Reducerea subvențiilor pentru partidele politice

Reducerea subvențiilor pentru partidele politice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În contextul în care Ministerul Finanțelor pregătește bugetul pentru anul 2022, Asociația Expert Forum (EFOR) a solicitat Guvernului, Autorității Electorale Permanente și liderilor partidelor politice de la guvernare să reducă subvențiile pentru anii următori și să modifice legislația pentru a crește transparența și eficiența alocării și cheltuirii acestor fonduri.

EFOR arată că subvențiile au devenit în ultimii ani sursa principală de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale. Începând cu 2018, valoarea anuală a subvențiilor a crescut constant, iar anul acesta a trecut de 50 de milioane euro. EFOR, alături de alte organizații, a protestat împotriva alocării de fonduri nejustificate prin rectificarea bugetară din septembrie, însă Guvernul a suplimentat cu aproape 90 de milioane de lei valoarea inițială de 162 de milioane. Nivelul este semnificativ, mai ales că 2021 nu a fost an electoral.

EFOR subliniază și faptul că banii rămași nu se returnează la finalul anului, ceea ce conduce la acumularea unor solduri semnificative. Fondurile păstrate de partide vor fi cel mai probabil folosite în campania din 2024, fapt ce va afecta egalitatea de șanse dintre competitorii electorali.

Citit 663 ori Ultima modificare Vineri, 10 Decembrie 2021 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.