Se apropie HRAMUL BISERICII de pe strada Nufărului (FOTO)
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

Se apropie HRAMUL BISERICII de pe strada Nufărului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 2 iulie, la prăznuirea binecrediciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, e hram la biserica de pe strada Nufărului, din preajma cimitirulul Eternitatea. Parohia a luat fiinţă în anul 2004 – când s-au împlinit 500 de ani de la naşterea domnitorului - şi îi reuneşte, sub păstorirea părintelui Cezar Pintilie, pe creştinii care locuiesc în casele şi blocurile din zona străzii Aurel Vlaicu. Zi după zi, comunitatea de creştini mai face un pas către momentul în care se va putea aduna la rugăciune în biserica mare, aflată acum în construcţie. Între timp, credincioşii din Aurel Vlaicu se adună la Sfânta Liturghie şi la toate celelalte câte sunt rânduite, într-o capelă din lemn, construită cu titlu provizoriu.

Începuturile zidirii

În anul 2005, Î.P.S Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfinţit locul. Ulterior, prin decizia 376/2005, Consiliul Local a oferit bisericii şi terenul pe care să poată construi sfântul lăcaş al cărui hram va fi marţi. De atunci a început lungul drum al zidirii bisericii din Micro 40, ajunsă acum, potrivit părintelui paroh, la cota +14. Stilul în care se ridică sfântul lăcaş este cel ştefanian, cu nava zveltă şi două abside laterale. Susţinere economică a venit, în principal, de la Consiliul Local şi de la Consiliul Judeţului, care au alocat, de-a lungul vremii, diverse sume de bani pentru continuarea zidirii. Uneori sunt bani mai mulţi pentru construcţie, alteori mai puţini. Dar orice resursă contează, consideră părintele paroh. Câţiva lei, spre exemplu, pot însemna câteva cărămizi, cu care zidirea se mai înalţă de-o şchioapă. Cu toate dificultăţile, inima unui creştin se umple de speranţă când vede că locul său de rugăciune este, pe zi ce trece, tot mai frumos.

Capela din lemn

Pentru că - indiferent cât de asiduă ar fi strădania slujitorilor altarului şi indiferent cât de mare ar fi inima enoriaşilor – o biserică nu se ridică peste noapte, ci în decursul unor ani grei de muncă, mai întâi s-a construit o capelă din lemn, în care credincioşii se adună la Sfânta Liturgie şi la celelalte slujbe, ţinute după rânduială. Cum e şi firesc, în partea stângă, pe iconostas, este icoana Sfântului Ştefan cel Mare.

Pregătiri pentru hram

Parohia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt nu e nici mare şi nici bogată. Mulţi dintre tinerii din zonă sunt, încă, plecaţi la muncă în străinătate, neavând ocazia să se strângă în jurul bisericii, iar alţii mulţi enoriaşi sunt vârstnici, cu inimă mare, poate, dar cu puţină putere rămasă. Comitetul parohial se străduieşte, şi în zilele premergătoare hramului, să identifice enoriaşii cu probleme sociale şi să îi ajute, după posibilităţi. Evident, în ziua hramului – miercurea viitoare – Sfânta Liturghie ( care anul trecut s-a bucurat de participarea Î.P.S Casian Crăciun) – va fi urmată de o agapă frăţească îndestulătoare pentru cei prezenţi.

Vezi şi: Vecernie la Biserica „Sfântului Voievod Ştefan cel Mare”

Citit 2714 ori Ultima modificare Joi, 26 Iunie 2014 11:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.