Teoria transpiraţiei

Teoria transpiraţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Că în Galaţi lucrurile au început să miroasă urât, se simte. În toate cartierele, indiferent că sunt aproape sau departe de Dunăre, Combinat ori cine ştie ce conductă de canalizare, miroase. Oamenii se ţin de nas şi se întreabă ce poate fi.

Din păcate, nimeni nu dă un răspuns clar. Instituţiile statului o scaldă, iar apele respective nu par deloc în regulă, având în vedere componenta olfactivă la care facem referire…

De când cu duhoarea din oraş, au apărut şi tot felul de explicaţii, unele mai logice, altele mai puţin credibile, însă toate se răspândesc cu aceeaşi viteză cu care mirosul mătură oraşul.

Iniţial, s-a vorbit de faptul că nivelul Dunării a scăzut, iar gura canalului colector care deversează dejecţiile în fluviu se află deasupra nivelului apei, de unde şi mirosul care se răspândeşte jur împrejur. Ar putea fi credibilă explicaţia, însă cum  argumentezi prezenţa mirosului în cartierele din capătul celălalt al oraşului?

Ulterior, a mai apărut o explicaţie: din cauza lucrărilor ISPA de reabilitare a reţelei de canalizare şi pentru ca muncitorii să îşi poată face treaba, nivelul de apă murdară din conducte s-a redus la jumătate, motiv pentru care dejecţiile băltesc, răspândind parfumul peste tot.

O explicaţie destul de plauzibilă, având în vedere că oraşul este în această perioadă împânzit cu guri de vizitare deschise (adică, gropi săpate prin cartiere, deasupra conductelor de canalizare). Plus că, în subsol, conductele vechi şi ruginite au scurgeri mari care, acum, emană şi putoarea respectivă, prin şanţurile săpate.  

Probabil că nici această explicaţie nu a fost suficientă, pentru că, la începutul săptămânii, se vorbea că… tot brăilenii sunt de vină! Mai exact, ferma de porci a omului de afaceri Caruz, care ne-ar umple oraşul de iz de dejecţii!

Că pentru mirosul de la ferma de porci, omul de afaceri a fost amendat de comisarii de mediu de la Brăila, se ştie. Cum explici însă că acum mirosul a ajuns fix la Galaţi, adică a preferat să călătorească, pe aripile vântului, vreo 20 de km, strâmbând din nas la cei doi-trei kilometri care îl despărţeau de Brăila, doar aşa, în virtutea unirii locale dintre brăileni şi gălăţeni?

Deci nici această explicaţie nu a ţinut prea mult, însă nu-i bai; ieri apăruse deja un alt scenariu: la Şantierul Naval s-au efectuat excavaţii pe fundul Dunării, din cauză că nivelul apei este scăzut, iar mâlul scos a fost depus pe malul fluviului. Mâl din care se răspândeşte faimosul miros care a împânzit Galaţiul.

Ciudat însă, dar săptămâna trecută, când la Şantierul Naval a avut loc lansarea la apă a unei nave, locul a fost bătut de ziarişti, iar în afară de amenajarea unei noi hale, altă lucrare nu se desfăşura. Aşa că misterul rămâne încă neelucidat. Dar miroase.

Explicaţie de Mediu

„Este aberantă explicaţia cu ferma de porci a lui Caruz, pentru că vântul nu bate atât de puternic încât să aducă mirosul de acolo! Cauza este nivelul scăzut al Dunării, care nu mai acoperă, astfel, gura de deversare a conductei de canalizare şi lucrările ISPA care se desfăşoară în oraş”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu.

Citit 1598 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.