Cum a fost MARCATĂ la Galaţi Ziua Mondială a Sănătăţii

Cum a fost MARCATĂ la Galaţi Ziua Mondială a Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Principala temă a Zilei Mondiale a Sănătăţii (7 aprilie) din acest an a fost cea a diabetului zaharat, boală care afectează anual milioane de oameni. Evenimentul a fost marcat şi la Galaţi, printr-o acţiune tematică organizată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu asociaţia “Tinerii şi viitorul”.

“Tematica manifestării a fost prevenţia diabetului. Considerăm că educaţia în ceea ce priveşte prevenţia acestei boli metabolice trebuie să înceapă cât mai devreme, de preferat încă de pe băncile şcolii. Este importantă conştientizarea faptului că e necesar un stil de viaţă sănătos, din care nu trebuie să lipsească mişcarea şi controlul periodic la medic”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Concret, în cadrul evenimentului, elevi din şcolile generale şi din liceele gălăţene au lipit postere cu mesaje tematice pe holul DSP Galaţi, din incinta Spitalului Judeţean. Potrivit datelor oficiale valabile pentru judeţul nostru, peste 25.000 de gălăţeni fuseseră diagnosticaţi cu diabet zaharat până la sfârşitul anului trecut.

Un sfert dintre români suferă de o boală cronică

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii un raport în privinţa stării de sănătate a românilor şi a comportamentelor acestora atunci când vine vorba de prevenţie.

Conform documentului, care reflectă situaţia de la sfârşitul anului 2014, unul din patru români suferea atunci de cel puţin o boală cronică, cel mai adesea o afecţiune cardio-vasculară.

Documentul arată că românii nu sunt fani ai sportului şi că, în ciuda problemelor de sănătate, nu pot renunţa la alcool şi la ţigări, decesele prin boli cardio-vasculare fiind cele mai frecvente.

Lipsa activităţii sportive şi stilul de viaţă nesănătos au automat repercusiuni dintre cele mai vizibile. Doar pentru anul 2015, distribuţia după indicele de masă corporală (IMC), a arătat că aproape jumătate dintre românii trecuţi de 18 ani sunt supraponderali, în timp ce 9 la sută sunt obezi, mai afectaţi de suprapondere fiind bărbaţii.

Situaţia se inversează în cazul obezităţii, astfel că 9,7 la sută din femei sunt obeze în timp ce doar 9 la sută din bărbaţi au această problemă de sănătate.

Citit 1539 ori Ultima modificare Joi, 07 Aprilie 2016 20:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.