Avertismentele de pe pachetele de ţigări au efect

Avertismentele de pe pachetele de ţigări au efect
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 21,4 la sută dintre fumătorii români au pus sănătatea mai presus de otrăvitoarea plăcere *

Ziua Mondială fără Tutun din acest an a prilejuit un bilanţ. Acela al eficienţei avertismentelor inscripţionate obligatoriu pe pachetele produselor din tutun. Din acest motiv, sloganul a fost: „Iată adevărul - aceste imagini şi avertismente salvează vieţi!” Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra importanţei modului în care sunt inscripţionate pachetele cu produse din tutun.

Raliindu-se unei măsuri adoptate în ţările Uniunii Europene, la  1 iulie 2008, România a introdus obligativitatea inscripţionării cu avertismente combinate a pachetelor cu ţigarete. Pe lângă avertismentul scris, deja existent pe pachete, din 31 decembrie 2006, a devenit obligatorie şi prezenţa (pe pachet) a unei imagini sugestive în privinţa pericolului fumatului. Avertismentele au fost realizate de către Comisia Europeană care a făcut şi selecţia imaginilor (aceleaşi pentru toate statele membre).

La aproape un an de la introducerea măsurii, în ţara noastră s-a înregistrat un impact favorabil asupra schimbării atitudinii şi comportamentului fumătorilor. Mai ales după apariţia imaginilor (care relevă efectele înspăimântătoare ale fumatului asupra sănătăţii) pe pachetele de ţigarete, fumătorii au început să se gândească să renunţe la tutun şi chiar să încerce să nu fumeze, o bună parte dintre ei reuşind să fie abstinenţi mai mult de o săptămână.

Cifre şi studii

Conform studiilor realizate, procentul fumătorilor care se gândesc să abandoneze acest obicei a crescut cu 53,5 la sută, iar  al celor care chiar au renunţat a crescut de la 21,4 la sută. Dintre aceştia, cei mai mulţi (60 la sută) au reuşit să se abţină de la fumat cel puţin o săptămână.

De asemenea, avertismentele combinate de pe pachetele de ţigări au determinat o parte dintre fumători să-şi modifice modul de a fuma în încercarea de a diminua efectele asupra organismului. Astfel, repondenţii afirmă că au stins ţigara mai repede (16,4 la sută), au mărit durata dintre două ţigări (10,7 la sută), au schimbat marca de ţigări cu una „mai uşoară” (24,4 la sută).

Deşi, din punct de vedere al scăderii riscurilor pentru sănătate, modificarea modului de a fuma nu este eficientă, totuşi ea reprezintă un indicator al schimbării atitudinii fumătorului: conştientizează riscurile, dar încă nu se simte pregătit să facă pasul final.

Se văd efectele

O explicaţie a acestor transformări este oferită tot de analiza impactului pictogramelor:  fumătorii ajung să „vadă” efectele fumatului, iar imaginea pachetului de ţigări asociată cu cea a patologiei tabacice generează o reacţie emoţională negativă: dezgust pentru 35,1 la sută dintre respondenţi; teamă pentru 30,6 la sută dintre fumători. Şi acestea reprezintă premizele schimbării atitudinii faţă de fumat şi a comportamentului de a fuma.

Sunt însă şi persoane care afirmă că nu sunt influenţate de existenţa imaginilor pe pachetele de ţigări (42,7 la sută). Ele folosesc tot felul de „tertipuri” pentru a diminua impactul emoţional al imaginilor şi a reuşi astfel să evite confruntarea cu realitatea: nu privesc pachetul inscripţionat cu imagini atunci când scot o ţigară (21,8 la sută) sau solicită vânzătorului un pachet de ţigări cu o anumită imagine (16 la sută).

Sociologii care au analizat rezultatele sunt optimişti şi afirmă că mai devreme sau mai târziu mulţi dintre fumătorii care „bravează” vor ceda în faţa acestor avertismente. De fapt în faţa evidenţei…

Ţigara electronică - alternativa la “fumurile” cu gudron

Potrivit importatorilor, ţigara electronică este un dispozitiv care vă poate ajuta să vă lăsaţi de fumat sau măcar să nu îi mai sufocaţi pe cei din jur cu norii de fum emanaţi de tabacul ars.

Ţigara electronică arată exact ca una cu tutun şi are, la unul dintre capete, chiar şi un led care imită jarul. A fost prevăzută cu un mic recipient care conţine nicotină şi care se schimbă, la terminarea dozei.

După ce trageţi din ţigară, nicotina va ajunge în plămâni în doar câteva secunde. Dispozitivul mai are şi un pulverizator şi un acumulator, care trebuie reîncărcat, periodic. Spre deosebire de ţigara clasică, cea electronică nu emană fum toxic, ci aburi de apă.

În România există importatori care aduc, pe lângă ţigări şi trabucuri, chiar şi pipe electronice. Sunt preferabile celor cu tutun, deşi indicat este să vă lăsaţi complet de fumat. Ţineţi cont de faptul că niciun medic nu vă va recomanda vreodată să consumaţi nicotină.

Medicament antifumat „2 în 1”

Un medicament "minune" anti-fumat, Champix, care imită efectele nicotinei şi este de două ori mai eficace decât tratamentele împotriva fumatului existente în prezent, ar putea combate cu succes şi alcoolismul. Produsul Champix (pe bază de tartrat de vareniclină), descoperit şi dezvoltat de compania Pfizer, este conceput special pentru cei care au decis să renunţe la fumat.

Tratamentul a fost aprobat pentru comercializare în Statele Unite şi Europa din 2006, iar în luna iunie a acestui an a fost lansat şi în România.

Champix este un tratament care nu conţine nicotină. El influenţează receptorii de nicotină, reducând senzaţia de satisfacţie pe care oamenii o obţin în timpul fumării unei ţigări, eliminând pofta şi alte simptome ale sevrajului.

Citit 1129 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.