Ne-a sesizat la redacţie un cititor, nelămurit de modul în care funcţionează sistemul de Sănătate, în ceea ce priveşte donarea de sânge. Domnul ne-a explicat că un membru al familie sale a avut probleme de sănătate recent şi avea nevoie de transfuzii. Nu s-a găsit un donator compatibil, fapt care, evident, a adus familia la un pas de disperare.
O rază de speranţă a venit de la un prieten ajuns în Galaţi din vestul ţării. Compatibil fiind, oaspetele s-a oferit să doneze sânge. Din nefericire, nu a putut să o facă.
„Am ajuns la Centrul de Transfuzii Galaţi, unde tot personalul - de la portar până la medic - s-a comportat excelent. Chiar nu am nimic să le reproşez. N-am înţeles însă de ce prietenul meu nu a putut dona sânge. Ni s-a spus că trebuie să aibă domiciliul în Galaţi ca să o poată face”, ne spune cititorul nostru.
Detalii ne-a oferit directorul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi, Camelia Stoichicescu. „Este adevărat că nu se poate dona în acest fel. Nu avem de unde să ştim dacă pacientul nu a donat sânge şi la centrul din judeţul de provenienţă (potrivit regulamentului, o persoană trebuie să aştepte 60 de zile între două acte de donare de sânge - n.r.)”, ne spune Camelia Stoichicescu.
Totuşi, situaţii posibile în care un prieten sau o rudă i-ar putea ajuta cu propriul sânge pe cei aflaţi în nevoie, în alte oraşe decât cel de domiciliu, sunt nenumărate.
Poate că Ministerul Sănătăţii va investi într-o bază naţională de date cu donatori de sânge şi actele de donare la zi, accesibilă fiecărui centru judeţean. Astfel, problema s-ar putea rezolva.