Mugur Isărescu: ”Românii nu vor stat minimal, vor un stat ca afară”

Mugur Isărescu: ”Românii nu vor stat minimal, vor un stat ca afară”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În ieșirea publică de miercuri, ocazionată de prezentarea Raportului asupra inflației, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, un veteran care a trecut prin toate crizele economice post-decembriste ale României, a lansat la adresa Guvernului o serie de avertismente, conform hotnews.ro. 

”Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu impozite. Dar trebuie să plătească toată lumea impozite. Privilegiile fiscale, dacă sunt cu un scop bine țintit, sunt pentru 1-3-5 ani. Când depășești 15 ani, nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piața și creează și probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea”, a arătat guvernatorul BNR.

În ceea ce privește corecțiile fiscale, Mugur Isărescu avertizează că, dacă nu atinge nivelul așteptat de instituțiile internaționale și piețe, corecția o va plăti „cine te aștepți mai puțin. La riscul de țară suntem cotați sus de tot. Corecția se va duce pe curs, pentru că nu vor mai intra bani în țară. Chiar dacă noi protejăm acum presiunile pe curs, va dispărea lichiditatea din piață, deci vor crește dobânzile. Fără ca noi să mișcăm câtuși de puțin rata de politică monetară!”

Referitor la măsurile deja adoptate privind plafonarea adaosului comercial, guvernatorul BNR spune că: ”Această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini. Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Dar dacă această consolidare fiscală nu e bine făcută, nici nu mai apucăm să ne ducem la Fondul Monetar Internațional să semnăm un acord, că ne corectează mai întâi piețele”.

Nu în ultimul rând, Mugur Isărescu crede că românii nu vor un stat minimal, ci impozite mai mici. ”Există această iluzie cu statul minimal. Românii nu vor stat minimal. Vor impozite mai mici ca în orice țară. Românii vor un stat ca afară cu autostrăzi, educație, spitale. Sunt servicii publice costisitoare, care au fost subevaluate. Cum să faci stat minimal cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecție de piață și o să ne arunce o găleată de apă rece în cap”, a menționat el și a atenționat asupra necesității reducerii evaziunii fiscale.

”Păi, când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numește optimizare fiscală, nu? Sunt acceptate de atâția ani. Era o poveste, a lui Creangă, nu? Cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Ai un sistem fiscal cu atâtea excepții, nu ai o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal. Asta e treaba Guvernului”, a mai precizat Isărescu.

Citit 513 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2023 15:31

1 comentariu

  • postat de Subdezvoltarea, țel de țară
    Miercuri, 09 August 2023 17:48
    109.166.131.***
    ,,Ca afară, ca afară'' și după 33 de ani, am ajuns c ca-n Africa, iar istoric, în perioada domniei fanarioților.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.