REPORTAJ la Baia Comunală - gropi, GĂŞTI DE CARTIER, CÂINI şi gunoaie (GALERIE FOTO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

REPORTAJ la Baia Comunală - gropi, GĂŞTI DE CARTIER, CÂINI şi gunoaie (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Relatările din cartierele Galaţiului ne-au dus, de data aceasta, la Baia Comunală. Nu mai ajunsese nimeni din luna mai prin acea zonă, dar mare lucru nu s-a schimbat în bine. Din contră! Deşi vremea de afară nu a ţinut foarte mult cu noi, la întâlnirea cu cititorii au venit câţiva locuitori ai cartierului, nemulţumiţi că un cartier atât de apropiat de centrul oraşului arată atât de urât. Bortelit, săpat, plin de gunoaie aruncate la întâmplare, cu zeci de câini care umblă nestingheriţi pe străzi şi cu găşti de cartier. Aşa arată zona din preajma Băii Comunale, un loc de recuperare în interior şi de enervare la exterior. 

Iluminatul stradal, o mare problemă

Din cauza găştilor, a scandalagiilor sau a proastei întreţineri, unele porţiuni din cartier nu sunt iluminate deloc. Bălţatu Gheorghe are 70 de ani şi locuieşte vis-a-vis de Baia Comunală de peste 25 de ani. A venit cu multe ofuri la noi, iar unul dintre acestea a fost lipsa becurilor din spatele blocului dânsului. „De câteva luni, stâlpul de iluminat de la intrarea în bloc nu mai are bec, nu mai are nimic. Noaptea nu se vede nimic pe aici şi hoţii pot sta la pândă fără nici o problemă. Vecinii de la parter chiar şi-au pus şi gratii la geam, pentru că au fost câteva spargeri”, spune omul.

Însă acolo nu e singurul loc fără lumină din cartier. Pe străduţe, pe alei, chiar şi în apropierea maternităţii, becurile stradale apar din loc în loc, pe principiul „unul da, trei nu!”.

Nici trotuarele nu mai sunt ce au fost odată. Oamenii din cartier merg cu privirea plecată, dar nu numai din cauza problemelor zilnice care îi apasă, ci pentru că dacă nu sunt atenţi pot oricând să calce greşit în una din multele gropi care le ies în cale. „Cel mai greu este când vin de la piaţă, cu sacoşe, cu una alta. Nu se poate ca trotuarele să arate la fel de 20 de ani, să nu vină nimeni măcar să le peticească, dacă nu să le schimbe”, spune Radu Neculai, un bătrânel de aproape 80 de ani. Omul, îngrijit, îmbrăcat la costum, a venit la chioşcul de ziare prin noroi, uitându-se cu grijă la pământul din faţa lui mai ales când a traversat strada Traian. „E bine că se mişcă lucrările acum, să le termine odată. Azi (n.r. 18 decembrie) ar fi trebuit să fie gata, dacă ne luăm după data limită scrisă pe panou. Dar băieţii abia acum au început să lucreze mai cu spor, că vin sărbătorile şi trebuie să aibă poftă de mâncare”, continuă bătrânul, râzând.

Cel mai greu lucru este traversarea străzii Traian, mai ales pentru bătrâni. Înainte să înceapă lucrările de reabilitare a străzii, oamenii se luptau cu piatra cubică care se lăsase şi formase gropi, dar acum trebuie să coboare de pe trotuar în groapă şi apoi să urce la loc pe trotuar. Iar distanţa de coborâre este de aproape jumătate de metru, fără nici o treaptă ajutătoare. Radu Neculai ni s-a plâns de faptul că e foarte greu pentru vârstnici să treacă prin această zonă. „Ori ocolim vreo 100 de metri, ori ne chinuim cu urcatul şi coborâtul din şanţ. Dar eu ca eu, că sunt pe 2 picioare, dar cei în baston, în cârje sau în cărucior ce fac? Nu mai ies din casă?”, spune bătrânul.

De când cu lucrările de pe strada Traian, oamenii se simt ca la război. Gropi săpate, zgomote de pickhammer de dimineaţă până seara, dar progres zero. Însă muncitorii sunt compătimiţi de cei din zonă. Ion Cucu ne-a spus că a stat de vorbă cu câţiva dintre lucrători, care i-au spus că nu au decât două WC-uri publice, nu au un vestiar, nu au apă caldă să se spele pe mâini. „Aşa condiţii, aşa ritm de muncă…”, continuă omul.

Nostalgia vremurilor trecute îi năpădeşte pe oamenii din cartier. Ei îşi aduc aminte cu plăcere de anii în care pe strada Traian circula tramvaiul cu 2 capete, cel care nu putea să întoarcă sau cum curăţenia din cartier era la loc de cinste. „Când ajungea la capăt, în barieră, şoferul se muta din faţa tramvaiului în spate, că nu avea cum să întoarcă. Dar era bine atunci, era o plăcere să te plimbi cu tramvaiul. Biletul se cumpăra prin corespondenţă, plăteai 65 de bani până la parcul Rizer şi încă 35 dacă mergeai de acolo până în Barieră", continuă Radu Neculai.

