Perioada în care ne aflăm este una dintre cele două din an când ulcerul gastro-duodenal le reaminteşte bolnavilor că au cam uitat de dureri şi implicit de respectarea câtorva reguli care-i pot ţine departe de spital. Reguli pe care le-a trecut în revistă pentru cititorii noştri dna dr. Liliana Paraschivescu, medic de familie.
Recomandările de mai jos sunt orientative, fiind necesară adaptarea lor în funcţie de toleranţa şi bolile asociate de care suferă fiecare actual sau fost „ulceros”.
- Luaţi masa la ore fixe. Sunt de preferat cinci - şase mese pe zi, reduse cantitativ. Mâncaţi ori de câte ori apare durerea. Reţineţi alimentele care v-au făcut rău în trecut şi evitaţi cu stricteţe consumarea lor. Mâncaţi în linişte, fără grabă. Mestecaţi bine alimentele şi dacă este cazul trataţi-vă dantura.
- Respectaţi cele 8 ore de somn în cursul nopţii şi, pe cât posibil, odihniţi-vă după masa de prânz. Evitaţi medicamentele care cresc aciditatea gastrică, sunt agresive pentru mucoasă sau scad mecanismele de apărare ale stomacului (aspirina şi alte antiinflamatorii).
- Alcoolul şi fumatul sunt strict interzise. Evitaţi, de asemenea, cafeaua, mai ales pe stomacul gol. Alături de medicamentele prescrise de medic, alimentaţia corectă este la fel de importantă în cazul ulcerului gastro-duodenal. Regimul alimentar urmăreşte cruţarea gastrică şi dacă este prescris corect poate acţiona ca un veritabil "pansament" pentru stomac.
- Alimentul de bază pentru obţinerea efectului de "cruţare" şi "pansare" gastrică este laptele. În cazurile în care nu suportaţi laptele din diverse motive (când provoacă balonare şi diaree) puteţi încerca să beţi lapte diluat cu apă sau ceai. Mâncarea va fi preparată astfel încât să nu sporească secreţia de suc gastric şi să nu favorizeze stagnarea alimentelor în stomac. Supele se vor prepara prin fierberea suficientă a legumelor şi zarzavaturilor, zeama fiind îngroşată cu griş, paste făinoase, orez, cartofi sau zarzavaturi trecute prin sită.
- Legumele (bine fierte) se vor servi sub formă de pireuri, soteuri, budinci sau sufleuri (preparate la baia de apă) la care se poate adăuga unt sau ulei crud (reţineţi că grăsimile permise se vor consuma doar crude, adăugându-le în farfurie la masă). Carnea permisă se prepară la începutul bolii doar prin fierbere, înăbuşire sau sub formă de perişoare fierte la abur. După ameliorarea simptomelor se poate încerca şi prepararea la grătar (dar nu prăjirea în ulei ori grăsime!).
Sarea poate fi folosită în cantitate moderată la pregătirea hranei, cu condiţia să nu suferiţi de alte boli pentru care este contraindicată.
- Alimentele nu se vor servi prea reci sau prea fierbinţi.