”Doiniţa Covurluiului” ne-a dus numele până departe. Spectacol apreciat în Muntenegru

”Doiniţa Covurluiului” ne-a dus numele până departe. Spectacol apreciat în Muntenegru
Gălăţenii, defilând pe "Coazeta" de la Bar, la Adriatica
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Însoţiţi de inimoşii coregrafi Mihaela şi Ion Horujenco, sufletul acestei frumoase continuităţi a tradiţiilor locale, tinerii Ansamblului Folcloric "Doiniţa Covurluiului", formaţie care a devenit o adevărată marcă de export gălăţeană, au lăsat o impresie puternică, între  25 şi 29 iunie, la Festivalul Internaţional de Folclor din oraşul Bar, Republica Muntenegru, la care au participat ansambluri de gen din Muntenegru, Polonia, Ucraina, Macedonia, şi, tot din România, cel din Topoloveni-Argeş.

Trupa, care este obişnuită deja cu succesele înregistrate peste hotare, a primit acum o diplomă de excelenţă şi aplauzele publicului, pentru toate jocurile prezentate impecabil, pe tema centrală "Hora de Sânziene", sărbătoare importantă din calendarul popular românesc. În a doua zi a festivalului, desfăşurat pe faleza din Petrovac, la Marea Adriatică, gălăţenii au ilustrat în faţa unui public numeros aceeaşi temă, însă cu folclor din întreaga Moldovă. După încheierea festivalului, artişti români şi străini, împreună cu publicul, s-au prins… într-o horă moldovenească, lăsând astfel amintiri puternice.

Au plăcut mai cu seamă fascinantele măşti populare ale maestrului Paul Buţa. Care nu a putut fi însă acum alături de ceilalţi artişti din trupa gălăţeană:, pentru că actorul etnograf a însoţit în Olanda o echipă a Muzeului Satului "Dimitrie Gusti". Lumea este mare chiar şi pentru un oraş mare precum Galaţiul, cu artiştii săi.

Calitatea înaltă a folclorului conservat şi interpretat de ai noştri este demonstrată şi prin importantul premiu primit apoi în ţară de către ansamblu, la prima ediţie a Festivalului Concurs Naţional pentru Copii şi Tineret "Dor românesc", organizat la Bistriţa, între 4 şi 7 iulie, de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean de Cultură bistriţean. E vorba despre Premiul de Autenticitate, acordat de juriul format din specialişti din Bucureşti, Craiova, Baia-Mare şi Deva. "Un premiu important, care ne bucură şi ne onorează, situându-ne printre primele cinci ansambluri din competiţie. Dorim să mulţumim SC Dunărea SA pentru sprijinul material acordat, care a făcut posibilă participarea ansamblului la  festival", ne-a declarat dna Horujenco. Astfel, un grup de 25 de membri ai ansamblului gălăţean a concurat alături de 18 ansambluri de copii şi tineret din toate zonele etnografice din ţară: Suceava, Neamţ, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Cluj, Sibiu, Satu-Mare, Bistriţa. Gălăţenii au adus pe scenă tot Sânzienele, cele din Moldova de Sud.

În foto 1, galerie - gălăţenii, defilând pe "Coazeta" de la Bar, la Adriatica; foto 2 - trofeul autenticităţii, cucerit la Bistriţa de gălăţeni; foto 3 - ansamblul tânăr gălăţean, în deplasare la concursul de la Bistriţa; foto 4 și 5 - gălăţenii, pe scena festivalului internațional din Bar, Muntenegru

Citit 3894 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2018 22:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.