Secţia juvenilă a Oţelului este eficientă foc

Secţia juvenilă a Oţelului este eficientă foc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În loc de Piana, Labukas, Valencia sau Zeciu, indivizi cu care s-au cheltuit bani buni în trecut, clubul local de Liga I se bazează acum pe Neagu, Râpă, Ilie, Cojoc şi Iorga, puşti crescuţi în propria pepinieră şi care deja au o cotă importantă de piaţă *

Cota de piaţă a produselor „oţelare”

·    Gabriel Abraham – portar, 19 ani, 75.000 euro

·    Cornel Râpă – fundaş dreapta, 20 de ani, 700.000 euro

·    Marian Cârjă – fundaş dreapta, 23 de ani, 375.000 euro

·    Samoel Cojoc – fundaş dreapta, 21 de ani, 200.000 euro

·    Silviu Ilie – fundaş stânga, 22 de ani, 725.000 euro

·    Ionuţ Neagu – mijlocaş central, 21 de ani, 350.000 euro

·    Cosmin Gârleanu – mijlocaş dreapta, 21 de ani, 125.000 euro

·    Laurenţiu Iorga – mijlocaş central, 22 de ani, 900.000 euro

(sume exprimate de siteul www.transfermarkt.de)

Zeciu, Kouha, Valencia…

Un centru de copii şi juniori foarte bine organizat împiedică, în mod normal, aruncarea cu sume exorbitante în „mărfuri” expirate de peste hotare care, doar pe DVD, par plombe excelente la nivel de Liga I.

În campionatul românesc, undeva prin deceniul trecut, ajunsese singurul brazilian care nu ştia să dribleze - Nivaldo, care a bifat meciuri pe la Rapid Bucureşti şi FCM Bacău.

Şi Oţelul a transferat de-a lungul timpului tot felul de relicve fotbalistice care la prezentarea oficială aveau ceva din privirea lui Cristiano Ronaldo şi o ţâră din dezinhibiţia lui Messi. Vi-i mai amintiţi pe Marlin Piana, Andre Vieira, Marian Zeciu (atunci considerat un mare internaţional româno-armean!), Alexander Valencia, Tadas Labukas, Ismail Kouha şi Pavel Beganski? 

Supravieţuirea ca performanţă

Unii au fost aduşi pe gratis, dar alţii cu costat bani cu care s-ar fi impus îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire ale laturii juvenile din club. Aproape inexistentă acum cinci ani de zile, secţia de tineret a grupării Oţelul ar putea deveni în scurt timp principalul finanţator al echipei de Liga I.

La ce să mai cauţi sponsori sau diverşi parteneri, mai ales pe timp de criză, când prin vânzarea a trei-patru oameni pe an se poate acoperi bugetul de venituri şi cheltuieli?

Crearea de noi talente şi lăsarea lor la mezat anulează, e drept, ideea de performanţă sportivă, însă tocmai supravieţuirea în prima divizie tinde să devină o realizare ieşită din comun.

Vin alţii din urmă

Conform site-ului german www.transfermarkt.de, cei nouă „oţelari” din lotul lui Dorinel Munteanu care au fost crescuţi în propria pepinieră valorează 3.450.0000 de euro!

Poate n-or fi cele mai fidele „scoruri” (de pildă, Cârjă este puţin supraapreciat, iar, la celălalt pol, Neagu valorează mult mai mult), dar media rămâne aceeaşi.

În stagiul din Poiana Braşov derulat de formaţia dunăreană, alţi trei juni care au bătut pentru prima dată mingea în mod organizat la Oţelul au şanse de a-şi câştiga un loc în vestiarul seniorilor: Sorin Cucu, Laurenţiu Petean şi Alexandru Avram, acesta din urmă fiind luat în ultima clipă în cantonamentul din cartierul de lux al Braşovului.

Explicaţie foto: Laurenţiu Iorga (dreapta) este considerat cel mai scump produs al Centrului de Copii şi Juniori al Oţelului: conform unui site german destul de avizat, face 900.000 de euro!

Citit 1688 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.