Dispare ultima şcoală din chirpici

Dispare ultima şcoală din chirpici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ultima instituţie de învăţământ din judeţul Galaţi construită din chirpici îşi dă duhul * Sunt bani de proiectare pentru o nouă clădire * Nu se ştie sigur cine a dat banii de execuţie a lucrării * Elevii pun la bătaie cei 600 de lei strânşi din vânzarea plăcintelor *

Cu mai puţin de o lună înainte de începerea cursurilor, copiii din Chiraftei, un sătuc din estul judeţului, nu ştiu unde vor învăţa în anul următor. Oricum, orice altceva este mai bun decât sălile de clasă cu pereţi crăpaţi şi zidurile scorojite, spun părinţii şi cadrele didactice.

Deoarece clădirea actuală stă să cadă peste elevi, aceasta urmează să fie demolată, pentru ca un alt corp, mai trainic şi mai frumos, să fie ridicat în loc.

Elevii Şcolii Nr. 2 Chiraftei sunt singurii din judeţul Galaţi care ar mai fi învăţat într-o cădire din chirpici. Deocamdată, s-au alocat bani doar studiul de fezabilitate şi realizarea proiectului noii construcţii. Când va fi gata noua şcoală nu poate şti nimeni.

„Mă aşteptam să găsesc clădirea la pământ”

Şcoala Chiraftei Nr. 2 este una dintre acele instituţii de la sate, construite din chirpici în urmă cu mai bine de jumătate de secol. Din 1950, de când datează construcţia, generaţii întregi şi-au dus, probabil, viaţa de şcolar în condiţii foarte bune. Acum, zidurile sunt brăzdate de cute adânci, iar construcţia întreagă sau o parte din ea s-ar putea dărâma oricând.

„Iarna nu ne este frig şi nici nu plouă înăuntru. Mă aşteptam însă ca după cutremurul de anul acesta, din martie, să nu mai găsesc şcoala în picioare”, ne-a povestit directoarea Daniela Chelaru.

Cum a scris deja „Viaţa liberă”, anul trecut, cei 160 de copii de clasele I-VIII care învaţă în şcoală au vândut plăcinte, făcute de părinţi şi profesori, şi obiecte confecţionate de ei, ca să strângă bani pentru reabilitarea construcţiei. Au reuşit să adune vreo 600 de lei, de la colegii din alte şcoli, de la autorităţi.

„Îi păstrăm bine, ca să cumpărăm ceva simbolic pentru noua şcoală, măcar un sac de ciment”, spune directoarea.

Bani cu jumătate de gură

Celelalte instituţii şcolare gălăţene construite din chirpici s-au modernizat de mult, cu ajutorul Băncii Mondiale. Şcoala nr. 2 Chiraftei se află şi ea, de mai multă vreme, pe o listă de finanţare. Este vorba despre fonduri alocate de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Banii au venit vara acesta, cu întârziere, însă doar pentru studiul de fezabilitate şi proiectare. Săptămâna viitoare urmează să fie avizat studiul de fezabilitate.

Responsabilă cu implementarea programului BEI în regiunea Sud-Est, doamna Angelica Istrate nu poate spune cu certitudine că prin acest program vor mai fi alocaţi şi banii de execuţie a lucrării. Cert este că o parte din clădirea şcolii, unde funcţionează patru săli de clasă, va fi pusă la pământ.

Asta deoarece în curtea instituţiei de învăţământ va trebui să încapă şi noua clădire a grădiniţei din Chiraftei, investiţie finanţată, de data aceasta, de Guvern. Va rămâne în picioare corpul mai nou, din cărămidă, cu două clase şi câteva săli administrative.

Unde vor învăţa elevii?

Elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Chiraftei sunt singurii din judeţ care vor fi nevoiţi să înveţe în anul şcolar următor în alt local decât al lor, la Măstăcani sau la Folteşti, după cum am aflat de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi (ISJ). Copiii de ciclul primar ar putea rămâne în corpul din cărămidă.

„Dar vor veni în două schimburi, pentru că sunt numai două săli de clasă şi patru colective de elevi. Cât despre elevii de gimnaziu, ar exista o soluţie ca să nu facă naveta în altă parte: o clădire din sat, pe care să o închiriem”, ne-a spus Daniela Chelaru.

De altfel, ISJ şi autorităţile locale sunt în căutarea celei mai bune soluţii pentru ca elevii să înceapă şcoala în condiţii măcar puţin mai bune decât cele pe care le-au avut până acum.

Comentariu foto: O sală de clasă sinistră, într-o şcoală din Chiraftei, comuna Măstăcani

Citit 802 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.