Atenţie de unde vă cumpăraţi vacanţele! Un grup de gălăţeni, ţepuiţi de agenţia de turism

Atenţie de unde vă cumpăraţi vacanţele! Un grup de gălăţeni, ţepuiţi de agenţia de turism
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Potrivit comisarilor Protecţiei Consumatorilor, SC Delfios Travel SRL încasase bani pentru vacanţe la Paris, dar nu făcuse nicio rezervare * Din fericire, cele şapte persoane au verificat în capitala Franţei şi au constatat că fuseseră înşelate, sesizând CJPC


Înainte de a pleca în vacanţă printr-o agenţie de turism, e bine să aflaţi ce drepturi aveţi. Cea mai mare greşeală a turiştilor este că pleacă doar cu voucherul, neştiind că trebuie să încheie şi un contract cu agenţia. În cele ce urmează, aflaţi păţania unor gălăţeni care, din fericire, au verificat în timp util dacă rezervările aferente vacanţei lor de vis la Paris fuseseră făcute.

Amendă de 5.000 de lei şi suspendarea activităţii

Acum câteva zile, comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Galaţi au amendat cu 5.000 de lei o firmă de turism din Galaţi care nu deţinea licenţă, dar care, totuşi, încasa bani de la oameni. Firmei i-a fost suspendată temporar şi activitatea până la obţinerea licenţei. Mai multe persoane au sesizat CJPC când au aflat că SC Delfios Travel SRL, care trebuia să le asigure locurile de cazare în Paris, nici măcar nu făcuse rezervarea, cu toate că ei achitaseră peste 2.000 de euro. Ca măsură de prevenţie, au sunat să afle dacă îi aşteaptă cineva în Paris, luni, pe 5 august. Ei şi-au primit banii înapoi, dar puteau plăti mai scump greşeala că şi-au acontat sejurul doar în baza unei chitanţe, şi nu printr-un contract semnat de agenţie şi prin voucher.

Firma, gata să ne ofere şi nouă un sejur

Că oamenii au fost de-a dreptul furioşi când au aflat că vacanţa le este distrusă, ne-a confirmat şi patroana firmei, Eliza Tomescu. "Rezervarea a fost anulată pentru că nu mi-au achitat toţi banii la timp", susţine aceasta. "Când am trimis pe cineva la agenţie să le dea cei 2.170 de euro, eu nefiind în localitate, oamenii i-au smuls pur şi simplu de la el, fără să mai semneze ordinul de plată, fără nimic", ne-a povestit patroana.
Aceasta susţine că firma şi-a sistat activitatea, aşa cum i-a impus şi Protecţia Consumatorului, până la obţinerea licenţei. Totuşi, noi am sunat la firmă şi ca simpli turişti, iar aceeaşi doamnă ne-a întrebat: "Ce anume doriţi, un sejur?" De altfel, acum o săptămână, un operator de turism din Constanţa a semnalat la CJPC Galaţi că Delfios Travel nu achitase nicio sumă aferentă rezervării făcute pentru două familii de gălăţeni. Reprezentanţii firmei au explicat comisarilor că cei doi clienţi s-ar fi răzgândit şi că ar fi primit banii înapoi, chestiune care, cel puţin deocamdată, nu a putut fi verificată.

Contractul e sfânt

Ca să nu păţiţi ca aceşti gălăţeni, ne-am interesat ce e indicat să faceţi. Înainte de toate, trebuie să aveţi informaţii complete, în scris, despre sejur: ruta, mijlocul de transport, durată, cazare, masă, regimul paşapoartelor şi al vizelor, asigurări de sănătate, avans, termen pentru achitarea restului de bani, numărul minim de persoane pentru realizarea programului, data limită pentru informare în caz de anulare a călătoriei. „Nu semnaţi contractul dacă nu există o asumare clară a obligaţiilor ce revin agentului de turism. Asigurări verbale de genul «vedem cum rezolvăm, dacă va fi cazul» nu vă vor ajuta”, atenţionează comisar-şef adjunct ing. Carmen Tudor. Contractul intră în vigoare când primiţi confirmarea scrisă a rezervării, în cel mult 60 de zile calendaristice de la semnarea bonului de comandă. Preţurile din contracte pot fi modificate doar când se prevede acest lucru şi numai dacă variază costurile de transport sau cursurile de schimb valutar. Însă preţurile nu pot fi majorate în cursul celor 20 de zile calendaristice care preced data plecării. În caz de modificare a contractului îl puteţi rezilia, fără penalităţi.

Ce faceţi în caz de nereguli?

Dacă sunteţi nemulţumit de servicii, sesizaţi în scris, atât agenţia de turism, cât şi hotelul sau restaurantul. Dacă cererea nu e soluţionată sau e soluţionată parţial, depuneţi la sediul agenţiei, după încheierea călătoriei, o reclamaţie, în termenul prevăzut în contract. Nu în ultimul rând, puteţi să faceţi plângere la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor.

Citit 4264 ori Ultima modificare Vineri, 09 August 2013 18:58

7 comentarii

 • postat de @Hoelbrak
  Duminică, 11 August 2013 12:50
  79.116.111.***
  Si cate IP-uri are o clasa de IP , cateva sute sau mii nu mai stiu ?! Se modifica ultimele 3-4 cifre, de ex la telefonia mobila 0745.123.456 e tot una cu ...0745.123.459 sau 0745.123.479, asta vrei sa spui ?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hoelbrak
  Duminică, 11 August 2013 11:30
  5.13.217.***
  @@Yo-Yo. Daca esti la RDS si resetezi routerul sau dai disable/enable la retea intr-adevar iti reseteaza IP-ul dar nu si clasa de IP. Adik e ca si cum ai avea IP static :) pentru ca ei inregistreaza tot in log. Deci nu te avantajeaza deloc daca esti la RDS...

