Fiţi cu ochii pe „aluniţe”!

Fiţi cu ochii pe „aluniţe”!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu ocazia Zilei europene pentru depistarea melanomului malign - 18 mai, la iniţiativa Societăţii Române de Dermatologie, a fost demarată o campanie de depistare gratuită a celei mai agresive forme a cancerului de piele. Este important de reţinut că, depistat în stadiu precoce, acesta se tratează cu rezultate foarte bune.

Predispoziţie

Denumirea de melanom malign provine de la faptul că se dezvoltă pe niste celule specifice ale pielii, numite melanocite, celule care produc o substanţă brună, care pigmentează pielea, inclusiv sub forma nevilor („negilor”) sau a aluniţelor.

Cei mai mulţi dintre noi avem zeci de asemenea nevi pigmentari, care nu ne fac nici un rău. Uneori însă, din motive nedescoperite încă de cercetători, un asemenea nev începe să se dezvolte anarhic, constituind aşa-numitul melanom malign.

S-a constatat că există persoane mai predispuse să facă boala şi care îndeplinesc următoarele criterii de risc:

-    existenţa în familie a unor rude diagnosticate cu melanom malign (peste 10 la sută din bolnavi au asemenea rude);

-    nevi cu structura modificată, chiar neconfirmată ca fiind canceroasă;

-    melanom malign preexistent şi tratat; tratament imunosupresiv pentru alte boli (boli autoimune, după transplant etc.);   

-    nevi sau aluniţe numeroase;

-    arsuri solare severe - ultravioletele de tip A şi B au efect nociv;

-    pistrui numeroşi;

-    piele foarte albă şi ochi deschişi la culoare blonzii sau roşcaţii cu ochi albaştri.

Cum recunoaştem boala?

Există o serie de modificări în aspectul nevilor care, dacă apar, impun un consult la medicul specialist dermatolog. Aceste modificări sunt: asimetria (nevii cu tendinţa de dezvoltare a melanomului malign îşi schimbă forma, de regulă circulară şi simetrică, devenind asimetrică şi cu margini neregulate.

În timp ce, la nevii obişnuiţi, limita dintre nev şi piele este clar delimitată, în cazul melanomului se poate remarca o uşoară creastă la limita dintre acesta şi pielea sănătoasă sau, alteori, marginile sunt imperfect delimitate.

Culoarea este un semn precoce al transformării maligne. Ea se modifică devenind brun închis sau chiar neagră, reflectând producerea crescută de melanină. Culoarea roşie din jurul melanomului semnifică asocierea unei inflamaţii, iar culoarea albă provine de la ţesutul canceros deja modificat.

Diametrul este un semn important când se modifică într-un timp relativ scurt. O creştere peste 6 mm a acestuia are o semnificaţie nefavorabilă.

Localizare si tratament

Locurile în care apare de obicei melanomul malign sunt capul, gâtul şi trunchiul. La femei, mai ales, se adaugă braţele şi gambele.

Tratamentul standard al melanomului malign este extirparea lui chirurgicală. Este necesară eliminarea, nu numai a melanomului propriu-zis, dar şi a unei zone de siguranţă din pielea înconjurătoare.

Ulterior, ceea ce se extirpă se examinează microscopic, pentru a stabili cu certitudine tipul de melanom şi mai ales gradul în care acesta a pătruns în straturile mai profunde ale pielii. Dacă sunt implicaţi şi noduli limfatici învecinaţi, si aceştia trebuie extirpaţi.

Tratamentul chirurgical trebuie să fie urmat apoi de chimioterapie şi, uneori, de radioterapie locală.

Citit 2646 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.