Sicilia, cu intrare prin… uşa Casei de Cultură Tecuci

Sicilia, cu intrare prin… uşa Casei de Cultură Tecuci
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

"Aş vrea să vin mai des, îmi place foarte mult în România!" - a spus maestrul fotograf Giuseppe Sabella, la recentul vernisaj al expoziţiei sale de fotografie de la Tecuci. Chipuri şi expresii puternice, umor şi poezie, plasticitate, locuri şi clădiri, toate în alb şi negru. A expus acum câţiva ani şi în Germania, a realizat cărţi poştale dedicate unor tradiţii italiene. Acum a venit însoţit de soţia sa, Maria, româncă din preajma Tecuciului.

40 de lucrări expuse după cinci ani de muncă, "bob cu bob", cum s-ar zice, prinzând gesturi discrete sau neaşteptate, aşa cum alţi fotografi aşteaptă ore întregi până vin sălbăticiunile rare la adăpat: umor, tragism, oameni pe stradă, oameni la petreceri, unde nu mai ţin seama de obiectivul nesăţios al aparatului, o femeie care vorbeşte cu umbra unui bărbat, îmbrăţişări de tot felul, tandre, duioase, sălbatice, materne, chipuri care "se topesc" în mişcare, arătând sinceritatea ochiului de fotograf, deloc preocupat doar de făţoşenia pozei, de exactitate! Nici nu foloseşte camere sofisticate, de top, ci un ieftin şi enorm aparat fotografic.

Până pe 23 iunie, expoziţia "Sicilia - Instantanee dintr-o lume a paradoxurilor", vernisată la începutul lunii la parterul Casei de Cultură din Tecuci, va fi deschisă publicului, cu intrare liberă.

Artistul a zărit mai întâi România pe Google, ghidat de soţia sa Maria, româncă născută lângă Tecuci, la Gohor, care şi acum şi-a însoţit soţul, fiind prezentă la vernisaj. Dl Ştefan Andronache, la rândul său fotograf pasionat, l-a întâlnit acum câţiva ani pe Sabella în Sicilia, într-o călătorie. La doamna Andronache a apelat apoi fotograful, ca să se documenteze despre comunităţile de romi tecuceni. Apoi a fost o primă vizită, iar anul trecut artistul s-a apucat să filmeze şi să fotografieze pentru a promova turistic Movileniul. Pe când şi la Galaţi?

"Demersul fotografic al lui Giuseppe Sabella reconstituie cea mai bună tradiţie şi îşi propune să redea într-un mod convingător Sicilia îndepărtată şi misterioasă. Fotografiile din această serie devin, în ochii celor care ştiu să le privească, sugestii, accente enigmatice, refracţii, străluciri ale umanităţii universale", scria despre artist Franco Carlisi, şi el fotograf cu "privire" puternică, director al revistei "Gente di Fotografia", care vorbeşte în catalogul expoziţiei despre umorul sicilian bine ascuns - "numai ochiul inteligent şi capabil a fost în stare să-l descopere".

La rândul său, Ştefan Andronache observa tot acolo tenta bressoniană a "fotografiei de stradă" a sicilianului, cu referire la marele artist fotograf Henry Cartier Bresson, "părintele fotojurnalismului modern", care a vizitat şi ţara noastră prin anii ´70, fiind "inventatorul" acestui gen pe care l-aş numi impresionist.

La vernisaj, în prezenţa lumii bune culturale, tecuceană şi gălăţeană, artistul a proiectat trei videoclipuri: fotografiile sale, pe muzica şi versurile mai multor prieteni din ţara sa. La final, eleva Ioana Melinte, de la Colegiul Naţional "Spiru Haret", a proiectat un slideshow cu imagini comentate din fascinanta Sicilie.

Sabella şi promovarea turismului rural

Fotograful Giuseppe Sabella a venit şi în august 2019 la Zilele comunei Movileni, când a fost marcat şi centenarul localităţii. Atunci a început "prima activitate de promovare a localităţii" pentru oaspeţi străini, semnala în presă prof. Ştefan Andronache, cel prin care a început legătura artistului cu Tecuciul. Au mai fost atunci prezenţi Rolland Gallari din Draguignan, Franţa, Yhongxin Li, Geoffrey K. Wu şi familia sa, din Washington DC, alături de vrânceni, tecuceni şi gălăţeni.

Citit 1451 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2019 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.