Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi înainte de întâlnirea cu șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, că își va asuma răspunderea pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană, dar că există semnale că și oficialii europeni vor recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de România în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. "În spiritul solidarității europene, sunt absolut convins, și există semnale în acest sens după prezența celor trei miniștri la Bruxelles, că și CE va recunoaște eforturile financiare deosebite făcute de noi în acest an pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. Sunt sigur că vom găsi împreună cu partenerii europeni soluția justă, astfel încât cadrul fiscal bugetar stabilit pentru 2023, 2024 și 2025 să fie actualizat ținând cont de aceste realități", a menționat premierul Marcel Ciolacu.
Acesta va avea întrevederi cu mai mulți înalți oficiali europeni: președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.
După întâlnirea cu oficialii de la Bruxelles, Guvernul intenționează să mențină varianta asumată în coaliție a măsurilor fiscale. Chiar dacă, în spatele ușilor închise, au fost sugestii pentru modificarea TVA pentru anumite produse, Guvernul speră să rezolve altfel deficitul bugetar. În discuțiile cu Uniunea Europeană, ministrul de Finanțe a solicitat deja majorarea deficitului bugetar la 5,5% din PIB, fără penalizări și fără blocarea fondurilor europene.