Containerele cu flori - soluţie împotriva hoţilor de PET-uri

Containerele cu flori - soluţie împotriva hoţilor de PET-uri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De circa două săptămâni, două dintre punctele de strângere a resturilor menajere şi de colectare selectivă din oraş îi aşteaptă pe cetăţeni împrejmuite cu gărduţ verde, prevăzut cu „ferestre” în dreptul pubelelor, cât să intre punga de gunoi. Unul este în zona Bisericii „Sf. Mina”, lângă Secţia 4 de Poliţie şi este un prototip simplu. Pe Regiment 11 Siret, în apropiere de Inspectoratul Teritorial de Muncă, la ghena de gunoi, oamenii sunt aşteptaţi ca la florărie, cu jardiniere agăţate în interiorul "cazematei" de fier.

Directorul Serviciului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, spune că este vorba despre un proiect-pilot, oarecum asemănător unuia din Bucureşti, pe care îl va propune spre finanţare municipalităţii, dacă va da rezultatele scontate în această fază de experimentare.

Nu se ştie cât costă un prototip

Ionuţ Pucheanu nu a spus şi la cât ajunge o asemenea investiţie, ci doar că e una "minimă". Modelele existente au însă şi unele dezavantaje. Astfel, ferestrele pe unde se aruncă resturile sunt la o înălţime cam mare (la 1,60 metri), iar copiii ajung cu greu la ele. „Mai avem un prototip, pe care îl vom monta într-o altă zonă din oraş, iar acela e prevăzut şi cu benzi pe care punga va aluneca direct în pubelă, fără a mai exista riscul să cadă între gard şi recipientul de colectare”, explică directorul Ecosal.

Acesta nu are însă soluţii pentru cazul în care hoţii de PET-uri vor incendia igluurile rămase intacte. Poate gardul îi va împiedica să mai ia ce colectează alţii, dar asta nu înseamnă că se vor ruşina să dea foc la ce nu pot fura. Anul trecut, pagubele create de distrugerea acestor recipiente s-au ridicat la şase miliarde lei vechi. Bani care cu siguranţă nu s-au recuperat din amenzi. În 2012, Poliţia a amendat, într-adevăr, 1.900 de gălăţeni, dar printre aceştia se află nu doar cei care au distrus pubele sau au împrăştiat gunoi, ci şi cei care au aruncat resturi pe stradă.

Citit 3165 ori Ultima modificare Duminică, 15 Septembrie 2013 14:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.