Cum trăiesc IMIGRANŢII în Centrul de Refugiaţi din Galaţi

Cum trăiesc IMIGRANŢII în Centrul de Refugiaţi din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru cei care vin şi cer azil în România, din cauza condiţiilor precare din ţările proprii, tranzitul este o adevărată provocare. În Centrul de Refugiați din Galați se aflau, la momentul vizitei noastre, 27 de azilanţi, în condiţiile în care capacitatea de cazare este de 250 de locuri.

Dacă milioane de români aleg să plece în Occident pentru un trai mai bun, foarte mulţi cetăţeni din ţări asiatice sau africane, în special din cele în care există conflicte armate, emigrează spre România. Odată ajunşi aici, ei trebuie să formuleze o cerere de azil şi să aştepte 30 de zile pentru luarea unei decizii.

"Cei mai mulţi imigranţi ajung ilegal la noi în ţară şi riscă, astfel, închisoarea. În cazul în care cererea lor de azil nu este aprobată, au termen de 15 zile să părăsească teritoriul României. În general, pentru a i se aproba cererea şi pentru a i se acorda o formă de protecţie, este obligatoriu ca imigrantul să provină dintr-o ţară unde există conflict armat şi să ateste, cu dovezi, faptul că este în pericol", ne-a spus comisarul de poliţie Dorinel Geru, directorul Centrului de Refugiaţi Galaţi.

Primul pas este, însă, amprentarea, controlul medical sumar şi oferirea unui document de identitate temporar. Toate condiţiile pe care azilantul trebuie să le îndeplinească pentru a i se accepta cererea sunt înscrise în Legea 122/2006, privind azilul în România.

Integrarea în societate - primul pas

Dacă îi este aprobată cererea, azilantului i se oferă cazare în centrul de la Galaţi. Una din condiţiile şederii în centru este, însă, integrarea, iar totul începe cu acordarea de drepturi. "Odată acceptaţi ca azilanţi, aceştia primesc aceleaşi drepturi ca un cetăţean român, adică li se oferă dreptul la învăţătură, la sănătate, toate drepturile pe care le au şi românii, cu excepţia dreptului de a alege şi de a fi ales”, ne-a mai spus comisarul Dorinel Geru.

Învăţarea limbii române este o altă condiţie obligatorie pentru şederea în România, iar în acest sens Inspectoratul Şcolar Judeţean pune la dispoziţia centrului profesori de limba română, care îi învaţă pe azilanţi noţiuni de gramatică şi de conversaţie.

La finalul unei perioade de şase luni, aceştia sunt evaluaţi, iar pe baza evaluării se iau decizii în privinţa prelungirii perioadei lor de şedere. ONG-urile care activează în centru ajută foarte mult la integrarea azilanţilor, prin: discuţii libere, organizarea unor spaţii de joacă pentru copii, diverse ateliere.

544 de lei pe lună de la stat

În urma discuţiei cu directorul Centrului Regional de Cazare şi Procedură pentru Solicitanţii de Azil din Galaţi, comisarul Dorinel Geru, am aflat că persoanele care locuiesc în centru nu au doar obligaţii, ci şi foarte multe drepturi. Unul dintre acestea este dreptul la o indemnizaţie lunară, timp de şase luni. "Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) le oferă, în urma unei anchete în care se constată dacă au sau nu mijloace materiale, un ajutor social nerambursabil, în cuantum de 544 de lei pe lună. Dacă după perioada de şase luni, legală, aceştia dovedesc că încă nu se pot întreţine, ajutorul social se prelungeşte pentru o perioadă de încă trei luni", ne-a spus directorul centrului.

Pentru cei care încă se află în perioada de procedură, acele prime 30 de zile în centru, statul român acordă suma de trei lei pe zi pentru mâncare, o sumă mult prea mică, însă. ”În primele 30 de zile, azilanţii nu beneficiază de acel ajutor nerambursabil, aşa că li se acordă suma de trei lei pe zi pentru alimente. Noi venim în completarea acestei sume cu ajutoare de la Episcopie şi de la comunitatea turcă, care ne mai dau alimentele necesare”, ne-a mai spus Dorinel Geru.

Azilanţii se pot angaja la firme din Galaţi

În ceea ce priveşte condiţiile de trai din centru, acestea sunt foarte bune. Azilanţii au la dispoziţie bucătării, unde pot găti, săli de fitness, acces la internet, terenuri de sport, locuri de joacă în aer liber pentru copii, un miniparc şi acces gratuit la obiecte de igienă.

În cazul în care doresc să locuiască în centru şi după perioada de integrare, acest lucru este posibil pentru încă un an, în schimbul unei chirii care se stabileşte ulterior. Pentru ca azilanţii să se descurce din punct de vedere financiar şi după perioada de integrare, centrul are un parteneriat cu AJOFM Galaţi, prin care refugiaţii se pot angaja la firme din Galaţi. ”În general, ei se îndreaptă către industria uşoară, către locuri de muncă mai puţin solicitante. Noi facem tot posibilul ca ei să se integreze şi să se descurce cât mai bine în România", ne-a mai spus comisarull Geru.

În Centrul de Refugiaţi din Galaţi ajung imigranţi din Irak, Iran, Libia, Siria, Ucraina, Afganistan şi alte ţări cu grad ridicat de risc.

Citit 6045 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Ianuarie 2015 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.