Nicolae Ciucă: „Să nu fim vocali împotriva Olandei!”

Nicolae Ciucă: „Să nu fim vocali împotriva Olandei!”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au discutat cu europarlamentarii români la Bruxelles, cărora premierul le-a transmis ”să nu fim vocali împotriva Olandei”, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la întâlnire. ”Să nu le zicem nimic, așa e bine. Și abia după 2023 să avem o altă abordare”, le-ar mai fi spus premierul Ciucă europarlamentarilor.

Reamintim că Parlamentul neerlandez a adoptat, în 20 septembrie, o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu facă „niciun pas ireversibil” în ceea ce privește aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor” de către cele două țări. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, le-a explicat europarlamentarilor că ”rezoluția de la Haga este o ușă deschisă” pentru România și că aceasta a fost cerută de premierul neerlandez, Mark Rutte, pentru a nu fi solicitată de extremiști. ”Să îl lăsăm pe Rutte, să nu transformăm subiectul într-unul de politică internă în Olanda”, ar mai fi spus Aurescu. Oricum, cei doi oficiali români i-ar fi asigurat pe europarlamentari că Cehia, care deține președinția Uniunii Europene, va introduce subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului, dacă România va solicita acest lucru. 

Oficial, Guvernul României a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut ”o discuție foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opțiunea politică, avem în comun prioritățile României europene”.

Pentru extinderea Spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE. În prezent, dintre ţările membre UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din Spaţiul Schengen, care include și state ce nu sunt membre ale blocului comunitar: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

Citit 681 ori Ultima modificare Joi, 27 Octombrie 2022 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.