Măsuri stricte de prevenire a gripei porcine, şi la Galaţi

Măsuri stricte de prevenire a gripei porcine, şi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În limita posibilităţilor... * Camere de izolare la UPU * Ambulanţă specială pentru bolnavii de gripă * Virozele respiratorii trebuie raportate zilnic *

Până în acest moment, Ministerul Sănătăţii a luat o serie de măsuri de supraveghere epidemiologică şi de prevenire în coordonare cu alte instituţii ale statului.

Medicii au fost preveniţi asupra simptomelor şi a tratamentului antiviral care a dat rezultate în ţările unde s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă porcină. De asemenea, Ministerul Sănătăţii a dispus completarea stocurilor de medicamente specifice, nouă spitale de boli infecţioase din cele mai mari oraşe primind medicamente antivirale.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Costinela Georgescu, printre acestea se va număra şi Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. Deocamdată însă în farmacia spitalului se găsesc medicamente antivirale suficiente pentru tratamentul a 50 de bolnavi.

„Zilnic, toţi medicii de familie, unităţile de primiri urgenţe, centrele de permanenţă, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD trebuie să comunice cazurile cu simptomatologie clinică de infecţie respiratorie cu etiologie virală în vederea centralizării şi raportării acestora. Institutul Cantacuzino a trimis Spitalului de Boli Infecţioase un număr suficient de recoltoare sterile pentru exudate faringiene şi nazale. La Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost pregătită o autospecială cu care se va face transportul bolnavilor cu viroze respiratorii, salvarea urmând a fi dezinfectată după fiecare bolnav. Respectăm pas cu pas indicaţiile Ministerului Sănătăţii”.

Doctorul Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD, ne-a informat la rândul său: ”În cadrul unităţii au fost pregătite două camere de izolare pentru consultarea bolnavilor suspectaţi a fi infectaţi cu H1N1, în vederea ulterioarei lor internări la Spitalul de Boli Infecţioase. Pentru protecţia personalului nostru utilizăm deja măşti şi ar fi bine dacă am avea la dispoziţie şi un stoc minim de antivirale”.

În ultima sa şedinţă, Comitetul de coordonare şi acţiune al Ministerului Sănătăţii a alocat un stoc de 10.000 de cutii cu medicamente antivirale pentru uzul unor categorii profesionale cu  grad ridicat de expunere printre care şi personalul medical. Prin urmare şi pentru cel de la UPU, SMURD, Ambulanţă şi  Spitalul de Boli Infecţioase...

Conform ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, „nu e cazul să se sperie nimeni. (...) Doresc însă să atrag atenţia că noua formă de gripă este în mod cert extrem de periculoasă. Nicio ţară nu este la adăpost de efectele acesteia, dar, în ciuda răspândirii rapide a virusului, există măsuri pe care autorităţile şi fiecare individ în parte le pot lua pentru a impiedica răspândirea gripei”.

De fapt, atitudinea la nivelul fiecărui individ este cea mai importantă. În acest sens, merită făcut cunoscut spiritul civic exemplar a doi soţi neozeelandezi, care, întorşi din vacanţa petrecută în Mexic, deşi nu prezentau niciun simptom, au stat în carantină la domiciliu trei zile, din proprie iniţiativă, pentru a nu-şi pune în pericol conaţionalii. Câţi dintre românii întorşi din Spania sunt dispuşi să procedeze la fel?

Activarea pregătirii pentru pandemie

Potrivit unui raport intitulat "Sistemul de sănătate publică şi răspunsul în caz de pandemie cu virus gripal porcin", prezentat de ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, în ultima şedinţă a Guvernului, declanşarea unei pandemii cu virus gripal porcin este tot mai probabilă.

Există posibilitatea teoretică de răspândire a virusului în decursul a câteva ore, cu o rată de mortalitate de până la 3 la sută şi cu scăderea forţei de muncă active cu 20-50 la sută, România dispunând de un număr redus de doze de medicamente antivirale.

Suntem aproape de o pandemie? Gripa pandemică se manifestă la momentul apariţiei unui nou virus împotriva căruia populaţia nu are imunitate/rezistenţă, provocând o mortalitate ridicată.

Ca efecte probabile ale gripei pandemice sunt indicate: afectarea a 30 la sută din populaţie cu o mortalitate estimată între 0,8 şi 3 la sută, sisteme sanitare depăşite, posibilităţi de prevenire şi tratament limitate, afectarea continuităţii unor servicii de bază necesare populaţiei.

Potrivit raportului citat, ca probleme cu care se vor confrunta autorităţile române în cazul gripei pandemice sunt indicate politica faţă de accesul în ţară a persoanelor străine provenite din zonele pandemice, politica faţă de cetăţenii români aflaţi în zone pandemice, coordonarea reacţiei în cazul începerii unei pandemii, înlocuitorii pentru "persoanele cheie" care pot fi victime ale pandemiei, cui se vor administra medicamentele antivirale, cine va fi internat acasă şi cine în spitale, cum va reacţiona personalul medical şi cum va reacţiona populaţia.

"Responsabilitatea furnizării răspunsurilor trebuie să fie una guvernamentală şi nu individuală, atribuită unei persoane sau unui singur ministru sau minister. Răspunsurile trebuie stabilite înaintea începerii pandemiei, planurile trebuie pregătite şi testate la nivelul tuturor instituţiilor, coordonarea reacţiei trebuie să aibă loc în cadrul unui comandament unificat care înglobează responsabilii tuturor instituţiilor implicate, bazându-se pe recomandările grupurilor de experţi", se atenţionează în documentul prezentat de către ministrul Bazac.

A doua zi după prezentarea raportului sus menţionat, miercuri, 29 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să ridice la 5 nivelul de alertă epidemiologică şi a cerut ţărilor să îşi activeze planul de pregătire pentru o pandemie de gripă porcină, pe care o consideră "iminentă", iar industriei farmaceutice să se mobilizeze pentru a lucra la capacitate maximă.

Citit 618 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.