Cum se face o autopsie?

Cum se face o autopsie?
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În anumite cazuri este nevoie de expertiza de specialitate a medicilor legişti pentru a stabili cauza morţii. O autopsie poate fi efectuată doar de către medicul legist şi numai în anumite condiţii. Mai multe detalii ne-a oferit dr. Iuliu Fulga, din cadrul Serviciul Judeţean de Medicină Legală Galaţi.

„Orice autopsie se efectuează la cererea scrisă a Poliţiei, Pachetului sau Instanţei. Fără acest demers, autopsia este ilegală. Persoana fizică nu  poate solicita direct către noi autopsierea unui cadavru. O poate face, însă, prin intermediul instituţiilor deja menţionate”.

„Se efectuează, bineînţeles, doar de către medicul legist şi doar în unităţile medico-legale. În unele cazuri, la autopsie sunt prezenţi şi membrii echipei din cadrul Parchetului sau Poliţiei. Durata realizării unei autopsii este variabilă, depinzând de particularităţile cazului. Aici nu putem estima aritmetic, durează atât cât este nevoie”, a precizat dr. Fulga.

Motivele sunt unele lesne de înţeles. „Trebuie să fim foarte atenţi şi să evităm greşelile, pentru că nu putem să ne jucăm cu soarta unor oameni. Pe greşeala unui medic legist, fie se pierde criminalul, fie ne confruntăm cu situaţia diametral opusă - cineva execută o pedeapsă pe nedrept. Încercăm, deci, să nu inducem în eroare organele de urmărire penală. Atunci când nu avem suficiente date, ne pronunţăm doar la nivel de probabilitate şi posibilitate”, a mai spus medicul specialist.

„Mai efectuăm şi autopsii ale cadavrelor exhumate. Exhumările se efectuează la cererea scrisă a procurorului sau a Instanţei. Autopsia se face, în acest caz, fie pe un cadavru neautopsiat anterior, fie pe unul deja autopsiat. Solicitarea vine, de regulă,  în cazul în care s-a efectuat o înhumare ilegală (fără acte) sau în cazul în care există mari semne de întrebare asupra efectuării autopsiei…

„Dacă este găsit un cadavru, primii care merg la faţa locului sunt criminaliştii. Dacă este nevoie de prezenţa medicului legist, acesta se deplasează la faţa locului şi răspunde tuturor întrebărilor anchetatorilor. Apoi, cu transport special din dotarea Serviciului Judeţean de Medicină Legală, cadavrul este transportat la morgă pentru autopsie.

Noi suntem patru medici pentru întreaga populaţie a judeţului şi asigurăm permanenţă, 24 de ore din 24,  pentru că oricând, la orice oră,  putem fi solicitaţi pentru asigurarea urgenţelor judiciare. Suntem chemaţi de urgenţă în special atunci când la există posibilitatea dispariţiei sau deteriorării unor urme”.

Tot medicii legişti sunt cei care analizează şi multe dintre aceste probe.  „De fapt, probele care necesită analiză serologică se trimit la Institutul de la Iaşi sau la Bucureşti - unde există laborator antropologic şi serologic. Noi efectuăm aici doar analize care ţin de toxicologie şi histopatologie”, a conchis dr. Fulga.

Citit 21866 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.