde, în spatele existenţei de „om împlinit”, ceva mai multă voinţă, determinare şi spirit de sacrificiu decât zece politicieni sau oficiali la un loc.

În atari condiţii, poate mai avem, cu toţii, şansa să ne fie mai bine.

Citit 3362 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.