  Mi se pare o prostie chestia asta cu IP-ul, sa ti-l faca public. N-am mai vazut nicaieri asa ceva si CRED CA SE INCALCA ANUMITE DREPTURI.
  0
  0
  Raportează
 • postat de @Yo-Yo
  Duminică, 11 August 2013 11:16
  79.116.111.***
  Daca esti la RDS-RCS inseamna ca ai IP dinamic, adica de cate ori restartezi PC-ul ai un alt IP asta daca ai internet cu cablu bagat in PC, insa daca esti pe wireless si restartezi routerul, automat isi ia un alt IP.
  La UPC ai IP static adica se schimba de la ei odata la trei luni sau mai mult. Se poate verifica ce IP ai aici: whatismyipaddress.com (e posibil ca linkul sa nu mearga din cauza setarilor baietilor isteti de la VL ca sa nu bage lumea reclame etc, asa ca va trebui sa il tastati singuri in browserul vostru).
  Ai avantaje cu IP dinamic (RDS) de exemplu: te poti inregistra pe un site cu mai multe adrese de email, sau sa votezi pe un site de mai multe ori daca restartezi routerul si in plus mai stergi cookies si cache cum ar fi cu CCleaner (gratuit) pentru ca ti se sterg urmele pe care orice PC le lasa pe internet.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vreau si YO sa-mi aflu ipu
  Duminică, 11 August 2013 10:49
  92.80.190.***
  @ IP: 178.138.96.237 | Yo Yo


  ... stimabile, ce pretentii sa ai de la o afacere media al carei patron e uselist !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Yo Yo
  Duminică, 11 August 2013 09:56
  178.138.96.***
  Ia te uita... am intrat astazi pe adresa minunatului sit viata libere, http://www.viata-libera.ro si ce am vazut? La fiecare comentariu postat apare si o adresa de IP, adresa, cel mai probabil al cititorului care a postat. Ca sa clarifica pentru toti, adresa IP este adresa cu care fiecare iese pe internet. Ca sa fie si mai clar: Fiecare individ are un nume: costel, gheorghe, vasile... Cand iesim in lume, ne distingem fiecare printr-un nume cum am spus mai sus. Cand intram pe internet ni se atribuie automat un numar cum ar fi 123.123.123.123. Acest numar este unic, adica nu e ca in viata reala unde pot exista 2 de vasile, 1000 de gigi si exemplul poate continua. Si sa revenim... inseamna ca Viata Libera, poate sa va vada cand postati, ba mai mult face si public acest lucru. Adica la accesarile lor, cred ca ar putea sa vada vreo 50000 de oameni zinic aceste adrese. Adica intr-o luna vorbim de 1500000 de indivizi... Ca sa rezumam putem spune ca Viata Libera, prin intermediul sitului http://www.viata-libera.ro colecteaza FARA SA CEARA VREUN ACCEPT, ADRESELE VOASTRE DE IP, BA MAI MULT LE FACE PUBLICE. Poate multi dintre voi va asumati ce postati, ceea ce este laudabil. Dar sa va fie luata adresa voastra de IP fara voia voastra si sa fie facuta publica cum vi se pare? Ca sa mergem mai departe cred ca faptele de mai sus fac obiectul incalcarii Legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001
  pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date
  http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/date-cu-caracter-personal/lege-nr-6772001-cu-privire-la-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal.html.

  Si e bine de stiut ca Viata Libera vrea sa vada cine sunteti cand postati, ba mai mult, facand public acest lucru inseamna ca spune si altora cine si ce a postat.

  Consultati si http://www.mystaticipaddress.com/what-is-an-ip-address
  0
  0
  Raportează
 • postat de arisiul
  Sâmbătă, 10 August 2013 09:07
  5.13.160.***
  agentiile conteaza pe faptul ca sini pleaca in vacantie ari bani di chelutuit.si pi ingaduinta oaminilor.deci lasatii sa va ia banii.carii treaba ca dai mii di euro pintru ore in care nu faci dicat sa dormi?puteti dormi acasa moaca in conditiili di cari v-ati invrednisit.si manca ,si bea,la pret di supermarchet ,nu la pret di dtatiune de azur undi berea reci zici ca e de aur.si micii di argint.iti dai banii pi mana lor ,?trebui sa suporti ce ti se da la preturile aferente.un calcul simplu;de pilda ma costa vreo 200 sa merg o zi doua la lacu sarat.da ma costa 40-50 di roni pi malu dunarii albastre cu cortu,cu picioarili in apa rece,cu un bat in mana si cu o bere rece langa mine.bini intales ca pi malu marii egee e mai expensive.
  0
  0
  Raportează
 • postat de galatean
  Sâmbătă, 10 August 2013 06:13
  89.136.4.***
  Daca singurul aspect care dicteaza este pretul atunci se pot intampla intamplari de genul celei descrise aici. Daca in schimb se cauta sa se cumpere de la agentii care exista de multi ani pe piata turistica atunci riscurile se reduc. Asa cum cineva care cumpara un pachet de 7 nopti la greci cu 99 euro si se mai asteapta sa aiba si conditii decente de cazare este cel putin naiv ca sa nu spunem altfel.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.