Cetăţeni sufocaţi de câini şi gunoaie

Cei care au venit să stea de vorbă cu noi au spus că, deşi numărul lor este mare, câinii maidanezi nu sunt o problemă, pentru că nu sunt violenţi. Cu toate astea, au existat în trecut cazuri de oameni muşcaţi sau atacaţi de haitele din zonă. Pentru că se află constant în căutarea mâncării, animalele străzii nu sunt doar un pericol pentru trecători, ci şi un factor de răspândire al gunoaielor. Pe câţiva chiar i-am surprins trăgând de câţiva saci menajeri. Privirea lor spune totul: sunt săraci, sunt neîngrijiţi, sunt fortaţi să supravieţuiască aşa cum pot, iar vina nu le aparţine. Nici gunoaiele nu mai sunt măturate ca altă dată. Acum 6 luni, oamenii se plângeau de faptul că două societăţi se bat pe salubrizare, dar gunoaiele rămân împrăştiate. Acum a rămas doar Ecosal-ul, dar gunoaiele tot pe stradă rămân. „Pe vremea vechii administraţii, veneau în fiecare zi măturătorii şi strângeau de pe stradă. Acum, uite cum stă rahatul împrăştiat…”, ne arată domnul Radu Neculai în lungul străzii Serei.

Însă nu e doar vina municipalităţii că sacii menajeri stau aruncaţi în locurile unde ar trebui să fie gazon. Domnul Ion Cucu, care stă de 39 de ani în cartier, aruncă o mare parte din vină în cârca celor din zonă, pe care îi acuză de nesimţire. „Omul sfinţeşte locul, acesta e adevărul. Nu poate spune nimeni că un câine a urcat un pungă de gunoi într-un copac. Da, câinii trag de pungi, le rup, le împrăştie, dar cine le aruncă acolo? Tot oamenii de la blocuri, cărora le e lene să meargă la container.”, spune omul.

Nici cu gardurile vii nu stau prea bine cei din zonă. Unul dintre preşedinţii de asociaţie din zonă  spune că a făcut cerere la primărie ca în faţa blocului său să fie pus gard viu. „S-a pus la un moment dat ceva, dar unele fire nu s-au prins, şi acum e un gard chel, de care nu are grijă nimeni.”. Cu toate astea, omul dă vina şi pe vecinii săi, despre care spune că fac urechea toacă atunci când vine vorba de muncă voluntară, în folosul comunităţii. Nivelul de nepăsare atinge cote maxime în această zonă, iar unii locuitori nu mai ştiu ce să facă pentru a trage restul cartierului în direcţia cea bună.

Oamenii ajung cu greu unde au nevoie

În trecut, oamenii ajungeau repede la staţia de autobuz, dar acum, cu reparaţiile străzii, ei trebuie să meargă până în Carnabel. „Nici  nu ştiam la început unde sunt staţiile. Nu au un refugiu, nimic, doar o plăcuţă pe care scrie că e staţie, dar la cum sunt ele ridicate, cine să le vadă?”, spun oamenii. Mai greu e pentru cei care vor să ajungă la Cimitirul Eternitatea, pentru că vechile trasee, care veneau dinspre piaţă şi urcau spre strada George Coşbuc nu mai circulă, momentan, aşa că oamenii sunt nevoiţi să meargă pe jos. O altă soluţie ar fi să meargă în piaţă, dar autobuzul ocoleşte foarte mult.

Pe timp de vară, mersul pe jos nu e o problemă, chiar dacă trebuie urcat dealul, însă pe timp de iarnă, mai ales când ninge sau este gheaţă, urcuşul este aproape imposibil, iar oamenii îşi pierd de multe ori echilibrul.

Acum, oamenii se întreabă dacă vor mai circula tramvaiele pe strada lor şi dacă da, când. „Mă obişnuisem să mă duc peste tot cu tramvaiul. Oriunde aveam nevoie. Dacă voiam să ajung în Micro19, luam tramvaiul 7, dacă voiam la gară, luam 36, pentru barieră luam 35 şi tot aşa. Cu autobuzele nu e la fel, mai ales că pe străzile astea destul de proaste nu există deloc confort.”, spune un cetăţean care a vrut să rămână anonim.

Nici locurile de parcare nu sunt uşor de găsit. Un tânăr care locuieşte în cartier ni s-a plâns de numărul mare de garaje din zonă. De altfel, chiar şi noi am văzut zeci de garaje, unele par chiar părăsite, iar maşinile stau înghesuite pe trotuare sau pe spaţiile verzi. „De multe ori, vin acasă de la serviciu şi nu am loc de parcare. Cel mai greu e în weekenduri, când sunt nunţi la starea civilă. Traficul e mai greu decât în Bucureşti atunci”, ne spune tânărul.

