Atenţie, gălăţeni! CARDURILE de sănătate PIERDUTE vor fi PLĂTITE

Atenţie, gălăţeni! CARDURILE de sănătate PIERDUTE vor fi PLĂTITE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate devine obligatoriu de la 1 februarie * Documentele pierdute sau deteriorate vor fi plătite de asiguraţi * Medicii de familie din Galaţi nu sunt de acord să distribuie cardurile care nu au venit prin poştă


Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate devine obligatorie în mai puţin de o lună, de la 1 februarie, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Până la 1 februarie, medicii de familie şi ceilalţi furnizori de servicii medicale trebuie să facă iniţierea cardurilor, astfel încât acestea să devină active.

Problema este că, până la sfârşitul anului trecut, doar unul din zece medici de familie gălăţeni aveau cititoare de carduri, dispozitive necesare pentru activarea acestui document. "Eu şi ceilalţi colegi ai mei am comandat deja de la furnizori cititoarele de carduri, însă acestea încă nu au venit", a spus dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Al doilea card se plăteşte

Acelaşi proiect de act normativ prevede că asiguratul va suporta costurile fabricării şi distribuirii cardului, în cazul în care acesta le este furat ori se deteriorează sau se pierde. Acelaşi lucru se aplică în cazul modificării datelor personale de identificare. "După depunerea şi înregistrarea cererii la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, eliberarea unui nou document se face în termen de 30 de zile calendaristice. Până la eliberarea noului card, acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale se realizează pe baza unei adeverinţe eliberate de casele de asigurări de sănătate", a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Cine se ocupă de cardurile nedistribuite

Dintre cele peste 400.000 de carduri tipărite pentru gălăţenii asiguraţi, aproximativ 45.000 au fost trimise la sediul Casei de Sănătate Galaţi, deoarece poştaşii nu i-au găsit acasă pe titularii acestora.

În privinţa acestor carduri, purtătorul de cuvânt la Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, a spus că vor merge către medicii de familie, de unde vor ajunge la asiguraţi. "În luna ianuarie, după ce distribuirea prin poştă se va încheia, cele care nu au fost distribuite vor fi trimise la medicii de familie. Asiguraţii care şi-au primit deja cardul pe parcursul lunii ianuarie îl vor putea iniţializa, iar cei care nu au intrat în posesia cardului îl vor ridica de la medicul de familie, în curând, odată cu solicitarea unui serviciu medical, ocazie cu care se va face şi iniţializarea documentului şi validarea serviciului pentru care se duc la medicul de familie", a declarat Mihaela Tănase, citată de Agerpres.

"Noi nu suntem poştaşi"

Medicii de familie gălăţeni spun că distribuirea cardurilor nu intră în atribuţiile lor. "Am auzit şi eu că la Bucureşti unii oficiali au ieşit la televizor să spună că noi le vom da asiguraţilor cardurile nedistribuite prin poştă. Oficial, însă, nimeni nu ne-a anunţat nimic. Oricum, nu vom fi de acord cu această hotărâre, pentru că nu intră în atribuţiile noastre. Noi nu suntem poştaşi", a precizat dr. Dumitru Mărăşescu.

Cardul naţional de sănătate este un proiect care are ca principal scop transparentizarea şi eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta va face dovada prezenţei asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Potrivit Legii sănătăţii nr. 95/2006, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfârşitul lui 2007, însă a fost amânat până în 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfârşitul lui 2012, în judeţul Arad. Din iunie 2014, în cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienţi, din 79 de centre private, care fac dializă.

Citeşte şi: Interviu cu preşedintele CJAS Galaţi: "Pacientul nu trebuie să-şi cumpere medicamente la internare"

Citit 1791 ori Ultima modificare Luni, 05 Ianuarie 2015 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.