Regim special de TVA pentru micul fermier

Regim special de TVA pentru micul fermier
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat un proiect de ordonanţă prin intermediul căreia vrea să îi sprijine pe micii agricultori care întâmpină dificultăţi în aplicarea regimului normal de TVA. Mai exact, MFP vrea să creeze, din ianuarie 2017, un regim special de TVA pentru fermierii mici, constând într-o cotă forfetară care va fi aplicată gradual, în următorii trei ani.

Dacă proiectul va deveni lege, agricultorii care vor vrea să treacă la regimul special, nu vor colecta TVA pentru vânzări şi nici nu vor deduce TVA pentru achiziţii. Vor primi, în schimb, o compensaţie în cotă forfetară pentru acoperirea taxei aferente achiziţiilor, astfel încât preţul produselor agricole/tariful serviciilor agricole să fie degrevate de taxă. Această compensaţia în cotă forfetară va fi de unu la sută în 2017, patru la sută în 2018 şi opt la sută în 2019.

Ministerul Finanţelor precizează, în Nota de fundamentare, că există o directivă europeană care permite statelor membre să aplice un regim forfetar pentru micii agricultori.

"Pe baza statisticilor macroeconomice pe trei ani anteriori, realizate asupra producătorilor agricoli care vor putea aplica regimul special, şi ţinând cont de modificările cotei de TVA, a rezultat un procent de compensare în cotă forfetară de opt la sută", precizează MFP. Regimul special ar urma să fie opţional. Fermierii mici vor putea cere să li se aplice. Ulterior, dacă nu îl găsesc avantajos, vor putea opta pentru a aplica, din nou, regimul normal de TVA.

Agricultorii care aplică regimul special vor fi înscrişi într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligaţia de a menţiona achiziţiile efectuate de la agricultori într-o evidenţă distinctă. Cei care în prezent sunt înregistraţi în scopuri de TVA pot renunţa în favoarea aplicării regimului special pentru agricultori.

"Regimul special pentru agricultori îi degrevează pe aceştia de cele mai multe sarcini administrative, cum ar fi: ţinerea de evidenţe, depunerea decontului de TVA, cu excepţia emiterii de facturi şi a sarcinilor care derivă din efectuarea de operaţiuni intracomunitare, pentru care Directiva TVA impune luarea tuturor măsurilor pentru asigurarea funcţionării corecte a regimului tranzitoriu la nivelul Uniunii Europene", subliniază ministerul de resort.

În categoria micilor agricultori intră persoanele fizice, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale.

Citit 1330 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2016 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.