Nicio remaniere guvernamentală, la jumătatea anului

Nicio remaniere guvernamentală, la jumătatea anului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că a făcut evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului, pe baza a zece criterii obiective, iar "stabilitatea echipei de miniştri" oferă garanţia că Executivul va acţiona "responsabil" pentru continuarea procesului de modernizare a României.

Stadiul îndeplinirii Programului de Guvernare, a menţionat Ciucă, a fost corelat eforturilor de a asigura finanţarea măsurilor luate din surse interne şi externe. "Am monitorizat cu atenţie şi m-am bucurat să constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă şansa accesării acestui mecanism de finanţare european. Aceeaşi importanţă am acordat-o atragerii celorlalte fonduri europene puse la dispoziţia României prin Cadrul financiar multianual 2014-2020 şi pregătirii proiectelor pentru finanţarea din actualul exerciţiu financiar. Modul în care resursele naţionale şi europene au fost utilizate în beneficiul oamenilor şi dezvoltării comunităţilor este un alt criteriu care a stat la baza evaluării echipei guvernamentale", a punctat premierul, citat în comunicat.

Referindu-se la războiul din Ucraina, premierul a subliniat "puterea solidarităţii şi unităţii statelor europene şi membre NATO".

Potrivit premierului, un obiectiv important asumat de Guvern este obţinerea independenţei energetice a României şi transformarea ţării într-un factor de securitate energetică în regiune. "Noua Lege offshore şi investiţiile în energie fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. Prin exploatarea resurselor din platoul continental al Mării Negre care aparţine României, vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina (...) Resursele naţionale şi europene pe care le avem la dispoziţie - peste 90 de miliarde de euro în anii următori - vor finanţa proiecte vitale de infrastructură de transport, de sănătate, investiţii în energie, proiecte de dezvoltare locală şi tranziţia la energia verde", a mai precizat Ciucă.

Premierul susţine că "am trecut împreună peste criza sanitară, am stabilizat criza energetică, iar acum gestionăm şi avem sub control efectele pe care, asemenea multor state, România le resimte ca urmare a războiului din Ucraina".

Citit 495 ori Ultima modificare Luni, 04 Iulie 2022 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.