Poliţia trece, derbedeii rămân

În timp ce discutam cu oamenii, am văzut mai mulţi agenţi ai poliţiei comunitare patrulând, semn că zona este păzită de oamenii legii. Cu toate astea, cei din zonă spun că sunt foarte mulţi „golănaşi de cartier” printre blocuri. „Chiar zilele trecute am văzut un om care a stat, trei zile la rând, în faţa unui bloc cu un copil. Am anunţat poliţia şi când a văzut că vin agenţii, a dispărut. Dar ca el mai sunt şi alţii, care vin şi stau la pândă, observă, cine, cum, când pleacă din blocuri.”, spune Cucu Ion. Au fost chiar şi spargeri, spun oamenii, la blocurile în preajma cărora iluminatul public nu funcţionează.

Găştile de cartier s-au înmulţit în ultimii ani, dar părerile sunt împărţite. Dacă unii oameni se tem de aceştia, spunând că sunt grupuri periculoase, care umblă cu arme albe la ei, alţii spun că sunt doar nişte copii rromi cărora le place să facă scandal, dar că se sperie uşor de oamenii care ripostează. Oricum ar fi, un lucru este cert: locuitorii din cartier evită conflictele cu astfel de derbedei, nu pentru că le-ar fi frică de aceştia, ci de cei care se află în spatele lor. „Au fost bătăi, cel puţin pe strada Basarabiei, s-au luat şi de oameni cinstiţi pe stradă. De fete le place în mod special să se lege, aşa că lumea ne cam evită cartierul. Rar vezi pe cineva să se plimbe pe aici, mai ales seara, pentru că toată lumea ştie că sunt golani mulţi”, ne mai spune Ion Cucu.

Chiar dacă poliţia vine des prin zonă, iar răspunsul la apelurile de la 112 este prompt, golănaşii de cartier se întorc foarte repede şi se pun din nou pe aceleaşi scandaluri, arătând astfel că nu au pic de respect faţă de autorităţi şi faţă de ceilalţi oameni.

„Miroase” a schimbare

După modelul străzii Oţelarilor, strada Traian ar trebui să fie refăcută de la Metro până în Piaţa Centrală. Deşi proiectul final este departe de a fi terminat, porţiunea dintre Baia Comunală şi strada Movilei este aproape gata. Deja muncitorii încep să reaşeze linia de tramvai, să astupe gropile, aşa că urmează ca la începutul anului viitor, cel mai târziu în primăvară, să vedem şi rezultatul final. Cel puţin, aşa speră atât oamenii, cât şi municipalitatea.

Cu toate că asfaltul de pe strada Oţelarilor arată destul de bine, oamenii din zona Băii Comunale spun că şi-ar dori ca piatra cubică să rămână pe strada lor. „E un semn al epocii de aur a oraşului. Meşterii pietrari sunt rari, acum nici nu ştiu cine mai face piatră cubică la nivelul acesta. Aşa, cu asfalt, e mai uşor de pus, dar se şi strică repede, să fim serioşi. Când încep unii oameni de aici să iasă cu căruţele şi caii pe asfalt…la revedere!”, mai spune Radu Neculai.

Cei care au îmbătrânit aici, în cartier, l-au văzut cum s-a schimbat de-a lungul anilor şi spun că şi-au dorit ca multe lucruri să se schimbe. Pentru doi dintre ei, speranţa schimbării a rămas.

Gheorghe Bălţatu (70 de ani, locuieşte în cartier de 25 de ani): „Mereu mi-am dorit ca strada mea să arate frumos. Să fie curăţenie, trotuarele să fie drepte, fără gropi, să fie garduri vii pe la blocuri, îngrijite, fiecare clădire să aibă un petic de gazon în faţă. Se poate face, dar trebuie să mai vrea şi oamenii. Avem preşedinte neamţ, dar nu o să ne pună el nimic, dacă noi nu facem nimic. În faţa anumitor blocuri se poate, că acolo locuiesc oameni importanţi, dar restul suntem uitaţi. Şi doar plătim aceleaşi taxe şi impozite”.

Radu Neculai (78 de ani): „Eu am crescut aici, în cartier, şi ţin minte şi acum toate detaliile. Curăţenie, fără câini, oamenii erau mai fericiţi, erau mai în siguranţă. Sper ca treptat să ne întoarcem la obiceiuri. Să fie toţi oamenii mai gospodari, să vină cei de la Ecosal mai des să strângă gunoaiele, să se mai strângă din câinii maidanezi, şi multe altele. Şi poliţia ar trebui să îşi facă treaba mai bine, să se mai rărească golanii ăştia. Unei cunoscute de-ale mele i-au smuls lanţul de la gât când a dus gunoiul. Nu se mai poate aşa”.

Bijuteria cartierului rămâne Baia Comunală, iar de când s-a redeschis Bazinul de Înot, gălăţenii au început să vină mai des în zonă, pentru relaxare şi tratament.

Riverani versus taximetrişti

De ani buni, taximetriştii care se adună vizavi de Baia Comunală îi deranjează, în fiecare noapte, pe cei din zonă. Ei fac gălăgie, aruncă gunoaie la întâmplare, PET-uri, coji de seminţe. Ba mai mult, oamenii îi acuză pe şoferii de taxi că îşi fac nevoile pe unde apucă. În fiecare seară se adună în jur de 15 taxiuri în cartier, după spusele oamenilor.

Citit 2095 ori Ultima modificare Duminică, 21 Decembrie 2014 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.