Lecţie de profesionalism şi omenie la UPU

Lecţie de profesionalism şi omenie la UPU
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Internat la Urgenţe, deşi putea fi refuzat * Impresionaţi de destinul nefericitului om al străzii, medicii şi asistentele de la UPU i-au adus de acasă alimente şi haine * Şi îl îngrijesc „pe barba lor”, până când va putea fi transferat într-un centru social *

Aşa cum „Viaţa liberă” a scris, joi, 11 iunie, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean un „om al străzii” aflat într-o stare cumplită de mizerie socială şi biologică. Cu trupul acoperit de un psoriazis netratat, suprainfectat din cauza lipsei de igienă, cu viermi care-i devorau carnea bolnavă, acea fiinţă umană emana un miros insuportabil şi era un focar de infecţie.

Personalul UPU l-a luat în primire şi în primul rând s-a făcut o igienizare după care, cu o altă ambulanţă, a fost transportat la secţia Dermatologie a Spitalului de Boli Infecţioase. Acolo, după consult şi prescrierea unui tratament, a fost „înapoiat” Spitalului Clinic de Urgenţă, deoarece, dincolo de disconfortul olfactiv pe care-l provoca, fiind un caz social, fără asigurare de sănătate, fără documente de identitate, decontarea serviciilor medicale şi de spitalizare  reprezintă o problemă.

Au fost anunţate autorităţile

Aşadar s-a întors la UPU, unde, în mod normal, toate paturile, şi aşa insuficiente, sunt destinate bolnavilor în stare gravă, consideraţi urgenţe, care necesită terapie de stabilizare şi  nu rămân mai mult de 24 de ore înainte de a fi operaţi sau transferaţi la ATI.

Cazurile sociale sunt coşmarul oricărui director de spital, deoarece asistenţa care li se acordă presupune cheltuieli ce nu pot fi recuperate şi atunci se recurge la un soi de „ping-pong” între spitale. Din fericire pentru „boschetarul” ajuns în asemenea hal la „Judeţean”, dr Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD, a găsit înţelegere la conducerea spitalului şi l-a putut păstra internat în „camera de supraveghere”.

„Asistentul social  al spitalului a anunţat autorităţile şi Primăria ne-a promis preluarea şi internarea bărbatului într-un centru de asistenţă, dar nu înainte de a i se face toate analizele care să dovedească faptul că nu este contagios şi că poate fi introdus într-o colectivitate. Rezultatul testului HIV se dă în cinci zile, aşa că mai are de stat. Între timp, i s-a instituit terapie cu antibiotice şi plăgile infectate îi sunt toaletate şi îngrijite. Se vor vindeca”, ne-a declarat dr Trifan.

Şi-a pierdut casa şi familia

Unii dintre cei care lucrează la  UPU îi aduc de acasă mâncare, ba chiar şi haine pentru când neobişnuitul pacient va fi externat. Au fost impresionaţi de povestea celui la care au remarcat, nu doar mizeria indescriptibilă, ci şi un nivel de educaţie superior.

„Are un limbaj elevat şi ne-am dat seama că, până să ajungă om al străzii, a fost intelectual. Are un bun simţ remarcabil, mulţumeşte pentru tot. Despre viaţa lui nu spune prea multe. După ce a pierdut casa, a pierdut şi familia. S-a trezit fără sens în viaţă şi a decăzut până la un nivel inimaginabil. L-am rugat ca, după ce va pleca de la noi, să încerce să se regăsească şi să nu se mai abandoneze în aşa hal. Sper să mai fie în stare, deoarece fondul său nu pare a fi cel al unui vagabond tipic”, ne-a mai spus dr Trifan.

Aşadar, personalul de la Ambulanţă şi UPU nu numai că nu l-a lăsat să putrezească „de viu” pe pacientul – „boschetar”, dar cu gesturi simple, dovezi de omenie, poate că vor reuşi să-l convingă să se ridice şi să reia lupta în cel mai dur ring. Cel al vieţii...

Citit 1082 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.