Training cipriot şi un proiect cu patru şcoli

Training cipriot şi un proiect cu patru şcoli
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Amfiteatrul Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”, aproape plin, a fost joi, 16 iunie, gazda prezentării programului “Superminds”, susţinută cu mult şarm de Aris Ioannou, managerul Şcolii private “Plato” din Limassol, Cipru. Partenere în proiect sunt şcolile gimaziale nr. 28 şi nr. 13, alături de Colegiul Naţional “Costache Negri” şi de colegiul gazdă.

Elevi, învăţători şi profesori gălăţeni au fost recent ”la antrenament” de limba engleză la şcoala cipriotă, de unde au luat tot ce poate fi mai modern în privinţa predării ca-n joacă a limbii engleze - graţie melodiilor (inclusiv karaoke), desenelor animate şi, în primul rând, a gestului, a atingerii, nu a predării clasice a unei limbi, ci de comunicare directă şi de plăcerea comunicării. Dl Ioannou, un om deschis şi, vizibil, foarte priceput în arta comunicării, a sosit cu mult înainte de ora stabilită, ca să pregătească meticulos partea tehnică, cu proiecţii şi aparatură IT. Fiind secondat de doi ucenici vrăjitori, îmbrăcaţi în vesele uniforme verzi, ca de spiriduşi, aşa cum se poartă la şcoala cu număr, iată, norocos - 13. Căci toată lumea i-a umărit cu plăcere pe cei doi copii frumoşi, micile vedete ale zilei. Înainte de ”tragerea cortinei”, managerul cipriot îmi mărturisea ce impresie formidabilă i-a lăsat Dunărea. El s-a bucurat să-i reîntâlnească pe foştii săi oaspeţi şi a vorbit aparte cu mulţi elevi şi cu dascălii lor.

Demonstraţia practică a primit aplauzele sălii, după ce trainerul a explicat că, în materie de comunicare, dacă vizualul şi auditivul constituie cam 30 la sută, în jur de 40 la sută este câştigat de atingerea directă, de contactul uman! Copiii au comunicat la un moment dat ritmat, muzical, mai pe înţelesul micilor colegi.

Profesoara Alina Ţepeş a concluzionat că, dacă dascălii au parte de aceşti copii foarte inteligenţi şi dezinhibaţi, trebuie să le ofere în schimb mai multă imaginaţie în predare şi să-i scoată din spaţiile închise în lume. Au fost acum prezenţi mulţi dintre cei 58 de elevi şi şase profesori care au participat la tabăra din Cipru, unde au vizitat şi multe locuri de legendă. Acolo, elevii au participat la lecţii vii, soldate cu certificate de competenţă lingvistică cu recunoaştere internaţională, iar dascălii au parcurs un interesant şi modern stagiu de formare în limba engleză, un proiect "Erasmus+". Cei şase dascăli, prezenţi şi acum, sunt Alina Gabriela Ţepeş, director adjunct la Şcoala 13, Gabriela Ciubotaru, Narcisa Gheorghiaş, Simona Rusu, Luminiţa Dragomir şi Luminiţa Mirică Bobiţ.        

Citit 1259 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2016 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.