Acuzaţii ale fermierilor privind calculul despăgubirilor de secetă

Acuzaţii ale fermierilor privind calculul despăgubirilor de secetă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Modul de calcul stabilit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru despăgubirile legate de secetă a stârnit mari nemulțumiri în rândul fermierilor, care au ajuns să ceară demisia lui Petre Daea.

În plus, ministrul pare să-și fi pierdut și sprijinul aleșilor din cadrul coaliției de guvernare. Astfel, liberalii l-au acuzat pe Petre Daea că a greșit formula de calcul după care se vor acorda despăgubirile fermierilor care au fost afectați de secetă, subliniind că MADR nu a știut să scrie o ordonanță care a apărut în Monitorul Oficial, conform Digi24 și AgroTV. Concret, cei ale căror culturi au fost afectate în proporție de 50%, de exemplu, nu primesc jumătate din suma maximă, ci doar un sfert. Mai mult, deputații PNL acuză că nici măcar directorii de direcții agricole nu înțeleg cum să completeze aceste formulare și cine trebuie să completeze declarația.

Conform surselor citate, și deputații din PSD recunosc că formula este greșită, propunând, însă, un compromis care ar încurca lucrurile și mai tare. "Plătim acești bani către fermieri, 361 de milioane de lei până pe 31 decembrie, conform ordonanței, iar în ianuarie vă promitem că în comisia de agricultură facem modificarea cum a fost în Senat, urmând ca Ministerul Agriculturii și domnul ministru să dea diferența de bani", a propus deputatul PSD Florin-Ionuț Barbu.

Față de toate aceste acuzații, ministrul Agriculturii a insistat, însă, că formula de calcul este corectă și că ea nu mai poate fi modificată, mai ales că schema de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană, iar o  eventuală schimbare ar întârzia alocarea banilor către cei care au suferit de pe urma secetei.

În paralel, Petre Daea a prezentat, miercuri, Planul Naţional Strategic (PNS) al României pentru perioada 2023 - 2027, cu o alocare financiară de 15,8 miliarde de euro, ce a primit aprobarea Comisiei Europene. Potrivit ministrului de resort, Petre Daea, PNS 2023 - 2027 este "un plan naţional bun, bine echilibrat şi bine construit", care conţine peste 100 de forme de sprijin ce răspund nevoilor pe care le au fermierii români. Acesta a susţinut că au fost făcute deja actele normative care asigură implementarea PNS, iar în prezent se află în plin proces de modificare a softului agenţiilor de plăţi. Ministrul Agriculturii a reamintit că PNS a fost încărcat pe platforma Comisiei Europene în data de 18 octombrie 2022, România fiind pe ultimul loc la depunerea acestui document, însă, în urma îmbunătăţirilor aduse, a ieşit un Plan Naţional Strategic bun, apreciat de forul european.

Citit 488 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2022 16:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.