Cuponarii pensionari, datori vânduţi la Sănătate

Cuponarii pensionari, datori vânduţi la Sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aberaţii legislative "made în Romania" * Pentru dividende de 6 lei, a plătit la „asigurările de sănătate” 705 lei. Impozitul a fost doar de 1 leu * Numeroşi pensionari gălăţeni sunt şi ei obligaţi să plătească asemenea „datorii” * Altminteri, nu mai sunt asiguraţi şi riscă executarea silită *

Îndatoraţi de „Marea privatizare”

Mii de pensionari sunt victimele unui abuz bazat pe o aberaţie legislativă pe care, în mod inexplicabil (vorba vine...), cei care fac şi desfac legi în ţara asta au corectat-o doar parţial. Aceşti pensionari pe care  autorităţile postrevoluţionare i-au transformat în acţionarii „cuponari” ai „Marii privatizări” sunt „norocoşii” care de-a lungul anilor au încasat (sau au ignorat) dividende în valoare de câteva zeci de mii de lei, evident vechi.

În aceşti ani, nimeni nu le-a pus în vedere că o parte din sumele simbolice, pompos numite dividende,  trebuie să fie plătită cu titlu de contribuţie la Fondul asigurărilor de sănătate (FNUAS). Şi nici nu avea cum să le treacă prin cap asta, atâta timp cât celor care erau salariaţi li se reţinea contribuţia automat, iar în cazul celor deja pensionaţi nu se mai punea problema.

Cel puţin aşa au crezut până când au găsit în cutiile poştale adresele prin care sunt chemaţi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a plăti nişte sume imense în raport cu veniturile lor. Între timp şi-au pierdut calitatea de asigurat al sistemului de asigurări sociale de sănătate şi implicit toate drepturile. Adică nu pot fi  internaţi (cu excepţia unei urgenţe medicale), nu pot beneficia de medicamente compensate ş.a.

Mai mult, chiar dacă sănătatea le permite să facă abstracţie de lipsa acestor drepturi, tot nu scapă de plata celor câteva mii de lei noi (adică zeci de milioane de lei vechi !), deoarece riscă reţinerea acestora din pensii sau chiar măsura executării silite. Din această cauză, în ultimul timp ni s-au adresat, scandalizaţi şi disperaţi, mai mulţi pensionari aflaţi în această situaţie greu de imaginat în ţările cu sisteme legislative normale.

Incredibil, dar adevărat !

Prima a fost doamna Lenţa Carapidis, despre a cărei păţanie am scris în urmă cu câteva luni. Pentru dividende însumând 191 de lei vechi a fost obligată să plătească 646 lei noi.

Un alt caz, cel al domnului Marin Petrescu, este la fel de aberant. I s-a refuzat eliberarea adeverinţei de asigurat pe motiv că datorează la FNUAS 705 lei în condiţiile în care a încasat dividende de 6 lei pentru care a plătit un impozit de 1 leu. Aşadar contribuţia la asigurările de sănătate este de 705 ori mai mare ! 

Doamnei Cleopatra Lescai i se cere să achite 729 de lei deoarece a primit dividende de 72 de lei. Iar exemplele pot continua.

Conform articolului 257 din Legea reformei sănătăţii: ”Persoanele care realizează venituri din dividende, dar care până la data de 31 decembrie a anului în curs fie nu le-au încasat, fie suma totală este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, vor plăti contribuţia (la Fondul asigurărilor de sănătate - n.n) calculată la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară”.

Un alt petent, dl Octavian Spătaru, consideră că interpretarea în baza căreia pensionarii cuponari sunt buni de plată nu e corectă: „La paragraful „e” se spune clar că toţi cei care nu realizează venituri egale cu cel puţin un salariu minim pe lună nu vor plăti nimic. Cum să plăteşti 5,5 la sută din 12 salarii minime, adică 3.000 lei, dacă ai avut venituri de 1 leu ?”.

Răul făcut nu se mai repară

Relativ la interpretarea legii, incorectă în opinia dlui Spătaru, preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia, ne-a informat că, în iunie 2008, Guvernul a corectat aberaţia legislativă în cauză printr-o ordonanţă de urgenţă (93/2008) numai că, în lipsa precizărilor suplimentare, se consideră că aceasta este aplicabilă doar din momentul publicării ei în Monitorul Oficial, nu şi retroactiv. Prin urmare, pensionarii sunt buni de plată cu sume considerabile:

„Din momentul implementării sistemului informatic integrat (SIUI),  baza noastră de date este continuu actualizată cu informaţii de la Ministerul Finanţelor. SIUI a pus în evidenţă persoanele care au realizat aceste venituri suplimentare foarte mici, venituri pentru care, conform legii, trebuia să achite contribuţia calculată la salariul minim. Înţelegem dificultăţile financiare ale acestor pensionari, dar, dacă nu respectăm legea, bună sau rea, Curtea de Conturi nu ne iartă pe noi, cei care trebuie să o aplicăm. Şi noi, şi Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor am transmis sesizările petenţilor la Casa Naţională de Asigurări. Din păcate nu au fost emise prevederi care să înlăture efectul retroactiv aşa că datoria aferentă anilor 2005, 2006 şi 2007 se calculează în continuare în funcţie de salariul minim”. 

Ce altă încheiere ar fi mai potrivită decât remarca plină de obidă a doamnei Lescai: „Noi drămuim fiecare leuţ ca să supravieţuim din pensii mizerabile şi nu ne permitem să plătim o proteză dentară pe care Casa de asigurări cică n-are cu ce s-o deconteze, dar suntem scoşi datori cu cât ar costa repararea întregii danturi ! Halal !” 

Explicaţie foto: Pensionarii au încă un motiv să protesteze

Citit 1398 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.