REPORTAJ/ În ce HAL a ajuns VADUL UNGURULUI: Găşti de cartier, MAIDANEZI şi mizerie (FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ/ În ce HAL a ajuns VADUL UNGURULUI: Găşti de cartier, MAIDANEZI şi mizerie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Locuiesc în cartier, pe strada Bravilor, de la vârsta de şapte ani, adică de 56 de ani, şi am văzut cum strada noastră a fost ignorată de toată lumea, deşi la Primărie s-au perindat mulţi oameni. Trăim ca la sat, într-o zonă care, de altfel, nu arată foarte rău …”. Acestea au fost primele vorbe pe care ni le-a spus Vasile Rusu, în vârstă de 63 de ani. Anii l-au ajuns din urmă, însă promisiunea schimbării a rămas, ca pe vremea părinţilor săi, doar pe hârtie.

Reabilitarea străzilor adiacente arterei Domnească – o problemă veche

De ani buni, oamenii care locuiesc pe strada Bravilor, pe strada Victor Babeş, dar şi pe alte străzi care leagă artera Domnească de restul cartierului fac teancuri de cereri către Primărie pentru ca zonele lor să fie aduse la aceleaşi standarde cu restul oraşului. „Mai întâi, au făcut părinţii mei cerere, apoi eu. Cred că în ritmul acesta vor ajunge şi nepoţii mei să facă cerere pentru asfaltarea străzii. Înainte aveam piatră cubică, însă au fost făcute nişte săpături pe stradă şi acum arată ca după război”, ne-a mai spus Vasile Rusu.

Amuzat, un cetăţean ne-a spus că e mai bine că strada arată aşa. „Măcar acum ştiu că pot ieşi liniştiţi nepoţii mei la joacă. Dacă aveam asfalt, treceau maşinile în viteză şi îi puteau lovi oricând.”

Oamenii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi, mai ales după ce au aflat, în urmă cu un an, că strada Bravilor fusese inclusă într-un proiect de refacere (HCL nr. 132/28.03.2014, bugetul pe 2013, cap.84, sec.IV, poz.14, pag.13). Cu toate acestea, execuţia lucrării nu a mai avut loc. Ea a fost amânată pentru 2014, însă nici anul acesta nu a venit nimeni să asfalteze.

Cei care locuiesc pe strada Bravilor, dar şi pe celelalte străzi neasfaltate, s-au resemnat deja cu gândul că nimeni nu îi bagă în seamă. „Eu mi-am nivelat un pic pământul din faţa porţii ca să pot intra liniştit cu maşina. Nu de alta, dar nu îmi dă nimeni bani să o repar, dacă se întâmplă vreun eveniment nefericit”, ne-a mai spus Rusu Vasile. 

Asfaltarea străzilor nu este, însă, singura doleanţă a oamenilor din zonă. Dacă pe strada Domnească şi pe anumite porţiuni din strada Ştiinţei copacii sunt numeroşi, pe majoritatea străduţelor din cartier ei lipsesc cu desăvârşire. Pomii rămaşi sunt, după câte ne-au spus oamenii, de aceeaşi vârstă cu ei, iar plantarea unor noi copaci este o necesitate. „Crengile sunt uscate, iar acum, toamna, ne e frică să trecem pe sub copaci, ca nu cumva să ne lovească vreo bucată de lemn. Să vină cineva să îi taie şi să planteze alţii!”, ne-a spus Valentin Vasile, în vârstă de 45 de ani.

Locuitorii din zonă nu au foarte multe nemulţumiri, însă cele pe care le fac sunt, de fiecare dată, pe cât de importante, pe atât de ignorate.

Găştile de cartier perturbă liniştea zonei

„Nu o dată s-a întâmplat să sun la Poliţie pentru că se adună mai multe persoane aici, pe stradă, şi fac scandal, râd cu zgomot, beau sau se bat. Însă nu ne bagă nimeni în seamă…”, ne-a spus Vasile Rusu. Zona este cunoscută ca fiind un loc foarte periculos de circulat, mai ales noaptea. Cea mai evitată stradă este Radu Negru, unde găştile de cartier nu doar că bagă frica în cei care se aventurează prin zonă, dar au loc şi agresiuni fizice. Până şi tinerii din zonă evită acea stradă. „Am auzit de multe ori de bătăi între grupuri prin acea zonă, dar nu am văzut niciodată. Ce e drept, evit cât pot de mult să merg pe acolo, mai ales seara. Strada este şi iluminată foarte prost, iar asta le dă un avantaj celor care să se ia de trecători. Cel puţin, asta cred eu.”, ne-a spus o tânără care locuieşte în zonă.

