FARMACIILE vor putea VINDE MEDICAMENTE şi pe INTERNET, potrivit unui proiect de ordonanţă

FARMACIILE vor putea VINDE MEDICAMENTE şi pe INTERNET, potrivit unui proiect de ordonanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toate farmaciile autorizate vor putea vinde online medicamente fără prescripţie medicală, în anumite condiţii, prevede un proiect de ordonanţă publicat zilele trecute pe site-ul Ministerul Sănătăţii (MS).

CITEŞTE ŞI: După şase ani de ÎNCREMENIRE, lista de COMPENSATE va fi actualizată periodic

Autorităţile spun că doresc astfel să creeze un cadru legislativ adecvat pentru vânzarea online a medicamentelor care nu necesită prescripţie medicală. “Nu orice farmacie va putea însă să vândă şi online. Farmaciile care sunt autorizate de MS vor putea să îşi facă site-uri pentru această activitate, dar numai în anumite condiţii, care vor fi stabilite ulterior”, se arată în comunicatul de presă de pe site-ul MS.

În acelaşi timp, autorităţile sanitare menţin valabil criteriul demografic care presupune că o farmacie se poate înfiinţa în funcţie de numărul locuitorilor din oraşul sau municipiul respectiv.   

Reglementarea tuturor farmaciilor

Dacă până în prezent farmaciile care fac parte din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Justiţiei nu erau reglementate într-un mod anume, oficialii din MS doresc ca prin noul ordin de ministru să facă ordine şi în această privinţă.

CITEŞTE ŞI: Analiză VL/ FARMACIILE gălăţene, printre cele MAI PROFITABILE AFACERI din județ. Se „învârt” milioane de euro

“Astfel, medicamentele care se vând în aceste farmacii vor fi decontate o parte de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi o altă parte din bugetele ministerelor de resort”, a declarat pentru Agerpres Oana Grigore, şefa Departamentului Comunicare din MS.

Ţinta: medicamentele falsificate

Numeroşi experţi în domeniul sănătăţii au atras atenţia că dintre medicamentele vândute în prezent pe internet o bună parte este contrafăcută, ceea ce poate reprezenta un potenţial pericol pentru cei care le iau. Prin reglementarea comerţului online cu medicamente, autorităţile speră să reducă pe cât posibil acest fenomen.

În judeţul Galaţi funcţionează în prezent 122 de farmacii, exceptându-le pe cele deschise în centrele comerciale. Criteriul demografic care spune că trebuie să existe cel mult o farmacie la 3.500 de locuitori în reşedinţele de judeţ şi una la 4.000 de locuitori în celelalte oraşe nu se aplică şi în cazul punctelor farmaceutice din centrele comerciale. Astfel, numărul real al farmaciilor gălăţene este ceva mai mare.

CITEŞTE ŞI: Arta PREPARĂRII medicamentelor, pe cale de DISPARIŢIE

Citit 1374 ori Ultima modificare Miercuri, 27 August 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.