O problemă cu bătaie lungă pentru romi: Fără certificate de naştere, fără drepturi

O problemă cu bătaie lungă pentru romi: Fără certificate de naştere, fără drepturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, în cadrul întâlnirii Biroului Judeţean pentru Romi, şapte persoane cu apartenenţă la comunitatea romă şi-au căpătat identitatea, respectiv certificatele de naştere. Cele şapte persoane au vârste cuprinse între şapte şi 51 de ani. Potrivit şefei Biroului Judeţean pentru romi, Viorica Gotu, nu poate fi ştiut un număr al romilor fără acte din judeţul Galaţi, dar din 2002 au fost înregistraţi un număr foarte mare, de ordinul miilor.

„Actele de stare civilă sunt încă o problemă în comunităţile de romi, dar sperăm, prin exemplul pe care îl dăm astăzi, să vină şi ceilalţi din urmă, pentru că aş vrea ca până în 2015 chiar să nu mai existe nimeni fără certificat”, a declarat Viorica Gotu.

În judeţul Galaţi, sunt, potrivit informaţiilor furnizate de către şefa Biroului pentru Romi, după ultimul recensământ din 2011, 16.999 de romi, dar neoficial comunitatea ar număra cel puţin 35.000 de membri.

Problema neînregistrării naşterii are bătaie lungă, pentru că odată ce părintele nu are certificat de naştere, nu îşi pot înregistra nici copiii, aşa cum pare să fie şi cazul unei tinere de 28 de ani, care tocmai şi-a obţinut certificatul de naştere. „Nu mi-a făcut mama când m-am născut, a plecat, am rămas la bunici şi până acum nu am avut certificat. Am o fetiţă de opt ani şi nu aş vrea ca şi ea să suporte ce am suportat eu. Am pierdut multe drepturi pentru că nu am avut certificat de naştere, cum ar fi alocaţia, un ajutor social. Dacă te duci la un spital, nu te primesc mai mult de două, trei zile. Am 28 de ani şi e foarte greu fără acte. După sărbători îi voi face şi copilului”, ne-a spus Nicoleta Hurdui.

Citit 2042 ori Ultima modificare Vineri, 13 Decembrie 2013 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.