„Poliţia mai trece prin zonă şi îi mai amendează pe scandalagii, însă ei o iau de la capăt foarte repede. Nu prea se cuminţesc”, ne-a spus şi Valentin Vasile.

Faptul că în Galaţiul anului 2014 încă există astfel de elemente care terorizează, la propriu, locuitorii, ar trebui să dea de gândit autorităţilor. Unii gălăţeni pun prezenţa găştilor de cartier pe seama lipsei de implicare a celor care ne conduc. „Dacă ar avea ce să facă, unde să îşi petreacă timpul făcând ceva constructiv, poate că nu ar mai sta la colţ de stradă, cu ţigara în mână. Dar, dacă nimeni nu se implică…”, ne-a mai spus şi Alexandrina Parteni.

Unii gălăţeni, cu simţ civic dezvoltat, au încercat să înfrunte aceste găşti, însă au eşuat. „Am vrut odată să îi calmez pe unii, dar când mi-a arătat unul dintre ei cuţitul, am zis că nu are rost să îmi risc viaţa", ne-a spus un cetăţean.

Câinii şi gunoaiele fac legea

Deşi, la suprafaţă, cartierul arată foarte bine, oamenii spun că sunt foarte multe probleme ascunse. Pe strada Tudor Vladimirescu nu sunt pubele de gunoi, iar acolo unde sunt, deşeurile sunt împrăştiate de câinii vagabonzi, aflaţi în căutare de mâncare. Valentin Vasile, care locuieşte în zonă, ne-a spus că aceste probleme ar avea rezolvare, dacă ar exista voinţă. „În alte zone se poate să existe câte un coş de gunoi la 50 de metri, dar la noi se pare că nu. Ca să nu mai vorbim de puncte de colectare selectivă a deşeurilor.”

Ca în mai toate cartierele oraşului, şi aici câinii sunt cei care fac legea. Patrupedele umblă în haite şi atacă pe oricine le încalcă teritoriul. Cel mai periculos pentru oamenii din zonă este noaptea, când se întorc acasă. Pe porţiunile din cartier care sunt slab sau deloc iluminate, riveranii nici măcar nu observă câinii care se pregătesc să îi muşte. „De fiecare dată când vin seara de la liceul Radu Negru, trec pe lângă zeci de câini până ajung acasă. Într-o seară chiar m-a muşcat unul şi mi-a rupt blugii. Nu ştiu de unde apar atâţia şi de ce nu face nimeni nimic să îi ia de pe străzi. În alte oraşe nu există aşa ceva”, ne-a spus, indignat, un tânăr. 

Fără parcuri, locuri de joacă pentru copii 

„Acum mulţi ani, parcul Carol, care acum se cheamă parcul CFR, era unul din cele mai frumoase. Mergeam de plăcere acolo, cu nepoţii. Acum, însă, e o ruină.”, ne-a spus Vasile Rusu. Între actualul Parc CFR şi Grădina Publică nu este nici un loc de joacă pentru copii în aer liber, deşi spaţii pe care acestea ar putea fi amenajate există. „Acum, nepoţii mei sunt mari, nu îi mai duc la leagăne, dar mai sunt alţi oameni care au nepoţi sau copii mici. Nu se poate să avem atât teren liber, plin de gunoaie, şi să nu se facă nimic.”, ne-a mai spus Vasile Rusu.

Oamenii vor indicatoare stradale şi numerotarea caselor

Pentru că multe străzi sunt întortocheate şi nenumerotate, oamenilor le este foarte greu să cheme o ambulanţă, poliţia sau chiar şi un taxi. „Săptămâna trecută am sunat la ambulanţă pentru că i s-a făcut rău unei persoane de pe Aleea CFR. Am fost nevoit să ies eu la strada principală şi să ghidez şoferul ambulanţei, pentru că altfel nu ar fi avut nici o şansă să găsească casa în timp util”, ne-a spus‚ mâhnit, Vasile Valentin.

Şi taxiurile ajung cu greu la comenzi, deoarece aleile sunt ca un labirint pentru cei care nu vin prea des în zonă. Pompierii au, însă, cele mai mari bătăi de cap, pe străduţele înguste şi întortocheate, deoarece autospecialele nu pot face nici un fel de manevre în zonă, iar misiunea lor este, astfel îngreunată. Oamenii vor doar ca autorităţile să le asculte şi lor doleanţele. „Şi noi plătim impozite la zi, taxe, suntem oameni gospodari, dar mai avem nevoie şi de ajutor, fără îndoială. Măcar să ni se numeroteze străzile, aleile, să putem fi găsiţi uşor, în cazul în care avem nevoie de ceva.”, ne-a mai spus Valentin Vasile.

Citit 2136 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.