„Ziua Culturii este doar propagandă”

„Ziua Culturii este doar propagandă”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de "artişti liberi şi entuziaşti", de un public "însetat de frumuseţe", de o atmosferă efervescentă, propice ideilor şi noutăţii, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu pentru Agerpres.

"Sunt cel mai puţin festivist om din lume şi, pe deasupra, cred că e o inflaţie de <zile> în ultima vreme: ziua lasagnei, a cauciucurilor de maşină, a scărpinatului în ureche... Cultura nu are nevoie de o zi naţională, ci de artişti liberi şi entuziaşti, de un public însetat de frumuseţe, de o atmosferă efervescentă, propice ideilor şi noutăţii. Instituţiile culturale ale statului român trebuie să-i cunoască şi să-i înţeleagă pe artişti, să-i promoveze şi să-i finanţeze. Nu există cultură gratis", a spus Cărtărescu, care consideră că Ziua Culturii "e doar propagandă".

"A fost suprapusă cu ziua lui Eminescu, un foarte mare poet, dar care dacă ar fi trăit azi ar fi fost neînţeles şi persecutat chiar de cei ce rostesc azi mai îngroşat numele său. Ziua Culturii este de fapt de câte ori se scrie un poem bun, se vernisează o expoziţie bună, se face un film bun sau vine pe lume un cântec nou", a adăugat Cărtărescu.

Citit 928 ori Ultima modificare Luni, 10 Ianuarie 2022 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.